0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

KOD

Тема за мнения, коментари и лични наблюдения за Първа Частна Математическа Гимназия ПЧМГ София
« Последна редакция: 20.02.2014, 07:54 от КрИс »
*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #1 -: 19.02.2014, 17:12 »
Много ти благодаря за тази тема!
За мен е особено актуална, в момента като колебание за прогимназиалния етап м/у СМГ и ПЧМГ.
Плюсове на ПЧМГ са ми ясни:
- предиобедно обучение, при това от 8.00 часа;
- по-малки паралелки;
- мотивирани преподаватели по предметите;
- не мога да не отделя специално място на г-жа Димитрова по Човек и природа;
Също за г-жата по история отзивите са страхотни;
- разнообразни школи, вкл. и спортни;
- отлична организация.
Обаче, имам и колебания, както на база лични впечатления от Питагор, така и на база разговори с родители от горни класове.
- Имам опасението, че все пак основната концентрация на училището е в/у подготовката за НВО за 7-ми клас. Това съвпада с интереса на огромната част от родителите и учениците. Но... има един малкък процент деца, за които матурите не са най-важното нещо. И да кажем, че интересите им и възможностите им са малко встрани (или над) тях. Опасявам, че ПЧМГ не би заделило ресурс и воля да работи с тези деца малко по-индивидуално. Например разбрах, че школата по математика в различните випуски се води по различен начин - някои набори имат късмет това обучение да се извършва от утвърдени преподаватели, но други набори не са имали този шанс. Как ще бъде догодина ?!
Освен това, сякаш на моменти недолюбват индивидуалния подход. Иначе не знам как да си обясня факта, че за домашно хлапето имаше да пререши тест, на който единствен нямаше нито една грешка, заедно с всички останали деца от класа. Не беше ли по-добре да му дадат за домашно някоя олимпиада да реши ?!
И веднага като аналог ще дам курсовете по математика в СМГ; Има преподавателят програма, следва я. Дава домашни и кой както прецени, така се отнася към тях - едни деца са задълбочени, други даже не ги пишат. Преподавателят не се опитва да напасне темпото си, а си следва програмата. Той дава, не налива. А кой колко взема - зависи само от него. В ПЧМГ сякаш се опитват да въдворят учениците си да учат - с обема и с вида на задачите, които дават. Някои деца обаче нямат необходимостта да бъдат затрупани с множество еднообразни примери за домашно, за да овладеят материята.
Децата усвояват по различен начин.
« Последна редакция: 19.02.2014, 22:02 от Neda »

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #2 -: 19.02.2014, 20:07 »
Внесох поправка в горния постинг относно английския. Сега разпитах хлапето. От този срок децата са с нова госпожа и съм силно обнадеждена. С нея са започнали да правят диктовки на текст, учат дълги уроци за разказване и наизуст. Все неща, които ми се искаше да се случат.

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #3 -: 19.02.2014, 22:12 »
Темата е много важна и за нас. Първо да се присъединя към суперлативите за ПЧМГ. Мноого добре работещо училище! Ще гледаме с голям интерес какво ще се случи с настоящите седмокласници, но си мисля, че за нас Симеонов по математика + госпожа по немски (от Гьоте институт - например), която да поеме изцяло сертификатната подготовка + информатика, по която да ги готвят и за състезания ще бъде трудно устоимо предложение. 

