0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Neda

  • 167
Не знам дали тук е мястото да помоля за мнение относно смисъла от занимания по информатика в периода 4-ти - 7-ми клас.
Според мои познати, които работят в сферата на IT, на тази възраст е по-важно да се работи върху математиката и няма смисъл от занимания по информатика, освен ако не е поради засилен интерес и желание на самото дете. Но ако то никога не е се е докосвало до тази сфера, няма как да знае дали му е интересна или не.
Какво е вашето мнение?
*

KOD

Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #1 -: 11.08.2013, 18:52 »
Честно казано, не знам какво да кажа.
Определено споделям мнението, че математиката е несравнима със заниманията по информатика в тази възраст.
Дали има полза.. ако на детето му е интересно, явяването на състезания винаги има полза, а такива по информатика има много.
Дали точно това трябва да се учи и да се набляга на състезателни задачи по програмиране, дали в бъдеще това ще има съществена полза... най-вероятно е така.
Обобщено - полезно е в някаква степен, но само ако детето само изявява желание, насила - по-добре не е мнението ми.

*

Неактивен Neda

  • 167
Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #2 -: 11.08.2013, 21:22 »
Благодаря за мнението! Проблемът е в недостига на време. Опитвам да преценя кое е важно и приоритетно на тази възраст и кое - не чак толкова.
Защото сред всички важни занимания трябва да се намира време и за движение /разходки, спорт/, срещи с приятели, книги и лично време. И... пианото, от което детето засега не иска да се откаже.
Изглежда, че в 4-ти клас все пак информатиката не е належаща. За 5-ти - пак ще мислим.

*

MrD

Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #3 -: 14.04.2014, 19:01 »
Благодаря за мнението!
Изглежда, че в 4-ти клас все пак информатиката не е належаща. За 5-ти - пак ще мислим.

Това, което мога да споделя от личният ни опит. Нашият човек отиде на информатика с 5-ти клас, въпреки, че самият той е в 4-ти клас. В началото подходих съвсем "неглиже". Дори си помислих, че е нещо временно, но за моя изненада не се оказа така. Засега ходи с голям ентусиазъм и казва, че му е интересно. Дори вече започнахме да имаме проблеми с датите на състезанията - математика - информатика. Пример: Лично сам заяви желание да отиде на състезание по информатика на 12.04. вместо да ходи на ВМС до Ловеч. Днес излязоха разултатите - първо място и 300т. от информатиката. Втори пример: човека е решил, че за него е по-важно да отиде на Националният кръг по информатика (има класирани само две деца от 4 клас за страната всички други са 5-ти клас), който съвпада като дати 26.04. и 27.04. с МС "Акад. Кирил Попов" в Шумен.
Най-важно за нас е дали детето се кефи на нещото, когато го прави или не. Засега ще лавираме между двете науки, да видим до кога???

Поздрави
« Последна редакция: 14.04.2014, 20:45 от MrD »

*

KOD

Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #4 -: 14.04.2014, 20:09 »
Втори пример: човека е решил, че за него е по-важно да отиде на Националният кръг по информатика (има класирани само две деца от 4 клас за страната всички други са 5-ти клас), който съвпада като дати 26.04. и 27.04. с МС "Акад. Кирил Попов" в Шумен.

Еее, разбира се, поздравления.
Национален кръг на Олимпиада е значително по-интересен от К. Попов

*

Неактивен Neda

  • 167
Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #5 -: 15.04.2014, 10:53 »
Това, което мога да споделя от личният ни опит.

....

Поздрави

Поздравления за отличните резултати и в двете дискутирани области.

Ние ще го мислим наесен.
Допада ми мнението на мой близък по въпроса - че на тази възраст не е толкова важно какво ще учи едно дете, а при кого ще учи. Да имат децата досег с добри преподаватели е много ценно.

Re:Информатика за 4-ти - 7-ми клас ?
« Отговор #6 -: 15.04.2014, 14:49 »
Пиша за първи път в този полезен за нас форум :)  и ние си имаме математик у дома, а и информатиката му е страст и също предпочете  Националният кръг по информатика. Мисълта ми беше, че за разлика от математиката, информатиката си е по-различна наука и кръга от заинтересовани е по-малък. Почти целият клас се бяха записали в пети клас, а в крайна сметка до края на учебната година останаха 5-6 деца, които запазиха интереса, останалите под претекст, че е трудно и скучно се отказаха. Лошото е, че състезанията по математика и информатика често съвпадат, което е дразнещо, но здраве да е.  :rolleyes: