0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

KOD

СМГ - мнения и коментари
« -: 20.02.2014, 07:55 »
Тема за мнения, коментари и лични наблюдения за Софийска Математическа Гимназия СМГ София
*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #1 -: 12.09.2014, 11:02 »
Не е особено по темата, но все пак :)

Оградата на Софийската математическа гимназия ще бъде почистена от графити и надписи по изцяло екологичен способ.
Почистването на повърхностите ще стане посредством вода и специални препарати, изцяло биоразложими и безвредни за човека и околната среда, съобщиха от Столична община.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=17375069

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #2 -: 12.09.2014, 21:46 »
Промяна в часа на тържеството!
http://smg.bg/news.php?id=127
Цитат
Във връзка с присъствието на официални лица от МОН, новата учебна година в СМГ ще бъде открита на 15 септември 2014 г. от 11 ч.
Ето защо лъскат оградата  :)

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #3 -: 16.10.2014, 22:03 »
    Здравейте, според мен не са нужни никакви рейтинги защото няма смисъл от тях. В нашата държава България, ако имаш ВРЪЗКИ ще учиш в СМГ. Ето го примерът:
    Кандидатка за прием след 4 клас в СМГ за учебната 2014/2015 от 32 СОУ Кристияна Калоянова Тишкова е класирана на 208 място от класацията  по критериите определени за прием, но днес доста изненадващо забелязах, че в класирането на Математическото състезание" Хитър Петър" е записана като ученик от СМГ. Моето дете цял ден плака и ме питаше с какво е по добра тя, като е с доста по нисък рейтинг в класирането обявено от СМГ. Недоумявам как е приета за ученичка в СМГ, но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

ето и класациите:
Прием 2014/2015СМГ
http://www.smg.bg/dox/R-14-Kandidati.pdf


Математическо състезание "Хитър Петър"
http://www.smb-gabrovo.com/wp-content/uploads/2014/10/HP_2014-Results-5-klas-BG.htm

 :095: :095: :095: :095: :095:
« Последна редакция: 16.10.2014, 22:21 от gabi76 »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #4 -: 16.10.2014, 23:39 »
Габи, не се ядосвайте!
Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
Позволявам си да цитирам един пост (не е мой!) от форума на бг-мама, една от многото теми за СМГ:
Цитат
Въпросът не е само принципен. Лошото е, че големите паралелки са предпоставка за понижено ниво на обучение. Моето момче беше прието преди три години и паралелката веднага набъбна от 28 на 33 деца. 33 пубера, кой по-малко, кой повече луд, които учителите укротяват вместо да обучават, естествено, покрай всичко това и на тях започват да им изгарят бушоните. За три години моето момче успя да се научи в СМГ да не учи и вече не е в СМГ. Бях принуден да потърся друга възможност да промени подхода си към учене и знание, с което се размина в СМГ.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #5 -: 17.10.2014, 07:44 »
  но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

Не съм съгласен с този извод!
Никое от първите 112 деца, колкото е официалния прием в СМГ не е ощетен - подготвяли са се, показали са необходимите резултати и са получили желания прием в СМГ.
Приемането на допълнителни деца не е в ущърб на останалите неприети, ако се търси вреда, то тя е евентуално за приетите, които трябва да учат в по-големи паралелки.
От години е факт, че учениците в гимназията са повече от 112, определено не е приятно, но все пак да не изкривяваме нещата - първите 112 са в СМГ според показаните знания, приемете останалите като допълнителен платен прием, макар и да няма регламентиран такъв.

Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
С това също не съм съгласен, с уточнението, че детето има влечение към математиката.
За подобни деца, в периода 5 - 7 клас СМГ е най-доброто съчетание от цена, обучение и среда.
Винаги ще има недоволни с подобни на цитираното от теб мнение, но това не е правило, а изключение. Който иска да учи - има тази възможност в СМГ.
Факт е, че масово децата от СМГ се борят след 7-ми клас отново за прием в същото училище, следвоателно са доволни от него.
« Последна редакция: 17.10.2014, 07:56 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #6 -: 17.10.2014, 08:38 »
След като прочетох коментарите. Реших да изчисля, колко е платения прием в СМГ за учебната 2014/2015г. и с ужас установих, че е почти 10%. Резултатите са само за явилите са на математическото състезание „Хитър Петър“.

Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Надявам се СМГ да се прекръсти на ВТОРА ЧАСТНА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ и да обявят критериите за платения прием.
В България сме на този хал, защото винаги има вратички за заобикаляне на правилата.
 
Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.


*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #7 -: 17.10.2014, 09:41 »
Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Написах в мнението ми - евентуално в ущърб. По-големите класове могат да се компенсират с полезни активи за всички, набавени с някакви дивиденти от наднормен прием. Винаги съм бил за идеята на общинските / държавни училища да се разреши платен прием по усмотрение на ръководствата им. Ако има търсене на платен прием - защо да не се използва???
За мен е добра идеята примерно на прием на 60 деца по резултати и на други 52 деца - с комбинация от резултати и заплащане. Така, няма да е необходимо преди всяко важно състезание да се търсят пари, до последния момент да не е ясно ще се осигури ли участие или не, учителите заслужено ще могат да взимат по-високи възнаграждения и да се отдават с по-голям плам на професията си.
Резултатът ще е по-добро образование за всички ученици на съответното училище.