*

KOD

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #4 -: 20.02.2014, 07:11 »
Здравей Neda,
да кажа и моето мнение.
Написала си плюсовете и минусите, които си видяла досега.
В една или друга степен, според мен колебанията ти са основателни. Индивидуален подход, организация на школи, езиково обучение, случват се добре, но естествено може и по-добре. Просто ти търсиш идеалното училище, а такова няма.
Основното, което трябва да прецениш е - наистина ли мислиш, че в друго училище тези твои колебания ще отпаднат, а няма да се появят нови??? Не мога да кажа, че индивидуалния подход е на почит в ПЧМГ (което аз смятам за правилно, освен в частта специализирана подготовка за тежки състезания, където трябва да има допълнителни, чести занимания с малка група), но пък в СМГ той направо липсва :) За езиковото обучение пък да не говорим...
За преподавателите по математика в ПЧМГ не съм съгласен - не мисля, че при едни набори има страхотни преподаватели, а при други не стават за нищо. Училището е наело немалко математици, доказали се вече в СМГ или по друг начин и мисля, че във всеки набор има страхотни преподаватели. Сега... дали ще е по-популярен или по-малко, във всяко училище има доза късмет кой ще поеме набора, но аз лично нямам притеснения по отношение на математиката.
Не сравнявай курса в СМГ с обучението там, има разлики. Когато преподаваш на клас, не можеш мисля да си позволиш да препускаш с темпото на най-бързите. Това трябва да се компенсира с школи...
Да, подготовката за матури е цел номер 1, но малкия процент, за който матурите не са първа цел са важни за училището, защото те и успехите им работят за имиджа му. Мисля, че ръководството е наясно с това и не би ги оставило да се носят по течението...

При всички положения, според мен си си поставила за задача да направиш най-трудния и равностоен избор - СМГ или ПЧМГ. И двете училища са прекрасни, аз бих престанал да мисля за математика и ще избирам по вторични признаци.

ПП - Това с домашното - пререшаване на решен тест без грешки... аз лично бих пренебрегнал заданието и бих потърсил пряк контакт с учителя за да изясним вижданията си...


но си мисля, че за нас Симеонов по математика + госпожа по немски (от Гьоте институт - например), която да поеме изцяло сертификатната подготовка + информатика, по която да ги готвят и за състезания ще бъде трудно устоимо предложение.  

Виж информатиката... има какво да се направи в тази насока в ПЧМГ. Миналата година в СМГ хлапето редовно се занимаваше, ходеше по състезания, докато тази напълно я отписа... Донякъде от мързел и пренасочване на приоритети, но не е само това, трябва и учителят да те грабне... ИТ се превърна от приятен в неприятен предмет...
« Последна редакция: 20.02.2014, 07:21 от КрИс »

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #5 -: 20.02.2014, 09:59 »
Например разбрах, че школата по математика в различните випуски се води по различен начин - някои набори имат късмет това обучение да се извършва от утвърдени преподаватели, но други набори не са имали този шанс. Как ще бъде догодина ?!

Крис, не си ме разбрал (прочел) правилно. Нямам никакви колебания относно преподавателите по математика в ПЧМГ. Но това, което разбрах, че е имало набори, при които школата не се е водила от някой от тези преподаватели, а от външен човек (студент например). Надявам се, ще се съгласиш, че това не е най-добрият вариант.

Колкото до пререшаването на теста, хлапето беше разбрало, че това е по нареждане на директора на училището /това беше тъй нар. директорски тест/. В тази възраст не бих искала да му давам шанс да оспорва домашните.
Това е изолиран случай, на фона на иначе отличните ми впечатления, бих казала маловажен. Споменах го по-скоро като някаква индикация за проблеми от подобно естество в бъдеще, а не, за да се взирам в конкретната случка.

И понеже много харесвам ПЧМГ, реших, че е добре да изразя мнение къде може още малко да се "пипне", за да бъде избор и на родители като мен, ако това е важно за училището при този и без това голям (и напълно заслужен) интерес.

Иначе да, няма идеално училище, затова търся училището, в което детето ми ще се развива най-добре.

Много се радвам на инициативата за новата паралелка с НЕ. Сигурна съм, че ще бъде поредният успех на училището!
« Последна редакция: 20.02.2014, 10:16 от Neda »

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #6 -: 20.02.2014, 16:09 »
Много интересна тема, наистина. Аз напълно споделям забележките на Неда за домашните по математика и смятам да реша проблема в духа на ПП-то на Крис, т.е. ще говоря с учителя. По повод информатиката - писах благодарствено писмо на Госпожата, след като миналата седмица научих, че синът ми отива на втори кръг на олимпиадата по информатика, а аз не знам какво учи по предмета. :ole Друго, което много ме вдъхновява е госпожата по музика  - (това във връзка с "енциклопедизма") правят диктовки, слушат си произведенията и ги пеят(който както може :)). :ole  Много съм щастлива, когато часовете  не се изпразват от съдържание, а в ПЧМГ определено се учи всичко. Но може би най-важното е опитът да се създаде ред и да има дисциплина, което да даде и на децата и на преподавателите им спокойствието да работят.

