0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

KOD

СМГ - мнения и коментари
« -: 20.02.2014, 07:55 »
Тема за мнения, коментари и лични наблюдения за Софийска Математическа Гимназия СМГ София
*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #1 -: 12.09.2014, 11:02 »
Не е особено по темата, но все пак :)

Оградата на Софийската математическа гимназия ще бъде почистена от графити и надписи по изцяло екологичен способ.
Почистването на повърхностите ще стане посредством вода и специални препарати, изцяло биоразложими и безвредни за човека и околната среда, съобщиха от Столична община.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=17375069

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #2 -: 12.09.2014, 21:46 »
Промяна в часа на тържеството!
http://smg.bg/news.php?id=127
Цитат
Във връзка с присъствието на официални лица от МОН, новата учебна година в СМГ ще бъде открита на 15 септември 2014 г. от 11 ч.
Ето защо лъскат оградата  :)

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #3 -: 16.10.2014, 22:03 »
    Здравейте, според мен не са нужни никакви рейтинги защото няма смисъл от тях. В нашата държава България, ако имаш ВРЪЗКИ ще учиш в СМГ. Ето го примерът:
    Кандидатка за прием след 4 клас в СМГ за учебната 2014/2015 от 32 СОУ Кристияна Калоянова Тишкова е класирана на 208 място от класацията  по критериите определени за прием, но днес доста изненадващо забелязах, че в класирането на Математическото състезание" Хитър Петър" е записана като ученик от СМГ. Моето дете цял ден плака и ме питаше с какво е по добра тя, като е с доста по нисък рейтинг в класирането обявено от СМГ. Недоумявам как е приета за ученичка в СМГ, но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

ето и класациите:
Прием 2014/2015СМГ
http://www.smg.bg/dox/R-14-Kandidati.pdf


Математическо състезание "Хитър Петър"
http://www.smb-gabrovo.com/wp-content/uploads/2014/10/HP_2014-Results-5-klas-BG.htm

 :095: :095: :095: :095: :095:
« Последна редакция: 16.10.2014, 22:21 от gabi76 »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #4 -: 16.10.2014, 23:39 »
Габи, не се ядосвайте!
Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
Позволявам си да цитирам един пост (не е мой!) от форума на бг-мама, една от многото теми за СМГ:
Цитат
Въпросът не е само принципен. Лошото е, че големите паралелки са предпоставка за понижено ниво на обучение. Моето момче беше прието преди три години и паралелката веднага набъбна от 28 на 33 деца. 33 пубера, кой по-малко, кой повече луд, които учителите укротяват вместо да обучават, естествено, покрай всичко това и на тях започват да им изгарят бушоните. За три години моето момче успя да се научи в СМГ да не учи и вече не е в СМГ. Бях принуден да потърся друга възможност да промени подхода си към учене и знание, с което се размина в СМГ.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #5 -: 17.10.2014, 07:44 »
  но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

Не съм съгласен с този извод!
Никое от първите 112 деца, колкото е официалния прием в СМГ не е ощетен - подготвяли са се, показали са необходимите резултати и са получили желания прием в СМГ.
Приемането на допълнителни деца не е в ущърб на останалите неприети, ако се търси вреда, то тя е евентуално за приетите, които трябва да учат в по-големи паралелки.
От години е факт, че учениците в гимназията са повече от 112, определено не е приятно, но все пак да не изкривяваме нещата - първите 112 са в СМГ според показаните знания, приемете останалите като допълнителен платен прием, макар и да няма регламентиран такъв.

Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
С това също не съм съгласен, с уточнението, че детето има влечение към математиката.
За подобни деца, в периода 5 - 7 клас СМГ е най-доброто съчетание от цена, обучение и среда.
Винаги ще има недоволни с подобни на цитираното от теб мнение, но това не е правило, а изключение. Който иска да учи - има тази възможност в СМГ.
Факт е, че масово децата от СМГ се борят след 7-ми клас отново за прием в същото училище, следвоателно са доволни от него.
« Последна редакция: 17.10.2014, 07:56 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #6 -: 17.10.2014, 08:38 »
След като прочетох коментарите. Реших да изчисля, колко е платения прием в СМГ за учебната 2014/2015г. и с ужас установих, че е почти 10%. Резултатите са само за явилите са на математическото състезание „Хитър Петър“.

Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Надявам се СМГ да се прекръсти на ВТОРА ЧАСТНА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ и да обявят критериите за платения прием.
В България сме на този хал, защото винаги има вратички за заобикаляне на правилата.
 
Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.


*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #7 -: 17.10.2014, 09:41 »
Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Написах в мнението ми - евентуално в ущърб. По-големите класове могат да се компенсират с полезни активи за всички, набавени с някакви дивиденти от наднормен прием. Винаги съм бил за идеята на общинските / държавни училища да се разреши платен прием по усмотрение на ръководствата им. Ако има търсене на платен прием - защо да не се използва???
За мен е добра идеята примерно на прием на 60 деца по резултати и на други 52 деца - с комбинация от резултати и заплащане. Така, няма да е необходимо преди всяко важно състезание да се търсят пари, до последния момент да не е ясно ще се осигури ли участие или не, учителите заслужено ще могат да взимат по-високи възнаграждения и да се отдават с по-голям плам на професията си.
Резултатът ще е по-добро образование за всички ученици на съответното училище.

Не виждам с какво е ощетено вашето дете! Колко години е ходило по школи няма особено значение, крайния резултат е бил, че не е успяло да се класира сред първите 112, така че, абсолютно нормално е да е разочаровано, но ощетено - за мен не.
Нека да престанем да гледаме в чуждата копанка - ако се справим със задачите си ще постигнем целта. Това, как я постигат други не трябва да влияе на преценката ни, особено в подобни на коментираната ситуация, където ясно и открито има 112 места за можещи и никой не им ги взима.
Нали още в началото сте знаели - за да се влезе в СМГ трябва резултат в ТОП 112 - ощетяване би имало ако не е прието дете с такъв резултат.
Единствената неприятна нотка за мен е грешка на държавата - че не позволява официален платен прием. Защо конкретно тези деца са приети - може да има конкретна и обоснована причина за това, може и да няма, при всички положения това засяга съвестта на приелите ги, не моята или вашата. И дефакто, може да се окаже, че едно на пръв поглед нередно действие всъщност помага по някакъв начин на училището повече, отколкото вреди или има описана, законова причина за него. В крайна сметка, можеше точките на децата, които визирате да бяха завишени още в резултатите ако всичко е толкова черно, колкото се описва и по този начин да се избегнат недоразуменията...

Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.

В България сме на този хал.......

А според мен, в България сме на този хал и заради завистта, не ми допада да се радвам на недобри резултати на деца, вместо да се радвам на успеха на моето. Написали сте, че се радвате, не защото се е справило добре, а защото се е справило по-добре от определена група деца. Нито за вас, нито за другите деца е полезно това мерене на п---и, моят съвет е - абстрахирайте се от деленето на учениците на "безплатни" и "платени", продължавайте да обичате математиката, да се явявате на състезания, прием в СМГ има и след 7-ми клас, може тогава хлапето да се справи.
« Последна редакция: 17.10.2014, 10:09 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #8 -: 17.10.2014, 10:10 »
Аз съм майка на дете, което е вътре по нормалния ред. Трудихме се, приеха ни и детето е щастливо.
Децата, които са над 112 са повечко от изброените тук. Никой не знае дали са "платени", защото запитано ръководството защо са толкова много деца, отговорът беше "Не зависи от нас".
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите. Има прието дете със 7 т. на ОМТ и без нито едно състезание през годината, е познайте дали това дете слуша в час.
Аз съм съгласна, че по причини неизвестни на нас има над приема деца, но поне да са с точки близки до приетите, иначе е мъка за всички.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #9 -: 17.10.2014, 10:29 »
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите.

