0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #14 -: 1.12.2016, 22:08 »
Здравейте,
Благодаря, че се включихте и изказахте виждането на другата страна.
Така от монолог, неприятната ситуация може да премине в диалог, което поне от моя гледна точка е някакъв напредък...

Както Ant12 спомена по-горе, единственият начин за избягване на непоправими последствия върху състезателите ни по математика е проявата на добра воля. Надежда, че ще се намери взаимноприемлив компромис винаги ще има.
Re: Математически Земетресения
« Отговор #15 -: 1.12.2016, 22:42 »
   В списъка под № 4 фигурира името на Сава Гроздев като единствен активен член от България и неин законен представител от 1997 г. насам. В асоциацията членуват само физически лица, а член 3.1. на нейния Правилник гласи:
Всеки активен член има задължението да организира състезанието Кенгуру в своята страна всяка година през третия четвъртък на м. март, не преди 6:00 ч. централно-европейско време.
 
Малко в страни от темата, но защо у нас състезанието се провежда в събота, а не в указания ден? През последните три години задачите от руската и украинската тема, заедно с решения и отговори, могат да бъдат намерени в глобалната мрежа без особени затруднения. В голямата си част те се припокриват с българските варианти на състезателните теми, особено украинските.
Имам още един въпрос. В коя от останалите държави състезанието има и национален кръг, както беше доскоро у нас, преди да се появи оная недомислица, наречена НМС?

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #16 -: 1.12.2016, 22:42 »
А ето и най-важната новина от деня - математик пое председателството на БАН!

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките!!!

На общото събрание, математикът акад. Ревалски получи 57 гласа, а опонентът му чл. кор. Николай Милошев - 27 гласа.

Първите действия на академик Ревалски ще са контакти с Комисията по наука и образование в Народното събрание, Комисията по бюджет и финанси, както и с Министерство на образованието и науката.

Тази промяна, убеден съм ще допринесе за по-бързо разрешаване на конфликта между математиците ни и МОН.

Re: Математически Земетресения
« Отговор #17 -: 2.12.2016, 01:01 »
:016:
Клеветническата кампания срещу проф. дпн Сава Гроздев няма да успее, защото се основава на лъжи, инсинуации и клевети. Няма да взимам отношение по научните качества на професора, който е и мой научен ръководител, защото твърденията на Петър Бойваленков и хората около него са некомпетентни и неверни. Бойваленков и останалите работят в областта на чистата математика, а ние заедно с проф. Гроздев – в областта на педагогиката. Разликата е съществена. Ще осветля една друга клевета, свързана с Кенгуру в България. Повече от 10 години съм участник във всички годишни общи събрания на Международната асоциация „Кенгуру без граници“ и съм запознат с детайлите по казуса „Кенгуру“. Казусът е изкуствено и неправомерно създаден от председателя на Съюза на математиците, защото С. Гроздев му поиска оставката заради доноси срещу български математици в качеството му на агент на бившата Държавна сигурност.  Състезанието „Кенгуру“ се организира от Международната асоциация „Кенгуру без граници“, която е регистрирана във френския съд. Ето извадки от Устава, които в оригинал могат да се намерят на сайта на асоциацията http://www.aksf.org/statutes.xhtml, а в превод на български език – на сайта http://www.bulgarian-kangaroo.eu/:
  Член 4. Асоциацията се състои от:
  - активни членове – лица, избрани с мнозинство от две трети на Годишното общо събрание;
  - почетни членове – лица, които са били от голяма полза за асоциацията и които не дължат абонаментна такса;
  - асоциирани членове – лица, които могат да съдействат на и консултират асоциацията.
  Член 5. Списъкът с активни членове е приложен към настоящия Устав.
  В списъка под № 4 фигурира името на Сава Гроздев като единствен активен член от България и неин законен представител от 1997 г. насам. В асоциацията членуват само физически лица, а член 3.1. на нейния Правилник гласи:
Всеки активен член има задължението да организира състезанието Кенгуру в своята страна всяка година през третия четвъртък на м. март, не преди 6:00 ч. централно-европейско време.
  Съгласно горното, претенциите на председателя на СМБ са неоснователни. Той обвинява проф. Гроздев, че иска да приватизира състезанието, но всъщност председателят прави такива опити, използвайки СМБ. Уставът на Международната асоциация е категоричен.
Ще предложа на С. Гроздев да осъди председателя на СМБ за клеветите му така, както го осъди за незаконно управление на съюза.
доц. д-р Веселин Ненков

Не се стърпях и се наложи да се регистрирам, за да апострофирам това мнение.
Не знам защо г-н Ненчев мисли, че хората не четат (справка приложените снимки)
1/Поведението на г-н Сава Грозев и подписалите "редакционната статия" в едно ученическо списание е неморално - не може да се занимава ученическата аудитория (каквито са повечето читатели на сп.Математика+ с вътрешнопартийни интриги. Очевидно е, че г-н Сава Грозев се бори за председателското място на СМБ с всички средства - нима това трябва да става по страниците на математическо списание? Няма ли си форуми на СМБ, където да се разискват тези неща? Бил/небил агент едикой си - ами обърнете се към който трябва , където трябва и направете каквото трябва  - вижте другите членове на СМБ на какво мнение са и тогава пишете от името на редколегията!
2/Не знам защо повдигнахте темата за мат.състезание "Европейско Кенгуру" - дори без да съм запознат със случая виждам едно голямо противоречие - състезанието "Европейско Кенгуру" на физическото лице СГ ли е, и тогава защо пише, че се организира от СМБ и МОН ( и те безгласна буква ли са по неговата организация) И как така председателят на СМБ го включва в Календарния план на СМБ, а пък няма право да го организира?
Господин Сава Грозев щом "държи правата" за провеждането му може да го извади от Календара на СМБ и МОН и може да си го прави на частно, като се прави "Математика без граници" и куп други състезания....
3/ И последно - господа, съберете се на подходящо място, скарайте се, сдобрете се, или се разведете - но спрете тази война по форумите и медиите, щото сумати ученици, учители, родители и всякакви сеирджии ви  четат и гледат, а от всичко това големите губещи са децата, които обичат математиката!

Re: Математически Земетресения
« Отговор #18 -: 22.12.2016, 22:09 »
Покрай проблема с националния статут и вътрешните изпити на НПМГ следя отблизо изявите на зам. министър Стаматов. Много се колебах дали го пусна тук или в темата за НОМ.
На днешната Втора олимпийска конференция по природни науки и иновации в Българската академия на науките, човекът каза следното ( опитала съм се да запазя максимално автентичността на изказването):
По отношение на организацията на олимпиадите - да, имахме известен, според мен малък, проблем по съставянето на екипа по математика ( шушукане и смях в залата). На този етап този малък проблем, казвам малък, защото той в момента не съществува и едва ли е необходимо да влизам аз във детайли откъде тръгна този проблем. Убеден съм, че всички хора, които са в СМБ, знаят откъде тръгна. Лично аз съм имал малко над десет срещи с различни представители на СМБ. Почти целият екип в министерството през последните няколко години, всички министри, всички заместник-министри са дискутирали в тази посока. Така или иначе имаме в момента състав, който да утвърди съществуващите правила за олимпиади. Не бива да забравяме, че математиката е само една от двайсет и една олимпиади имаме в страната, математиката е една от тях. Важна е, не казвам, че не е, но тя е една от всички останали. Така че на фона на всичко останало нещата си вървят и не бива да поглеждаме тогава, когато има проблем, че едва ли не всичко трябва да спре. Явно наличието на този проблем показва, че е дошло време нещо по отношение на организацията въобще в олимпиадите да се промени. Все пак държавата отделя огромен финансов ресурс за участие на ученици в олимпиади и това е най, най, най-големият учеников състав, който се явява на различни кръгове, по различни предмети, доста ентусиазирано, като разбира се тук най-важна е мотивацията.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #19 -: 22.12.2016, 22:33 »
Зам. министърът в оставка говори като изпечен политик...
Честно казано, аз нищо не разбрах от това, което казва :)

Какъв екип има - невключващ напусналите - абсурд. Не може да има такъв, ако държи да не се повтори фиаското с общинския кръг на НОМ 2016.
Такъв, който включва напусналите - значи са изпълнени, частично или изцяло исканията им.
Третият вариант - участие на напусналите без изпълнение на исканията им - страхотен реверанс за децата, но дали е полезен и за математиката в дългосрочен план... - искрено се надявам да е така.

Повече яснота в изказването би била от полза за всички и би заслужила адмирации...