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #7 -: 20.02.2014, 16:41 »
Много интересна тема, наистина. Аз напълно споделям забележките на Неда за домашните по математика и смятам да реша проблема в духа на ПП-то на Крис, т.е. ще говоря с учителя.

Моля те да споделиш после резултата. Аз повдигнах въпроса, защото моите впечатления са, че това е училищна политика, наложена от директора на училището, а не от конкретен учител. В този смисъл е важно да се знае какъв е пътят за решаването му: чрез разговор с учителя или на база разговор с ръковдството.

А като ще хвалим, ще похваля и г-жа Райчева от "Питагор" в качеството й на преподавател по предмета Човек и общество. Много му е интересно на детето, пишат подробни планове и той отлично усовява материята. Интересно е да се отбележи, че тя не следва учебника, когато преподава, той се явява допълнение в часовете по самоподготовка.

А госпожата по музика (Топалова) беше изумила детето в началото на учебната година с това, че със собствени средства им купи някакви учебници, по които да работят в часовете, защото повече ги одобрявала от тези, които са им раздадени! Така и не пожела да ги заплатим. И да, младежът пее и у дома, по собствена инициатива :)

По БЕЛ особено ценя това, че им дават да пишат много съчинения, при това все на интересни теми. Не знам дали това е заслуга на училището, или конкретно на нашата класна, но е голям плюс. Виждам как речевата култура и грамотността се повлияват положително при такива занимания.

Часовете по физическо също са интересни, не се прахосват безцелно.

Както по-горе писах, позитивите са много. Дайте да атакуваме малкото негативи, за да се подобрят още повече нещата.

Май засега те са:
- многото ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ домашни;
- ИТ;
- как (може ли да са по-интензивни) и от кого се водят школите по математика.

Ако някой разбере кои преподаватели по МАТ, БЕЛ и АЕ ще поемат догодина 5-токласниците, моля да пише.
 

« Последна редакция: 20.02.2014, 16:47 от Neda »

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #8 -: 20.02.2014, 18:04 »
A, като стана дума за подобрения. Ето една конкретна препоръка за 5кл. следващата година - да се работи по английски по учебниците Oxford Heroes2 (ние работим с Upstream for Bulgaria) и да се използват 5те часа седмично за сертификатна подготовка.
Очакваме класирането за отбора по математика за петокласниците, след което се надявам да започне по-интензивна подготовка - децата са много ентусиазирани. *

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #9 -: 20.02.2014, 18:31 »
Аз пък харесвам Upstream for Bulgaria. Защо да се сменя с OH ?!
Oще по-малко може да става дума да се работи по OH 2 в напредналата по АЕ паралелка!
OH2  е ниво А2. Да не би да имаш предвид OH3 ? ОН3 е ниво B1.

Ама те тези наши предложения тук ще стигнат ли там където трябва ? :)

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #10 -: 20.02.2014, 23:43 »
Не знам как стоят нещата в напредналата паралелка, но в нашия клас ситуацията е следната. Започнаха годината с Upstream for Bulgaria,Level A1+, в момента са на Unit 10 и вероятно ще свършат учебника до края на март и ще продължат с А2. Доколкото знам в школата се подготвят допълнително за изпит за сертификат B1, но не съм сигурна. Аз възнамерявам да изпратя сина си в края на юни на А2, но в Britanica, където си имаме традиции. Имай предвид, че е трудно да се сформира 5 клас от деца, които идват от различни училища на ниво OH3, но може пък да се случи.     

*

KOD

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #11 -: 21.02.2014, 00:32 »
Моля те да споделиш после резултата. Аз повдигнах въпроса, защото моите впечатления са, че това е училищна политика, наложена от директора на училището, а не от конкретен учител. В този смисъл е важно да се знае какъв е пътят за решаването му: чрез разговор с учителя или на база разговор с ръковдството.