Съгласен съм. Евентуални негативи от наднормения прием има за редовно приетите. Наистина, въпроса е дали позитивите от този прием не са по-значителни от негативите, за съжаление няма информация за това...  
Преди 2 години също бях недоволен и повдигнах този въпрос от гледната точка на родител на редовно прието дете.
Лошото е, че от подобен прием се оплакват повече неприетите, отколкото приетите, което е странно и неразбираемо.
Ти, аз имаме своите причини да недоволстваме, но... свиква се :)  Приеми го като позитивна психологическа подготовка на децата, средата трябва да е по-шарена и разнообразна, нито в гимназията, нито в университета или работата няма да си изцяло в контролирана среда, съставена на 100% от умни, амбициозни и креативни индивиди.
« Последна редакция: 17.10.2014, 10:36 от КрИс »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #10 -: 17.10.2014, 18:25 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #11 -: 17.10.2014, 18:32 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Да, мерси, точно подготвям отделна тема за състезанието, ако не ме домързи - ще я пусна днес, ако не след 2-3 дни.

Редакция: Готово
« Последна редакция: 17.10.2014, 19:20 от КрИс »

*

Неактивен Ant12

 • 234
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #12 -: 17.10.2014, 22:00 »
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Няма място за притеснение. Миналата година, една маса народ от СМГ 7/8 клас (предполагам, над 30 деца), се е явила на ЕМТ: http://estoyanov.net/files/sastezania/KlasiraneEsenen2013.pdf

Отбор на СМГ за състезанието е нещо чисто условно. Не се правят контролни и всеки, който иска да даде 15 лв. и мисли, че има сили,  може да участва. Единственият „келепир” е че т.нар. „отбор” ще плати по 8 лв. такса, а не по 15.

Състезанието е трудно и е част от т.нар. „Математически шлем” (термин въведен от BG Math Café – ЕМТ, ЗМТ, ПМС, Олимпиада 3-ти кръг) за по-големите ученици.

Според миналогодишния регламент за „големите” ученици (9-12 клас), ЕМТ има значение при определяне на отбора за БОМ, но за „малките” (7-8 клас), е по-скоро въпрос на престиж, да се види „кой къде е” и как „стои” седмокласния набор спрямо осмокласния. 

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #13 -: 21.10.2014, 23:17 »
Току-що националният отбор по астрономия се завърна от олимпиадата в Киргизстан.
Трима от медалистите, в това число и златния, са от СМГ!
http://olympicbg.org/astronomy.html

*

Неактивен Ant12

 • 234
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #14 -: 22.10.2014, 10:02 »
Току-що националният отбор по астрономия се завърна от олимпиадата в Киргизстан.
Трима от медалистите, в това число и златния, са от СМГ!
http://olympicbg.org/astronomy.html

Браво на осмокласника!!! Изключително постижение!!!

Златен медал от международна олимпиада, по каквато и да е дисциплина, спечелен на тази възраст в конкуренция с няколко години по-големи ученици, е постижение, което е по силите на много малко деца по света. 

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #15 -: 11.11.2014, 12:30 »
Може ли някой да даде мнение за преподавателят по история в СМГ Калина Цонева.Благодаря Ви.

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #16 -: 11.11.2014, 13:06 »
Детето много я харесва

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #17 -: 11.11.2014, 13:12 »
Не знам Вашето дете от кой клас е но моят син влиза със страх в нейният час.Ще подавам жалба срещу нея и затова ме интересува мнението на други ученици за нея.

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #18 -: 11.11.2014, 13:18 »
Аз лично преди да подам жалба бих поговорила с класната. Ние сме 5 клас и нямаме проблеми с никой учител досега

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #19 -: 11.11.2014, 13:20 »
Да ние утре имаме среща с класната ръководителка.

