AlekDimitrov Форум за математика

Образование, математика, състезания => Училища и Гимназии - мнения и съвети => Темата е започната от: KOD в 20.02.2014, 07:55

Титла: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 20.02.2014, 07:55
Тема за мнения, коментари и лични наблюдения за Софийска Математическа Гимназия СМГ София
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 12.09.2014, 11:02
Не е особено по темата, но все пак :)

Оградата на Софийската математическа гимназия ще бъде почистена от графити и надписи по изцяло екологичен способ.
Почистването на повърхностите ще стане посредством вода и специални препарати, изцяло биоразложими и безвредни за човека и околната среда, съобщиха от Столична община.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=17375069 (http://sofia.dir.bg/news.php?id=17375069)
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 12.09.2014, 21:46
Промяна в часа на тържеството!
http://smg.bg/news.php?id=127 (http://smg.bg/news.php?id=127)
Цитат
Във връзка с присъствието на официални лица от МОН, новата учебна година в СМГ ще бъде открита на 15 септември 2014 г. от 11 ч.
Ето защо лъскат оградата  :)
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: gabi76 в 16.10.2014, 22:03
    Здравейте, според мен не са нужни никакви рейтинги защото няма смисъл от тях. В нашата държава България, ако имаш ВРЪЗКИ ще учиш в СМГ. Ето го примерът:
    Кандидатка за прием след 4 клас в СМГ за учебната 2014/2015 от 32 СОУ Кристияна Калоянова Тишкова е класирана на 208 място от класацията  по критериите определени за прием, но днес доста изненадващо забелязах, че в класирането на Математическото състезание" Хитър Петър" е записана като ученик от СМГ. Моето дете цял ден плака и ме питаше с какво е по добра тя, като е с доста по нисък рейтинг в класирането обявено от СМГ. Недоумявам как е приета за ученичка в СМГ, но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

ето и класациите:
Прием 2014/2015СМГ
http://www.smg.bg/dox/R-14-Kandidati.pdf (http://www.smg.bg/dox/R-14-Kandidati.pdf)


Математическо състезание "Хитър Петър"
http://www.smb-gabrovo.com/wp-content/uploads/2014/10/HP_2014-Results-5-klas-BG.htm (http://www.smb-gabrovo.com/wp-content/uploads/2014/10/HP_2014-Results-5-klas-BG.htm)

 :095: :095: :095: :095: :095:
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 16.10.2014, 23:39
Габи, не се ядосвайте!
Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
Позволявам си да цитирам един пост (не е мой!) от форума на бг-мама, една от многото теми за СМГ:
Цитат
Въпросът не е само принципен. Лошото е, че големите паралелки са предпоставка за понижено ниво на обучение. Моето момче беше прието преди три години и паралелката веднага набъбна от 28 на 33 деца. 33 пубера, кой по-малко, кой повече луд, които учителите укротяват вместо да обучават, естествено, покрай всичко това и на тях започват да им изгарят бушоните. За три години моето момче успя да се научи в СМГ да не учи и вече не е в СМГ. Бях принуден да потърся друга възможност да промени подхода си към учене и знание, с което се размина в СМГ.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 17.10.2014, 07:44
  но в нашата мила родина не зависи, кой какво може, а кой на кого е човек.

Не съм съгласен с този извод!
Никое от първите 112 деца, колкото е официалния прием в СМГ не е ощетен - подготвяли са се, показали са необходимите резултати и са получили желания прием в СМГ.
Приемането на допълнителни деца не е в ущърб на останалите неприети, ако се търси вреда, то тя е евентуално за приетите, които трябва да учат в по-големи паралелки.
От години е факт, че учениците в гимназията са повече от 112, определено не е приятно, но все пак да не изкривяваме нещата - първите 112 са в СМГ според показаните знания, приемете останалите като допълнителен платен прием, макар и да няма регламентиран такъв.

Почти съм убеден ( е, не на 100% :smiley:), че кварталното училище е по-добро за периода 5-7 клас.
С това също не съм съгласен, с уточнението, че детето има влечение към математиката.
За подобни деца, в периода 5 - 7 клас СМГ е най-доброто съчетание от цена, обучение и среда.
Винаги ще има недоволни с подобни на цитираното от теб мнение, но това не е правило, а изключение. Който иска да учи - има тази възможност в СМГ.
Факт е, че масово децата от СМГ се борят след 7-ми клас отново за прием в същото училище, следвоателно са доволни от него.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: gabi76 в 17.10.2014, 08:38
След като прочетох коментарите. Реших да изчисля, колко е платения прием в СМГ за учебната 2014/2015г. и с ужас установих, че е почти 10%. Резултатите са само за явилите са на математическото състезание „Хитър Петър“.

Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Надявам се СМГ да се прекръсти на ВТОРА ЧАСТНА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ и да обявят критериите за платения прием.
В България сме на този хал, защото винаги има вратички за заобикаляне на правилата.
 
Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.

Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 17.10.2014, 09:41
Моето дете повече от две години посещаваше  школи, уроци и решаваше задачи и постигна краен резултат, който за малко не го вкара  в СМГ и доста по добър от тези ПЛАТЕНИТЕ и беше много разочаровано. Тези допълнително приети са в ущърб не само на първите 112, но и на всички които са преди тях в крайното класиране.

Написах в мнението ми - евентуално в ущърб. По-големите класове могат да се компенсират с полезни активи за всички, набавени с някакви дивиденти от наднормен прием. Винаги съм бил за идеята на общинските / държавни училища да се разреши платен прием по усмотрение на ръководствата им. Ако има търсене на платен прием - защо да не се използва???
За мен е добра идеята примерно на прием на 60 деца по резултати и на други 52 деца - с комбинация от резултати и заплащане. Така, няма да е необходимо преди всяко важно състезание да се търсят пари, до последния момент да не е ясно ще се осигури ли участие или не, учителите заслужено ще могат да взимат по-високи възнаграждения и да се отдават с по-голям плам на професията си.
Резултатът ще е по-добро образование за всички ученици на съответното училище.

Не виждам с какво е ощетено вашето дете! Колко години е ходило по школи няма особено значение, крайния резултат е бил, че не е успяло да се класира сред първите 112, така че, абсолютно нормално е да е разочаровано, но ощетено - за мен не.
Нека да престанем да гледаме в чуждата копанка - ако се справим със задачите си ще постигнем целта. Това, как я постигат други не трябва да влияе на преценката ни, особено в подобни на коментираната ситуация, където ясно и открито има 112 места за можещи и никой не им ги взима.
Нали още в началото сте знаели - за да се влезе в СМГ трябва резултат в ТОП 112 - ощетяване би имало ако не е прието дете с такъв резултат.
Единствената неприятна нотка за мен е грешка на държавата - че не позволява официален платен прием. Защо конкретно тези деца са приети - може да има конкретна и обоснована причина за това, може и да няма, при всички положения това засяга съвестта на приелите ги, не моята или вашата. И дефакто, може да се окаже, че едно на пръв поглед нередно действие всъщност помага по някакъв начин на училището повече, отколкото вреди или има описана, законова причина за него. В крайна сметка, можеше точките на децата, които визирате да бяха завишени още в резултатите ако всичко е толкова черно, колкото се описва и по този начин да се избегнат недоразуменията...

Единствената ми утеха е, че на ХП се представи много по-добре от ПЛАТЕНИТЕ.

В България сме на този хал.......