Не съм забелязал подобна негативна тенденция при хлапето, но той е доста самостоятелен и несподелящ, не знам какви домашни има, така че не мога да твърдя с увереност, че съм прав.
« Последна редакция: 21.02.2014, 07:41 от КрИс »

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #12 -: 21.02.2014, 07:42 »
Имай предвид, че е трудно да се сформира 5 клас от деца, които идват от различни училища на ниво OH3, но може пък да се случи.      

В момента децата от 4-ти клас Питагор учат А2 и в края на май ще държат Flyers.
Вярно, че само те не са достатъчно, за да се сформира една паралекла в ПЧМГ, но все би трябвало и от "външни" деца, особено ако има и други, идващи от ЧУ, да се получи клас, който да учи по В1.

Крис, не бих искала да определям ситуацията с домашните като "негативна" или "позитивна".
Според мен трябва да се дават домашни в някакъв задължителен минимум като обем  + препоръчителни здачи. Целта е деца, които имат по-задълбочен иинтереси в математиката, да не прахосват сили, концентрация и особено ентусиазъм с десетки еднотипни и лесни за тях примерчета, а да имат време и за друг вид задачи. Съответно деца, които не се чувстват сигурни, след като са решили 10-15 задължителни примера, да си изрешат останалите 30-40 препоръчителни.
Критерий за това кой как се подготвя би трябвало да са оценките на тестове и от изпитване, а не обема на домашните.
А ако си затрупан с домашни, зададени от учителите и предназначени да накарат и по-незаинтересованите или неподготвени деца да усвоят училищния материал, няма как да се развиваш с по-различни задачки.
Като говорим за по-различни задачи, те би трябвало да се появяват и на база часовете по СИП и ЗИП.
За 6-ти и 7-ми клас бях чела някъде, че има разделение на децата. За 5-ти клас обаче не съм сигурна дали това е така. И когато по-горе писах за индивидуален подход, именно това имах предвид - намирането на начин да се работи с децата максимално съобразно с техните възможности. 
« Последна редакция: 21.02.2014, 08:03 от Neda »

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #13 -: 22.02.2014, 14:40 »
Здрасти Неда, специално се връщам на темата за английския в ПЧМГ в 5клас - надявам се да съм ти полезна. Моят син започна годината с минат през лятото OH2. Някъде до края на декември (Unit8) учебникът на Upstream A1+ му беше лесен, което за начало на 5кл. в ново училище не е минус. От Unit8 нататък текстовете са напълно подходящи за неговото ниво, граматиката я преговаря. Предполагам, че Upstream A2 ще е над нивото му, а те ще продължат с него вероятно от април. Вчера го заведох на пробен тест КЕТ в Britanika и изкара 88точки =А2, смятам, че до юни ще е 90-100точки=B1. Т.е. не се притеснявай за езика учат го много интензивно.
 

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #14 -: 22.02.2014, 18:49 »
Здрасти Неда, специално се връщам на темата за английския в ПЧМГ в 5клас - надявам се да съм ти полезна. 

Благодаря, Цвета, за времето, което си отделила !


*

KOD

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #15 -: 24.04.2014, 14:20 »
4-ия пробен изпит на ПЧМГ, който ще се проведе в неделя, 11 май е безплатен и задължителен за ученици в 5 и 6 клас на ПЧМГ - това е така наречения директорски тест.

*

KOD

Учебната година е в началото, предполагам е рано за впечатления, но за мен, както убеден съм и за много други посетители ще са изключително полезни каквито и да е отзиви за експерименталната паралелка с интензивно изучаване на немски след 7-ми клас в ПЧМГ.
Основното, което поне мен ме интересува е дали ще се запази интензивното математическо обучение, 8-ми клас е чудесно време за задълбаване в състезателната математика, дали се отделя необходимото внимание за това или се набляга само на езика?
И естествено - какви са впечатленията от немския - децата ви от 0 ли почнаха, как върви, те доволни ли са?