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #20 -: 11.11.2014, 13:22 »
Ние също сме 5 клас нямаме проблем с никой друг учител детето ми е скромно и доста притеснително а тази госпожа си позволява да ги нарича тъпанари и олигофрени а начинът и на оценяване е под всякаква критика просто нямам думи.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #21 -: 11.11.2014, 14:35 »
Хихи, то и с г-н Тлаченски уж така изглеждаше да е, но реално като вникнеше човек как се държат хлапетата в часа на човека и ставаше по-различна цялостната ситуация.
В смисъл - не познавам госпожата, но когато явно утвърден учител в добро училище си позволява подобни епитети, може би родителите трябва да са доволни, че даскалката си сдържа нервите и не е тръгнала да ги налага с бухалка по канчетата :)

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #22 -: 11.11.2014, 14:53 »
Не знаете ситуацията затова не говорете.

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #23 -: 11.11.2014, 15:11 »
Понеже всеки родител знае това, което му е казало детето, то е ясно, че информацията е субективна. Ето, че на мен са ми казвали само хубави неща за Цонева. Имаме само една оценка от писмено изпитване и е обективна. Знам още, че искала да се отговаря кратко и ясно, и че трябвало да имат време за игра. Така, че моето дете я харесва, а аз няма как да знам каква учителка е, защото не присъствам в часовете.

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #24 -: 11.11.2014, 15:20 »
Синът ми е приет в първите сто не е от тези деца които са влезнали с пари под масата пълен отличник по останалите предмети и много спокойно и ученолюбиво дете медалист по шах .За да стигна до това решение я потърпях един месец .В техният клас има дете което е син на учителка която преподава в смг и си прави каквото иска и него не смее да го закачат.Изпитва въпросното дете и то нищо не знае изпитва моят син който и казва цялата точка без едно  изречение и слаба оценка а на него нищо.Самото дете застава пред класа и казва майка ми е учителка тук и аз мога да си правя каквото искам.Оценка че нищо не знае няма.Недейте заема позиция без да знаете.Това че е смг не означава че в него всички са безгрешни.А на мен ми е ясно че има и такива деца и то са тези които не са влезнали по стандартният начин а по другият и то те са тези които пречат.
« Последна редакция: 11.11.2014, 15:27 от kat33 »

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #25 -: 11.11.2014, 15:33 »
Ясно  вие сте в руската паралелка и от други майки чух, че при вас не е добра атмосферата, но аз тук само си казах това, което е споделило моето дете, не съм заемала позиция. Казах само, че нито вие, нито аз сме очевидци.

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #26 -: 11.11.2014, 15:42 »
Това което написах е за Крис не за Вас .Да от руската паралелка сме защото така решихме че ще му е по лесно.Но отношението и към децата е потресаващо и има двоен стандарт защото има 5- 6 деца влезнали по друг начин.

*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #27 -: 11.11.2014, 15:44 »
Просто исках да попитам за други мнения благодаря Ви че отделихте от времето си за коментар а що се отнася утре имам среща с класната и ще разговаряме.

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #28 -: 11.11.2014, 17:52 »
Не знаете ситуацията затова не говорете.

То.. проблема е дали вие сте наясно със ситуацията, а не дали аз съм :)
От написаното поне аз не се убедих в това.
При всички положения не виждам логика този въпрос да бъде обсъждан първо на всеослушание във форум, а в последствие с класната. За мен коректната подредба е обратната.