А според мен, в България сме на този хал и заради завистта, не ми допада да се радвам на недобри резултати на деца, вместо да се радвам на успеха на моето. Написали сте, че се радвате, не защото се е справило добре, а защото се е справило по-добре от определена група деца. Нито за вас, нито за другите деца е полезно това мерене на п---и, моят съвет е - абстрахирайте се от деленето на учениците на "безплатни" и "платени", продължавайте да обичате математиката, да се явявате на състезания, прием в СМГ има и след 7-ми клас, може тогава хлапето да се справи.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 17.10.2014, 10:10
Аз съм майка на дете, което е вътре по нормалния ред. Трудихме се, приеха ни и детето е щастливо.
Децата, които са над 112 са повечко от изброените тук. Никой не знае дали са "платени", защото запитано ръководството защо са толкова много деца, отговорът беше "Не зависи от нас".
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите. Има прието дете със 7 т. на ОМТ и без нито едно състезание през годината, е познайте дали това дете слуша в час.
Аз съм съгласна, че по причини неизвестни на нас има над приема деца, но поне да са с точки близки до приетите, иначе е мъка за всички.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 17.10.2014, 10:29
Проблемът за мен лично е, че една част от тези деца изобщо нямат интерес към математиката и пречи на другите.

Съгласен съм. Евентуални негативи от наднормения прием има за редовно приетите. Наистина, въпроса е дали позитивите от този прием не са по-значителни от негативите, за съжаление няма информация за това...  
Преди 2 години също бях недоволен и повдигнах този въпрос от гледната точка на родител на редовно прието дете.
Лошото е, че от подобен прием се оплакват повече неприетите, отколкото приетите, което е странно и неразбираемо.
Ти, аз имаме своите причини да недоволстваме, но... свиква се :)  Приеми го като позитивна психологическа подготовка на децата, средата трябва да е по-шарена и разнообразна, нито в гимназията, нито в университета или работата няма да си изцяло в контролирана среда, съставена на 100% от умни, амбициозни и креативни индивиди.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 17.10.2014, 18:25
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf (http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf)
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 17.10.2014, 18:32
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf (http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf)
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Да, мерси, точно подготвям отделна тема за състезанието, ако не ме домързи - ще я пусна днес, ако не след 2-3 дни.

Редакция: Готово (http://forum.alekdimitrov.com/index.php/topic,59552)
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Ant12 в 17.10.2014, 22:00
Есенен математически турнир:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf (http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2014/10/17/mat_t.pdf)
Отборите са от 4 човека, не се разрешава повече от един отбор за едно училище в съответния клас.
В този случай няма полза всички добри математици да са струпани в едно училище.

Няма място за притеснение. Миналата година, една маса народ от СМГ 7/8 клас (предполагам, над 30 деца), се е явила на ЕМТ: http://estoyanov.net/files/sastezania/KlasiraneEsenen2013.pdf (http://estoyanov.net/files/sastezania/KlasiraneEsenen2013.pdf)

Отбор на СМГ за състезанието е нещо чисто условно. Не се правят контролни и всеки, който иска да даде 15 лв. и мисли, че има сили,  може да участва. Единственият „келепир” е че т.нар. „отбор” ще плати по 8 лв. такса, а не по 15.

Състезанието е трудно и е част от т.нар. „Математически шлем” (термин въведен от BG Math Café – ЕМТ, ЗМТ, ПМС, Олимпиада 3-ти кръг) за по-големите ученици.

Според миналогодишния регламент за „големите” ученици (9-12 клас), ЕМТ има значение при определяне на отбора за БОМ, но за „малките” (7-8 клас), е по-скоро въпрос на престиж, да се види „кой къде е” и как „стои” седмокласния набор спрямо осмокласния. 
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 21.10.2014, 23:17
Току-що националният отбор по астрономия се завърна от олимпиадата в Киргизстан.
Трима от медалистите, в това число и златния, са от СМГ!
http://olympicbg.org/astronomy.html (http://olympicbg.org/astronomy.html)
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Ant12 в 22.10.2014, 10:02
Току-що националният отбор по астрономия се завърна от олимпиадата в Киргизстан.
Трима от медалистите, в това число и златния, са от СМГ!
http://olympicbg.org/astronomy.html (http://olympicbg.org/astronomy.html)

Браво на осмокласника!!! Изключително постижение!!!