*

Неактивен EliG

 • 139
 • Пол: Жена
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #17 -: 9.10.2014, 10:19 »
И аз се нареждам с питане, дано да има кой да отговори.
Мен ме интересува английската част от класа ( разбрах, че  се делят за немски и английски) - продължава ли се от там където са спряли в 7 клас, или се започва от a,b,c.

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #18 -: 9.10.2014, 19:30 »
И аз се нареждам с питане, дано да има кой да отговори.
Мен ме интересува английската част от класа ( разбрах, че  се делят за немски и английски) - продължава ли се от там където са спряли в 7 клас, или се започва от a,b,c.


По принцип би трябвало да се започва от начало, според мен, но много зависи и от децата в паралелката, и от учителката. Ако всички са с прилично /и сходно/ стартово ниво, учителката би могла бързичко да мине началните уроци /нещо като преговор/, докато се стигне до нов материал.
Но ако в класа има постъпли деца от други училища и те са със значително по-ниска езикова подготовка, няма как да се пропусне материал, който иначе ще е познат на голяма част от класа.
Ролята на учителя е много важна - при желание той може да направи така, че децата, които вече имат добро ниво, да не скучаят и да упражняват знанията си - ще им дава да четат книги и да пишат за тях, ще им даде някоя граматика, по която да работят, ще им възложи някакъв проект...
Доколкото знам, паралелката е разделена на два потока - АЕ и НЕ, така че предполагам става въпрос за десетина - петнадесет деца, изучаващи даден език. Не вярвам учителят да не намери решение.

*

Неактивен Neda

 • 167
Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #19 -: 1.03.2015, 11:13 »
На сайта на ПЧМГ пише, че за 5-ти клас ще бъдат 3, а не 2 паралелки.

*

KOD

Re:ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #20 -: 1.03.2015, 17:29 »
Да, благодаря. Копи - пейст грешка, 3 паралелки се подготвят за 5 клас.


*

Неактивен hrisi

 • 27
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #22 -: 6.06.2015, 20:26 »
Някой знае ли в колко часа е изпита за прием утре в ПЧМГ? Не виждам никъде да са обявили начален час.

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #23 -: 6.06.2015, 22:59 »
Начало на приемния изпит утре в 10 часа. Казаха ми децата да са 15-20 минути по-рано.

Успех

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #24 -: 7.06.2015, 01:30 »
Успех на явяващите се.
И да се стягат за много математика през следващата учебна година.  :)


*

Неактивен maibg

 • 16
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #26 -: 23.06.2015, 14:10 »
Г-жа Шаркова тази година водеше два от 5-тите класове. Това означава ли, че ще продължи само с един 6-ти клас? Има ли вече яснота кои ще са другите 2-ма (или най-вероятно един) преподаватели по математика на 5ти клас? Чух неофициално "спрягане" за г-жа Алашка и г-жа Антоанета Стоянова. И двете са добри преподавателки според мен, но ми се искаше да има официална информация.

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #27 -: 23.06.2015, 14:46 »
Нямам идея за това, може би ще продължи с два класа в 6-ти и един в 5-ти?

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #28 -: 25.06.2015, 11:55 »
Предполагам, че г-жа Шаркова ще бъде подпомогната от колегите си за някоя от математиките (ЗИП, СИП) при шестите класове, за да може да поеме един от петите.

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #29 -: 25.06.2015, 17:21 »
В шести клас децата от трите паралелки се разделят на три групи и часовете по СИП са по едно и също време и се водят от трима преподаватели. Съдейки по учебното разписание на 6 и 7 клас ЗП и ЗИП се водят от един и същи преподавател.
Възможно е г-жа Шаркова да не води СИП на 6 клас, но за мен би било странно, имайки в предвид, че точно в часовете по СИП се решават задачи от състезания. В моите престави и желания :-) тя би следвало да води "напредналата" група 6-то класници.
От друга стана не вярвам да остави единия 6 клас - според мен това ще доведе до доста негативни настроения.
Надявам се скоро ще има яснота.