*

Неактивен kat33

 • 38
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #29 -: 11.11.2014, 18:08 »
Аз съм наясно с проблема ,и смятам,че точно тук е мястото да искам мнение от родители  на които деца учат в СМГ ,а що се отнася с класната ще се разговаря още утре.И колкото знам вие не познавате нито учителката нито детето нито проблема за да знаете и коментирате.И съм доволна защото се свързаха с мен майки ,които знаят за какво става въпрос.А и мисля,че това е форум за мнения и коментари.Хора много мнения също.Лека вечер.
« Последна редакция: 11.11.2014, 19:46 от kat33 »

*

KOD

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #30 -: 11.11.2014, 18:30 »
А и мисля,че това е форум за мнения и коментари.Хора много мнения също.Лека вечер.

Е точно де. Аз изказвам мнение, вие казвате - не говорете, а не обратното :)
Нали не е място само за коментари на съгласни с така представената ситуация? Винаги има повече от един ъгъл..

*

Неактивен Ant12

 • 234
Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #31 -: 23.11.2014, 10:01 »
В момента СМГ води усилена надпревара с Английската гимназия в Бургас, за финансиране на две достойни инициативи.

Ако СМГ спечели, Мтел ще финансира участието на отбор на гимназията на математическо състезание, организирано от университета в Харвард.

Да подкрепим СМГ на http://loop.bg/

P.S. Позволен е по 1 лайк на ден. Крайният срок е 10.12. 

Re:СМГ - мнения и коментари
« Отговор #32 -: 19.12.2014, 19:25 »
Някой да си е получил грамотата от "Хитър Петър"?
Организаторите отдавна написаха, че всички грамоти и медали са изпратени в училищата, гледам, че в ПЧМГ са се снимали с медалите...


Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #34 -: 1.07.2015, 22:54 »
 Може ли след 7-ми клас да се кандидатства в два различни града едновременно? Примерно в СМГ и ОМГ Пловдив?

*

KOD

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #35 -: 1.07.2015, 22:55 »
Да,  защо да не може...

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #36 -: 1.07.2015, 22:57 »
Благодаря.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #37 -: 17.07.2015, 21:53 »
В СМГ не виждам да има паралелка с информатика. Изучава ли се изобщо, макар и като допълнителна школа?

*

KOD

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #38 -: 18.07.2015, 01:49 »
Преди 2 години да - на допълнителна школа.
Проблемът според мен беше прекалената й задълбоченост - 8 астрономически часа информатика в 5 клас е доста пресилено и ненужно. На фона на 2 часа школа по математика... странно.
Сега не знам как е, надявам се да е нещо по-реално като време.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #39 -: 18.07.2015, 15:59 »
Тази година имаше школа по информатика за начинаещи в 5ти клас. Започна обаче някъде втория срок.
Провеждаше се в четвъртък с продължителност към 3 часа.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #40 -: 18.07.2015, 18:44 »
Ако питате за 5-ти клас - в часовете по информационни технологии (2 часа седмично) децата учиха програмиране от самото начало, а от втория срок имаха и допълнителни 4 учебни часа школа. Падна се в много натоварен ден.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #41 -: 18.07.2015, 19:17 »
Ако питате за 5-ти клас - в часовете по информационни технологии (2 часа седмично) децата учиха програмиране от самото начало, а от втория срок имаха и допълнителни 4 учебни часа школа. Падна се в много натоварен ден.
Програмиране? В смисъл пишеха нещо на С++ примерно?
В часовете по информационни технологии в пети клас?
Чисто теоретично, в учебната програма по предмета за пети клас няма залегнало нищо такова. Как точно е уредено?
Не се заяждам. Просто ми стана интересно. Все пак не е задължително всички петокласници да се интересуват от информатика, особено в часовете по информационни технологии. А и оценки се пишат, така или иначе.
Въпросите ми не засягат школата. Само задължителните учебни часове по ИТ.
« Последна редакция: 18.07.2015, 19:30 от Дидева »

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #42 -: 18.07.2015, 20:37 »
Експериментално едните петокласници са имали часове по програмиране в часовете по ИТ тази година, даже някъде по телевизиите имаше репортаж с Яшу и децата, единия час е СИП.
« Последна редакция: 18.07.2015, 20:40 от mimsun »

