Всичко е важно. Едва ли днес има чак такива идеалисти, че да пренебрегнат тотално личния си интерес заради идеите си. Все пак живеем в материален свят и трябва да се плащат сметки
Относно компромиса, предложен от Стоянов, и аз да съм, и аз щях да го отхвърля. Все пак в момента Петя Тодорова има по-добрата позиция от Стоянов - дисциплинарно уволнена с недомислен мотив, който 99% ще падне в съда. Трябва само да изчака и когато я въстановят на работа и се наложи Стоянов да и плати всички заплати и осигуровки за времето, когато не е работила, това ще го събори и ще бъде уволнен. И сега и се предлага да си продаде първородството за паница леща
Ако приеме да премине на граждански договор остава без всякаква защита и може да бъде изхвърлена още утре. Т.е. ако се съгласи ще си предаде добрата позиция. Да не говорим, че и да работиш на ГД е много по-неизгодно и е свързано с доста усложнения, а и е вид капитулация. И ти да си, и ти няма да приемеш, а?
Относно Стоянов - има си и добри черти, главно в областта на ПР-а. Това е ОК и беше добре за гимназията (вече дали има финансови злоупотреби не мога да кажа). Обаче е публична тайна, че отвъд ПР-а управлението на гимназията е тотално прехвърлено на Ушагелов и ако не беше той нещата да са се сринали, защото Стоянов изобщо не го бива като администратор. Има и друго, по-лошо. Един директор може и да не е добър администратор, стига да може да си намери добри заместници, но за да бъде мениджър трябва на първо място да се грижи за хармонията в колектива. Директорът трябва да слуша за фалшиви тонове в оркестъра и ако чуе такива да ги гаси на момента, а не да предизвиква какофония. И ако предприема действия те трябва да са леки и плавни за да не предизвикват дисонанс, а с уволнението на Тодорова Стоянов се показа като слон в стъкларски магазин и създаде такъв шум в системата, който може и с години да не бъде елиминиран. Ей това е най-голямата вина на Стоянов и тоталната му издънка като МЕНИДЖЪР. Е, ако беше се подготвил по-добре с уволнението и ако беше спечелил - победителите не ги съдят, нали? Ама той недооцени ситуацията и загуби...
Що се отнася до СМГ - СМГ е каквото е заради учителите, средата, доброто ниво на образованието и успехите. Но в основата са учителите, защото те коват успехите и привличат добрите деца. Това добре, обаче най-добрите учители в СМГ са все хора с авторитет и впечатляващо CV, не е лесно да ги командориш. А Стоянов е налучкал максимата, че за да стане истински директор трябва да махне тези, които са с по-голям авторитет от него и са били там преди да стане директор. По принцип ако за директор се сложи някой с големи успехи и голям авторитет проблеми няма да има, но случаят не е такъв. И той се опитва да подмени колектива, защото за новоназначените ще бъде вече истински директор и авторитет. Тактически добра идея, но лошо изпълнена и грешна стратегически, защото рязко отворената дупка от напускане на голям брой от старите учители няма да може да бъде компенсирана.
Заради всичко това Стоянов правилно трябва да си замине - направи непремерен ход, загуби и сега ще си плати. Да не би във фирмите да не е същото? Жалко само, че злото е сторено и как ще бъде поправено не знам...
П.П. За мен и Петя Тодорова има вина и съвсем не е ангелче невинно, но в създадената бъркотия се оказва в по-добрата позиция заради некомпетентните и непремерени действия на Стоянов.