*

Неактивен Princess Leia

 • 14
 • Пол: Жена
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #30 -: 5.01.2016, 10:27 »
В 5ти клас на ПЧМГ има ли паралека с немски език или са само с английски?

*

Неактивен EliG

 • 139
 • Пол: Жена
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #31 -: 5.01.2016, 15:30 »
В 5ти клас на ПЧМГ има ли паралека с немски език или са само с английски?


Само с английски са.

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #32 -: 15.01.2016, 16:11 »
Яко, като виц е.

Преди малко получих забележка за хлапето от ПЧМГ:
На 14.02 .2016г. без домашна по английски език.

Ок, ще се подготвим да сме без домашно в неделя,  14 февруари по предмет, който не изучава в училището (той е 8 клас немски).
Това не е забележка към училището, просто весела случка за разведряване
« Последна редакция: 15.01.2016, 17:53 от КрИс »

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #33 -: 4.04.2016, 16:34 »
Може ли някой да сподели как става класирането и записването в 8 клас като дати - дали има обобщено класиране след 3-тата дата за изпит или след всеки един от изпитите. Притеснява ме това, че третият изпит е сравнително късно и евентуално също така доколко е сигурно, че ще се съберат достатъчно деца. Защото, ако човек твърдо реши, че това е неговата опция, а същевременно класиранията и изобщо "съществуването" на випуска се решат през юли, могат да се изпуснат всички останалите възможности.

Ще съм благодарна също, ако споделите още впечатления от обучението и нивото по немски. :smiley:

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #34 -: 4.04.2016, 17:57 »
Не мисля, че има вероятност да не се събере клас.
По отношение на немския - трудно ми е да отговоря.
Има 2 факта и половина:
1. всички ученици, в това число и сина ми са много доволни от учителя си. Забелязвам, че учи с желание (доколото това е възможно)
2. Резултатите от областен кръг на Олимпиада по немски без да извъртаме думите са си слаби... Слаби, в сравнение с резултатите на други неспециализирани училища като СМГ и НПМГ... Така че, учителят се харесва на децата, но обучението не знам дали няма опции да търпи подобрения...
2.5 Не съм убеден, че има необходимата строгост в преподаването и дали например се пишат от всички зададените домашни, което е важна необходимост за постигане на добри резултати.

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #35 -: 5.04.2016, 16:05 »
Благодаря!

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #36 -: 5.04.2016, 22:20 »
И аз благодаря. И още един въпрос - как стои въпросът с отсъствията? Може ли родител да изпраща бележки, че детето няма да е на училище. Следи ли се формално за бележки от лекар при болест.

*

Неактивен EliG

 • 139
 • Пол: Жена
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #37 -: 6.04.2016, 07:54 »
И аз благодаря. И още един въпрос - как стои въпросът с отсъствията? Може ли родител да изпраща бележки, че детето няма да е на училище. Следи ли се формално за бележки от лекар при болест.

Koгато детето е болно звъня на класната да я предупредя, или пускам смс, ако е неподходящ момента да звънна.
След като оздравее носи бележка от педиатърката, която извинява отсъствията. Не ми се е случвало да не пращам бележка, за да кажа как се процедира. Понякога съм се забавяла с бележката, ако и другото хлапе ми е болно и не мога да отскоча до докторката. Когато е отсъствала, заради състезания, те си извиняват отсъствията.

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #38 -: 2.05.2016, 09:49 »
Здравейте, знае ли се кой ще поеме математиката на осмокласниците?

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #39 -: 2.05.2016, 10:17 »
Таня Стоева

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #40 -: 4.05.2016, 10:45 »
Благодаря

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #41 -: 3.06.2016, 17:51 »
На отворените врати ще отида. Moже и да кандидатства моята девойка. Макар че е напълно безпредметно. Голямата ми чуденка е защо ПЧМГ не иска 8-окласници от други училища. Т.е. защо не иска 8-окласници с хубави оценки от НВО :) Ами да сложат една дата за изпит преди НВО, че човек да има стимул да отиде. Иначе какво може да те мотивира, ако си приет в АК, СМГ, НПМГ..., да събереш морални сили и да се явиш на още един изпит. Само за да си учетвориш колебанието.
И униформите хич не ги долюбвам, каквото и който да казва. Прекрасните абитуриентки (наистина прекрасни) на ПЧМГ тази година на една снимка ги видях с униформите и поличките им бяха толкова ужасно къси, че и Бритни Спиърс щеше да се изчерви.