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #43 -: 18.07.2015, 21:30 »
Дидева, в един от класовете тази година имахме възможност за избор - програмиране на С++ или стандартните неща по програма при други госпожи (клавиши, софтуерни приложения и т.н.) Ние на практика през цялата година си останахме при Яшу. Започнаха доста устремно та се наложи да помагаме в началото.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #44 -: 18.07.2015, 21:43 »
Благодаря за отговорите. Просто ми беше любопитно за какво точно става дума. Добре е щом е по избор, а не засяга всички в часовете от ЗП по ИТ. Не че имам нещо против информатиката, но не всеки може като Van_05 да удари едно рамо при затруднения и скоростно темпо.  :)

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #45 -: 18.07.2015, 23:07 »
СМ или НПМГ? Каква е разликата?

*

Неактивен Neda

 • 161
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #46 -: 4.09.2015, 21:04 »
С оглед новата организация на смените в СМГ, има ли желаещи бъдещи ученици от 5-ти - 8-ми клас за С1 курс по английски в IH Sofia в СМГ?

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #47 -: 4.12.2015, 08:32 »
Имам един въпрос.
Вярно ли е, че в СМГ запълват паралелките започвайки от "А" клас нататък по успеха от кандидатстването така, че най-силните попадат в "А" клас и след това само те формират отбори и ходят по състезания? Ако детето ми кандидатства и не успее да попадне в "А" клас, значи ли това,че ще е извън групата, подготвяна за състезания? Моля, хората, които са запознати отблизо, да споделят дали учителите си имат любимци и толерират тях, а останалите паралелки скучаят.

*

KOD

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #48 -: 4.12.2015, 09:39 »
Не, нищо от написаното не е вярно.
Разпределението след приема е променливо и се прави не за да се фаворитизират някои деца, а за да се напипа най-правилната стратегия за добро развитие.
При приема на моето дете, разпределението беше напълно произволно - той беше с максимален резултат на приемния изпит например, а беше във В клас.
Достъп до школи и допълнителна подготовка имат абсолютно всички желаещи без значение от това в коя паралелка учат.

*

Неактивен Aila

 • 12
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #49 -: 14.12.2015, 11:43 »
Здравейте,
аз имам следният въпрос макар да е доста рано все още и да поставям малко каруцата пред коня...
Имам близначки, които обаче се спраявт доста различно със задачите на курса в СМГ, тренировъчните изпити и на състезанията.
Все още са в трети клас, но колебанието ми е дали да се възползвам от възможността да влязат и двете като близначки, ако се класира само едната догодина.
Знам, че има неофициално известен брой деца, които влизат в класовете в СМГ без да са се класирали. Имате ли представа дали за тях е много трудно да се справят с тепмото там и дали си заслужава едно дете, което не е математик да се постави в тази среда? Имам още малко под година, преди първото състезание което влиза в рейтинга за да взема окончателно решение какво да правя и всички отговори и коментари от запознати реално с условията и атмосферата в клас ще ми бъдат от голяма полза.

*

Неактивен Neda

 • 161
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #50 -: 14.12.2015, 12:04 »
Ако близначката е старателна и работлива, няма да има проблем. Домашните са повечко от домашните в другите училища, също така учебният ден е по-дълъг. Но учителите преподават добре, материалът е структуриран и като цяло всички деца се справят. Може да не ходи на школа и да не се явява на състезания, което ще й спести време, макар че повечето деца, които учат в СМГ, без да са се справили на приемния изпит, си ходят и на школа, и на състезания.
Колкото до адаптацията - впечатленията ми са, че децата съвсем добре се чувстват, създават приятелства и пр., т.е. това зависи от техните качества, а не от това как са влезли. 

*

KOD

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #51 -: 14.12.2015, 12:24 »
Възползвай се без да се замисляш :)
Местене от СМГ в друго училище не е проблем, обратното е.