Златен медал от международна олимпиада, по каквато и да е дисциплина, спечелен на тази възраст в конкуренция с няколко години по-големи ученици, е постижение, което е по силите на много малко деца по света. 
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 12:30
Може ли някой да даде мнение за преподавателят по история в СМГ Калина Цонева.Благодаря Ви.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 11.11.2014, 13:06
Детето много я харесва
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 13:12
Не знам Вашето дете от кой клас е но моят син влиза със страх в нейният час.Ще подавам жалба срещу нея и затова ме интересува мнението на други ученици за нея.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 11.11.2014, 13:18
Аз лично преди да подам жалба бих поговорила с класната. Ние сме 5 клас и нямаме проблеми с никой учител досега
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 13:20
Да ние утре имаме среща с класната ръководителка.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 13:22
Ние също сме 5 клас нямаме проблем с никой друг учител детето ми е скромно и доста притеснително а тази госпожа си позволява да ги нарича тъпанари и олигофрени а начинът и на оценяване е под всякаква критика просто нямам думи.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 11.11.2014, 14:35
Хихи, то и с г-н Тлаченски уж така изглеждаше да е, но реално като вникнеше човек как се държат хлапетата в часа на човека и ставаше по-различна цялостната ситуация.
В смисъл - не познавам госпожата, но когато явно утвърден учител в добро училище си позволява подобни епитети, може би родителите трябва да са доволни, че даскалката си сдържа нервите и не е тръгнала да ги налага с бухалка по канчетата :)
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 14:53
Не знаете ситуацията затова не говорете.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 11.11.2014, 15:11
Понеже всеки родител знае това, което му е казало детето, то е ясно, че информацията е субективна. Ето, че на мен са ми казвали само хубави неща за Цонева. Имаме само една оценка от писмено изпитване и е обективна. Знам още, че искала да се отговаря кратко и ясно, и че трябвало да имат време за игра. Така, че моето дете я харесва, а аз няма как да знам каква учителка е, защото не присъствам в часовете.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 15:20
Синът ми е приет в първите сто не е от тези деца които са влезнали с пари под масата пълен отличник по останалите предмети и много спокойно и ученолюбиво дете медалист по шах .За да стигна до това решение я потърпях един месец .В техният клас има дете което е син на учителка която преподава в смг и си прави каквото иска и него не смее да го закачат.Изпитва въпросното дете и то нищо не знае изпитва моят син който и казва цялата точка без едно  изречение и слаба оценка а на него нищо.Самото дете застава пред класа и казва майка ми е учителка тук и аз мога да си правя каквото искам.Оценка че нищо не знае няма.Недейте заема позиция без да знаете.Това че е смг не означава че в него всички са безгрешни.А на мен ми е ясно че има и такива деца и то са тези които не са влезнали по стандартният начин а по другият и то те са тези които пречат.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 11.11.2014, 15:33
Ясно  вие сте в руската паралелка и от други майки чух, че при вас не е добра атмосферата, но аз тук само си казах това, което е споделило моето дете, не съм заемала позиция. Казах само, че нито вие, нито аз сме очевидци.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 15:42
Това което написах е за Крис не за Вас .Да от руската паралелка сме защото така решихме че ще му е по лесно.Но отношението и към децата е потресаващо и има двоен стандарт защото има 5- 6 деца влезнали по друг начин.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 15:44
Просто исках да попитам за други мнения благодаря Ви че отделихте от времето си за коментар а що се отнася утре имам среща с класната и ще разговаряме.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 11.11.2014, 17:52
Не знаете ситуацията затова не говорете.

То.. проблема е дали вие сте наясно със ситуацията, а не дали аз съм :)
От написаното поне аз не се убедих в това.
При всички положения не виждам логика този въпрос да бъде обсъждан първо на всеослушание във форум, а в последствие с класната. За мен коректната подредба е обратната.

Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 11.11.2014, 18:08
Аз съм наясно с проблема ,и смятам,че точно тук е мястото да искам мнение от родители  на които деца учат в СМГ ,а що се отнася с класната ще се разговаря още утре.И колкото знам вие не познавате нито учителката нито детето нито проблема за да знаете и коментирате.И съм доволна защото се свързаха с мен майки ,които знаят за какво става въпрос.А и мисля,че това е форум за мнения и коментари.Хора много мнения също.Лека вечер.
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 11.11.2014, 18:30
А и мисля,че това е форум за мнения и коментари.Хора много мнения също.Лека вечер.

Е точно де. Аз изказвам мнение, вие казвате - не говорете, а не обратното :)
Нали не е място само за коментари на съгласни с така представената ситуация? Винаги има повече от един ъгъл..
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Ant12 в 23.11.2014, 10:01
В момента СМГ води усилена надпревара с Английската гимназия в Бургас, за финансиране на две достойни инициативи.

Ако СМГ спечели, Мтел ще финансира участието на отбор на гимназията на математическо състезание, организирано от университета в Харвард.

Да подкрепим СМГ на http://loop.bg/ (http://loop.bg/)

P.S. Позволен е по 1 лайк на ден. Крайният срок е 10.12. 
Титла: Re:СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 19.12.2014, 19:25
Някой да си е получил грамотата от "Хитър Петър"?
Организаторите отдавна написаха, че всички грамоти и медали са изпратени в училищата, гледам, че в ПЧМГ са се снимали с медалите...
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 17.06.2015, 12:37
СМГ с билингвално обучение на немските паралелки (http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=364)
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: stella77 в 1.07.2015, 22:54
 Може ли след 7-ми клас да се кандидатства в два различни града едновременно? Примерно в СМГ и ОМГ Пловдив?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 1.07.2015, 22:55
Да,  защо да не може...
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: stella77 в 1.07.2015, 22:57
Благодаря.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: stella77 в 17.07.2015, 21:53
В СМГ не виждам да има паралелка с информатика. Изучава ли се изобщо, макар и като допълнителна школа?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 18.07.2015, 01:49
Преди 2 години да - на допълнителна школа.
Проблемът според мен беше прекалената й задълбоченост - 8 астрономически часа информатика в 5 клас е доста пресилено и ненужно. На фона на 2 часа школа по математика... странно.
Сега не знам как е, надявам се да е нещо по-реално като време.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: spring в 18.07.2015, 15:59
Тази година имаше школа по информатика за начинаещи в 5ти клас. Започна обаче някъде втория срок.
Провеждаше се в четвъртък с продължителност към 3 часа.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Van_05 в 18.07.2015, 18:44
Ако питате за 5-ти клас - в часовете по информационни технологии (2 часа седмично) децата учиха програмиране от самото начало, а от втория срок имаха и допълнителни 4 учебни часа школа. Падна се в много натоварен ден.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Дидева в 18.07.2015, 19:17
Ако питате за 5-ти клас - в часовете по информационни технологии (2 часа седмично) децата учиха програмиране от самото начало, а от втория срок имаха и допълнителни 4 учебни часа школа. Падна се в много натоварен ден.
Програмиране? В смисъл пишеха нещо на С++ примерно?
В часовете по информационни технологии в пети клас?
Чисто теоретично, в учебната програма по предмета за пети клас няма залегнало нищо такова. Как точно е уредено?
Не се заяждам. Просто ми стана интересно. Все пак не е задължително всички петокласници да се интересуват от информатика, особено в часовете по информационни технологии. А и оценки се пишат, така или иначе.
Въпросите ми не засягат школата. Само задължителните учебни часове по ИТ.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: mimsun в 18.07.2015, 20:37
Експериментално едните петокласници са имали часове по програмиране в часовете по ИТ тази година, даже някъде по телевизиите имаше репортаж с Яшу и децата, единия час е СИП.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Van_05 в 18.07.2015, 21:30
Дидева, в един от класовете тази година имахме възможност за избор - програмиране на С++ или стандартните неща по програма при други госпожи (клавиши, софтуерни приложения и т.н.) Ние на практика през цялата година си останахме при Яшу. Започнаха доста устремно та се наложи да помагаме в началото.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Дидева в 18.07.2015, 21:43