*

Неактивен EliG

 • 139
 • Пол: Жена
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #42 -: 3.06.2016, 22:06 »
Мноооого силно се съмнявам, че училището не иска деца с перфектни оценки от матурите, като вашите например. Но наистина не иска деца, за които това е някакъв резервен вариант поради ниски оценки, които не искат да учат и т.н.
Иначе може би наистина трябва този пробен, който за нас се явява и входящ изпит, в началото на май да е със статут изпит и за външни ученици. Едно , че може да се упражнят по формата с малко по-трудни задачи, второ, че като е по-рано е една идея по-спокойно. Може би трябва да помислят следващите години за варианти.
За полите - хаххаха, с глас се смея. Не съм виждала снимките, до у-щето рядко ходя. Като цяло размерите са за деца с нормални килограми, моето което е по-кльощаво носи по-малък номер и затова й вземат мярка колко да удължат ръкавите на блузите и полата. Сега се приближи към нейните размери, но преди взимахме два номера по-малки. Но в случая вероятно някои девойки са пораснали и не са си правили нови полички. :)

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #43 -: 8.07.2016, 20:20 »
тази година за 5ти клас кандидатстват децата от бейби бума от 2005 г. съответно кандидатите за смг са повече от миналите години и балът е по-висок - миналите години с 25 т от омт се влизаше, тази година - цъ. интересно е, че при пчмг тази година балът е по-нисък - миналата година се влизаше с 5,20, тази година - с 5,15.

другото интересно - винаги досега съм си мислел, че в пчмг приемат 72 деца. оказа се, че приемат 3 паралелки по 22 деца - т.е. общо 66 деца.

имали някой обяснение за 1то наблюдение ?

*

KOD

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #44 -: 8.07.2016, 20:33 »
Какво точно мериш с тези балове??
Ябълки, круши?
По каква логика сравняваш балове, образувани от коренно различни изпити / задачи?

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #45 -: 25.05.2017, 15:36 »
Здравейте,
Имам един въпрос към запознатите (ще звънна да питам и в ПЧМГ, но утре, че днес нали е повивен ден). На сайта за приема в 5-ти клас има следната информация:
Първите трима от тези състезания:
Пролетните математически състезания;
„Математически предизвикателства" - състезание на ПЧМГ /28.05.2017 г./.
влизат със стипендия. Та не става ясвно тази стипендия за трите години ли е или само за една? Аз бях останала с впечатление, че е за трите, но понеже вчера чух от други родители, че е само за една, та да питам как е било досега.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #46 -: 25.05.2017, 15:46 »
Мисля, че единствено отговор от директора - г-жа Влъчкова би бил актуален.

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #47 -: 25.05.2017, 15:48 »
Да, утре като разбера, ще пиша, ако и друг се интересува :)

Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #48 -: 26.05.2017, 16:27 »
Важи и за 3-те години - 5-ти, 6-ти и 7-ми клас

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #49 -: 2.06.2017, 13:55 »
Покрай един проект ми хрумна да погледна едно бързо сравнение между някои училища.

Показателите на ПЧМГ са страхотни - това е младо училище, а вече е пред утвърдени марки като 107ОУ и Американски Колеж


*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #50 -: 30.08.2017, 21:03 »
Аз мразя Лафка. А ти?

Будката пред ПЧМГ е факт!
Пълна с цигари, алкохол и специално изнесена по средата на тротоара масичка с хазартни талони, да не би учениците да ги пропуснат!
Помагайте с идеи - как да я разкараме?
Повече информация >>>

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: ПЧМГ - мнения и коментари
« Отговор #51 -: 17.11.2017, 11:11 »
Кога ще са приемните и пробните изпити по математика в Първа Частна Математическа Гимназия през тази учебна година?

Научете в тази новина >>>