Не виждам с какво е ощетено вашето дете! Колко години е ходило по школи няма особено значение, крайния резултат е бил, че не е успяло да се класира сред първите 112, така че, абсолютно нормално е да е разочаровано, но ощетено - за мен не.
Нека да престанем да гледаме в чуждата копанка - ако се справим със задачите си ще постигнем целта. Това, как я постигат други не трябва да влияе на преценката ни, особено в подобни на коментираната ситуация, където ясно и открито има 112 места за можещи и никой не им ги взима.
Нали още в началото сте знаели - за да се влезе в СМГ трябва резултат в ТОП 112 - ощетяване би имало ако не е прието дете с такъв резултат.
Единствената неприятна нотка за мен е грешка на държавата - че не позволява официален платен прием. Защо конкретно тези деца са приети - може да има конкретна и обоснована причина за това, може и да няма, при всички положения това засяга съвестта на приелите ги, не моята или вашата. И дефакто, може да се окаже, че едно на пръв поглед нередно действие всъщност помага по някакъв начин на училището повече, отколкото вреди или има описана, законова причина за него. В крайна сметка, можеше точките на децата, които визирате да бяха завишени още в резултатите ако всичко е толкова черно, колкото се описва и по този начин да се избегнат недоразуменията...

Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.

В България сме на този хал.......

А според мен, в България сме на този хал и заради завистта, не ми допада да се радвам на недобри резултати на деца, вместо да се радвам на успеха на моето. Написали сте, че се радвате, не защото се е справило добре, а защото се е справило по-добре от определена група деца. Нито за вас, нито за другите деца е полезно това мерене на п---и, моят съвет е - абстрахирайте се от деленето на учениците на "безплатни" и "платени", продължавайте да обичате математиката, да се явявате на състезания, прием в СМГ има и след 7-ми клас, може тогава хлапето да се справи.
« Последна редакция: 17.10.2014, 10:09 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #8 -: 17.10.2014, 10:10 »
Аз съм майка на дете, което е вътре по нормалния ред. Трудихме се, приеха ни и детето е щастливо.
Децата, които са над 112 са повечко от изброените тук. Никой не знае дали са "платени", защото запитано ръководството защо са толкова много деца, отговорът беше "Не зависи от нас".
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите. Има прието дете със 7 т. на ОМТ и без нито едно състезание през годината, е познайте дали това дете слуша в час.
Аз съм съгласна, че по причини неизвестни на нас има над приема деца, но поне да са с точки близки до приетите, иначе е мъка за всички.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #9 -: 17.10.2014, 10:29 »
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите.

Съгласен съм. Евентуални негативи от наднормения прием има за редовно приетите. Наистина, въпроса е дали позитивите от този прием не са по-значителни от негативите, за съжаление няма информация за това...  
Преди 2 години също бях недоволен и повдигнах този въпрос от гледната точка на родител на редовно прието дете.
Лошото е, че от подобен прием се оплакват повече неприетите, отколкото приетите, което е странно и неразбираемо.
Ти, аз имаме своите причини да недоволстваме, но... свиква се :)  Приеми го като позитивна психологическа подготовка на децата, средата трябва да е по-шарена и разнообразна, нито в гимназията, нито в университета или работата няма да си изцяло в контролирана среда, съставена на 100% от умни, амбициозни и креативни индивиди.
« Последна редакция: 17.10.2014, 10:36 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #10 -: 17.10.2014, 18:25 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #11 -: 17.10.2014, 18:32 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Да, мерси, точно подготвям отделна тема за състезанието, ако не ме домързи - ще я пусна днес, ако не след 2-3 дни.

Редакция: Готово
« Последна редакция: 17.10.2014, 19:20 от КрИс »

*

Неактивен Ant12

  • 234
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #12 -: 17.10.2014, 22:00 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Няма място за притеснение. Миналата година, една маса народ от СМГ 7/8 клас (предполагам, над 30 деца), се е явила на ЕМТ: http://estoyanov.net/files/sastezania/KlasiraneEsenen2013.pdf

Отбор на СМГ за състезанието е нещо чисто условно. Не се правят контролни и всеки, който иска да даде 15 лв. и мисли, че има сили,  може да участва. Единственият „келепир” е че т.нар. „отбор” ще плати по 8 лв. такса, а не по 15.

Състезанието е трудно и е част от т.нар. „Математически шлем” (термин въведен от BG Math Café – ЕМТ, ЗМТ, ПМС, Олимпиада 3-ти кръг) за по-големите ученици.

Според миналогодишния регламент за „големите” ученици (9-12 клас), ЕМТ има значение при определяне на отбора за БОМ, но за „малките” (7-8 клас), е по-скоро въпрос на престиж, да се види „кой къде е” и как „стои” седмокласния набор спрямо осмокласния. 

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #13 -: 21.10.2014, 23:17 »
Току-що националният отбор по астрономия се завърна от олимпиадата в Киргизстан.
Трима от медалистите, в това число и златния, са от СМГ!
http://olympicbg.org/astronomy.html