Благодаря за отговорите. Просто ми беше любопитно за какво точно става дума. Добре е щом е по избор, а не засяга всички в часовете от ЗП по ИТ. Не че имам нещо против информатиката, но не всеки може като Van_05 да удари едно рамо при затруднения и скоростно темпо.  :)
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: stella77 в 18.07.2015, 23:07
СМ или НПМГ? Каква е разликата?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Neda в 4.09.2015, 21:04
С оглед новата организация на смените в СМГ, има ли желаещи бъдещи ученици от 5-ти - 8-ми клас за С1 курс по английски в IH Sofia в СМГ?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: elica1051 в 4.12.2015, 08:32
Имам един въпрос.
Вярно ли е, че в СМГ запълват паралелките започвайки от "А" клас нататък по успеха от кандидатстването така, че най-силните попадат в "А" клас и след това само те формират отбори и ходят по състезания? Ако детето ми кандидатства и не успее да попадне в "А" клас, значи ли това,че ще е извън групата, подготвяна за състезания? Моля, хората, които са запознати отблизо, да споделят дали учителите си имат любимци и толерират тях, а останалите паралелки скучаят.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 4.12.2015, 09:39
Не, нищо от написаното не е вярно.
Разпределението след приема е променливо и се прави не за да се фаворитизират някои деца, а за да се напипа най-правилната стратегия за добро развитие.
При приема на моето дете, разпределението беше напълно произволно - той беше с максимален резултат на приемния изпит например, а беше във В клас.
Достъп до школи и допълнителна подготовка имат абсолютно всички желаещи без значение от това в коя паралелка учат.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Aila в 14.12.2015, 11:43
Здравейте,
аз имам следният въпрос макар да е доста рано все още и да поставям малко каруцата пред коня...
Имам близначки, които обаче се спраявт доста различно със задачите на курса в СМГ, тренировъчните изпити и на състезанията.
Все още са в трети клас, но колебанието ми е дали да се възползвам от възможността да влязат и двете като близначки, ако се класира само едната догодина.
Знам, че има неофициално известен брой деца, които влизат в класовете в СМГ без да са се класирали. Имате ли представа дали за тях е много трудно да се справят с тепмото там и дали си заслужава едно дете, което не е математик да се постави в тази среда? Имам още малко под година, преди първото състезание което влиза в рейтинга за да взема окончателно решение какво да правя и всички отговори и коментари от запознати реално с условията и атмосферата в клас ще ми бъдат от голяма полза.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Neda в 14.12.2015, 12:04
Ако близначката е старателна и работлива, няма да има проблем. Домашните са повечко от домашните в другите училища, също така учебният ден е по-дълъг. Но учителите преподават добре, материалът е структуриран и като цяло всички деца се справят. Може да не ходи на школа и да не се явява на състезания, което ще й спести време, макар че повечето деца, които учат в СМГ, без да са се справили на приемния изпит, си ходят и на школа, и на състезания.
Колкото до адаптацията - впечатленията ми са, че децата съвсем добре се чувстват, създават приятелства и пр., т.е. това зависи от техните качества, а не от това как са влезли. 
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: KOD в 14.12.2015, 12:24
Възползвай се без да се замисляш :)
Местене от СМГ в друго училище не е проблем, обратното е.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Aila в 14.12.2015, 13:02
Много благодаря за коментарите и съветите.  :)
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: lioneberja в 28.06.2016, 10:22
Така като ви чета, започнах да се притеснявам.
Тази година евентуално ( дано) моето дете ще е прието в руска паралелка, а тук прочетох мнения "ясно, вие сте в руска паралелка, там атмосферата е друга".
Значи ли това, че там са "слабите" деца и атмосферата и обучението не са на ниво ?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kat33 в 28.06.2016, 13:33
Не се притеснявайте,моят син сега ще е 7 клас в СМГ и е от руската паралелка , много добре се справя ходи на състезания,дори спечели и медал ,класира се за националното,и се справя по-добре от деца от английските паралелки,има деца,които бързо напредват , препоръчвам ви да го запишете няма да съжалявате.Поздрави и успех.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 9.06.2017, 07:29
Струва ли си СМГ?

