Покрай проблема с националния статут и вътрешните изпити на НПМГ следя отблизо изявите на зам. министър Стаматов. Много се колебах дали го пусна тук или в темата за НОМ.
На днешната Втора олимпийска конференция по природни науки и иновации в Българската академия на науките, човекът каза следното ( опитала съм се да запазя максимално автентичността на изказването):
По отношение на организацията на олимпиадите - да, имахме известен, според мен малък, проблем по съставянето на екипа по математика ( шушукане и смях в залата). На този етап този малък проблем, казвам малък, защото той в момента не съществува и едва ли е необходимо да влизам аз във детайли откъде тръгна този проблем. Убеден съм, че всички хора, които са в СМБ, знаят откъде тръгна. Лично аз съм имал малко над десет срещи с различни представители на СМБ. Почти целият екип в министерството през последните няколко години, всички министри, всички заместник-министри са дискутирали в тази посока. Така или иначе имаме в момента състав, който да утвърди съществуващите правила за олимпиади. Не бива да забравяме, че математиката е само една от двайсет и една олимпиади имаме в страната, математиката е една от тях. Важна е, не казвам, че не е, но тя е една от всички останали. Така че на фона на всичко останало нещата си вървят и не бива да поглеждаме тогава, когато има проблем, че едва ли не всичко трябва да спре. Явно наличието на този проблем показва, че е дошло време нещо по отношение на организацията въобще в олимпиадите да се промени. Все пак държавата отделя огромен финансов ресурс за участие на ученици в олимпиади и това е най, най, най-големият учеников състав, който се явява на различни кръгове, по различни предмети, доста ентусиазирано, като разбира се тук най-важна е мотивацията.