*

Неактивен Aila

 • 12
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #52 -: 14.12.2015, 13:02 »
Много благодаря за коментарите и съветите.  :)

*

Неактивен lioneberja

 • 3
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #53 -: 28.06.2016, 10:22 »
Така като ви чета, започнах да се притеснявам.
Тази година евентуално ( дано) моето дете ще е прието в руска паралелка, а тук прочетох мнения "ясно, вие сте в руска паралелка, там атмосферата е друга".
Значи ли това, че там са "слабите" деца и атмосферата и обучението не са на ниво ?

*

Неактивен kat33

 • 38
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #54 -: 28.06.2016, 13:33 »
Не се притеснявайте,моят син сега ще е 7 клас в СМГ и е от руската паралелка , много добре се справя ходи на състезания,дори спечели и медал ,класира се за националното,и се справя по-добре от деца от английските паралелки,има деца,които бързо напредват , препоръчвам ви да го запишете няма да съжалявате.Поздрави и успех.

*

Неактивен kod

 • 389
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #55 -: 9.06.2017, 07:29 »
Струва ли си СМГ?

Ами... от близо 120 ученици в набор, 117 през 2017-та имат 90+ точки на НВО 2017 по математика. Явно си струва :)
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=571

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #56 -: 30.06.2017, 19:06 »
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.

*

Неактивен maria77bg

 • 85
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #57 -: 30.06.2017, 19:14 »
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.
За мен е изненада. Къде се е знаело? Но щом пък базата го позволява.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #58 -: 30.06.2017, 19:20 »
на курсовете на въпрос "колко паралелки ще са тази година 4 или 5" - трърдо 5, но ще се борим и за 6-та. Затова ми е странно първото изречение в новината "На свое заседание от 30.06.2017 г. Педагогическият съвет на Софийска математическа гимназия прие предложението на г-н Антони Стоянов,...." не може човек да не се запита защо на 30.06? Цяла учебна година нямаха педагогически съвет?

*

Неактивен maria77bg

 • 85
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #59 -: 30.06.2017, 20:05 »
Много интересно. Дъщеря ми не е посещавала курсовете, но чета всичко във фб групата за прием. Там никой не е споделял подобни предложения. Дори беше изненада умеличението на първоначалната бройка от 130 на 140 ден преди първо класиране.
Една майка ми писа, че когато е подавала заявление за участие в приема са споменали, че ще приемат 150 деца тази година. Тази цифра ми стоеше като редовните плюс надпланов прием плюс някой друг връзкар. Но 170 е съвсем друго. Наредба 10 го позволяваше това да се случи и преди януари, когато се обяви регламента. Т.е. ако го бяха искали още тогава можеха да го постигнат. Но пък така е по-емоционално :).

*

Неактивен kod

 • 389
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #60 -: 30.06.2017, 22:07 »
Дам, истинско дежа вю.
Вече съм споделял мнение.

*

Неактивен kod

 • 389
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #61 -: 8.07.2017, 07:46 »
Шестата паралелка за 5-ти клас в СМГ за следващата учебна година вече е факт >>
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=585

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #62 -: 8.07.2017, 22:36 »
В тази връзка някой виждал ли е заповедта на началника на РУО - София-град за разкриване на шестата паралелка? По-конкретно ме интересува основанието, на което тя е разкрита. Със сигурност шест паралелки са по-малко от 2% от броя на учениците, завършили четвърти клас в София-град за последната учебна година. Не това е проблемът.

*

Неактивен kod

 • 389
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #63 -: 8.07.2017, 23:28 »
Защото сме математици, за да стигнем до вярното решение, разчитаме на фактите

Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:
На 17 от назначените през септември 2016г. учители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.
Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.
Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници.

С уважение и с пожелание за интересно лято,
Антони Стоянов , директор на СМГ

http://www.smg.bg/news.php?id=634