Re: Математически Земетресения
« Отговор #20 -: 23.12.2016, 18:47 »
http://www.math.bas.bg/smb/docs/Obrashtenie_do_chlenovete_na_SMB.pdf

Явно проблемите в СМБ не свършват.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #21 -: 12.02.2017, 16:48 »
Логиката на един професор или за един порочен кръг в олимпийската математика

 На 8.02.2017 г. се проведе областният кръг на Националната олимпиадата по математика за ученици 4-8 клас. Представените задачи и решения затвърждават наблюдението, че състезателната математика при учениците 4. – 8. клас е оставена на автопилот, който уверено я води към близка катастрофа. Ето няколко аргумента.

1.   Представеното "решение" на задача 8.3 с автор проф. дпн Сава Гроздев е класически пример за едноходов порочен кръг. За доказване на твърдението от подточка б) се използва помощно неравенство. Но в "доказателството" му авторът на задачата използва... неравенството, което трябва да докаже! За това се пишат двойки в училище, а тук го е направил професор. Интересно е да се отбележи, че "доказателството" би могло да се поправи, ако се изтрие един ред и се реши съoтветното линейно неравенство спрямо d^3. Просто човек трябва да знае кога да спре. В същото “решение” се изискват знания за корен трети, който не се изучава в СИП в осми клас.

2.   В задача 7.1 не е ясно какъв начален момент съответства на въпроса в условието "след колко време...".  Да приемем, както е направил авторът, че този начален момент е тръгването на първата лодка. Какво означава тогава полученият в случай 4 отговор 46 минути и 40 секунди? Според условието, след 46 минути и 40 секунди втората лодка още не е тръгнала (тя тръгва един час след първата).  А къде се е намирала втората лодка, докато първата се е движила един час, в условието на задачата не е е указано.  Дори да приемем, че втората лодка е чакала в Лом, разстоянието между двете лодки след 46 минути и 40 секунди не е 9 километра. Това означава, че отговорът в случай 4 е грешен. 

3.   Условието на задача 7.3 е объркващо за учениците. Те биха могли да разберат какво е искал да каже авторът, след като прочетат решението, но повечето ученици са били в пълна невъзможност да разберат какво се иска в задачата.

4.   Схемата за оценяване на задача 8.3 е неадекватна. В забележка към нея се дава указание да се присъждат точките от а) (3 на брой), ако се цитира в общ вид теоремата за неравенството между средните. Защо тогава не се признава и за точките за първата стъпка (виж по-горе) на решението в б) (2 на брой). Ако пък се признае, излиза, че чрез цитиране на теорема се печелят 5 от 7-те точки! 

Тези четири проблема (които са забелязани и от много любители математици и ученици), е трябвало да бъдат намерени и поправени още при прочитането на предложенията от председателя на комисията за 4. – 8. клас.

проф. дмн Петър Бойваленков
проф. дмн Емил Колев
проф. дмн Иван Ланджев
проф. дмн Николай Николов
доц. д-р Ивайло Кортезов


*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #22 -: 6.04.2017, 16:32 »

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Математически Земетресения
« Отговор #24 -: 5.06.2017, 13:48 »
Професор Николай Николов е новият председател на СМБ

Председател на управителния съвет на СМБ: проф. дмн Николай Николов

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СМБ, 2017 – 2021 г.
1. Антон Илиев Илиев
2. Антони Милчов Стоянов
3. Веселин Стоянов Дренски
4. Галина Живкова Бобева
5. Диана Милкова Данова
6. Диана Димитрова Савова
7. Димитър Георгиев Димитров
8. Динко Иванов Раднев
9. Евтим Петков Кънчев
10.Емил Стойков Келеведжиев
11.Емил Миланов Колев
12.Здравко Димитров Славов
13.Ивайло Пеев Старибратов
14.Иван Костадинов Тонов
15.Иванка Вълчева Тодорова
16.Камелия Асенова Иванова
17.Мадлен Киркор Христова
18.Николай Атанасов Радев
19.Николай Маринов Николов
20.Олег Кръстев Мушкаров
21.Павлин Панов Петков
22.Петър Борисов Миланов
23.Петър Георгиев Бойваленков
24.Петър Стоянов Кендеров
25.Пламен Антонов Пенчев
26.Стефчо Горчов Наков
27.Стоян Недков Капралов

Честито на всички участници в управителния съвет. Очакваме по-добри дни за математиката в България!

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=568