Ами... от близо 120 ученици в набор, 117 през 2017-та имат 90+ точки на НВО 2017 по математика. Явно си струва :)
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=571
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: tuncheto в 30.06.2017, 19:06
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници (http://smg.bg/news.php?id=633)

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: maria77bg в 30.06.2017, 19:14
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници (http://smg.bg/news.php?id=633)

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.
За мен е изненада. Къде се е знаело? Но щом пък базата го позволява.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: tuncheto в 30.06.2017, 19:20
на курсовете на въпрос "колко паралелки ще са тази година 4 или 5" - трърдо 5, но ще се борим и за 6-та. Затова ми е странно първото изречение в новината "На свое заседание от 30.06.2017 г. Педагогическият съвет на Софийска математическа гимназия прие предложението на г-н Антони Стоянов,...." не може човек да не се запита защо на 30.06? Цяла учебна година нямаха педагогически съвет?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: maria77bg в 30.06.2017, 20:05
Много интересно. Дъщеря ми не е посещавала курсовете, но чета всичко във фб групата за прием. Там никой не е споделял подобни предложения. Дори беше изненада умеличението на първоначалната бройка от 130 на 140 ден преди първо класиране.
Една майка ми писа, че когато е подавала заявление за участие в приема са споменали, че ще приемат 150 деца тази година. Тази цифра ми стоеше като редовните плюс надпланов прием плюс някой друг връзкар. Но 170 е съвсем друго. Наредба 10 го позволяваше това да се случи и преди януари, когато се обяви регламента. Т.е. ако го бяха искали още тогава можеха да го постигнат. Но пък така е по-емоционално :).
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 30.06.2017, 22:07
Дам, истинско дежа вю.
Вече съм споделял мнение.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 8.07.2017, 07:46
Шестата паралелка за 5-ти клас в СМГ за следващата учебна година вече е факт >>
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=585
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Дидева в 8.07.2017, 22:36
В тази връзка някой виждал ли е заповедта на началника на РУО - София-град за разкриване на шестата паралелка? По-конкретно ме интересува основанието, на което тя е разкрита. Със сигурност шест паралелки са по-малко от 2% от броя на учениците, завършили четвърти клас в София-град за последната учебна година. Не това е проблемът.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 8.07.2017, 23:28
Защото сме математици, за да стигнем до вярното решение, разчитаме на фактите

Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:
На 17 от назначените през септември 2016г. учители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.
Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.
Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници.

С уважение и с пожелание за интересно лято,
Антони Стоянов , директор на СМГ

http://www.smg.bg/news.php?id=634
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 31.07.2017, 10:39
Автор - Людмил Попов
Източник:
https://www.facebook.com/groups/52560553858/permalink/10155257353183859/?comment_id=10155272451743859

Цитат
По повод намеците, че учителите се страхуват от „диктатора” и не взимат отношение по дъвкания от седмици казус. Като учител по език и най-вече култура (тук нямам предвид добрите маниери, както мнозина разбират понятието култура), не мога да не заема позиция. Без ирония. Именно като такъв сам длъжен да бъда субдоминанта на аналитичното мислене, развивано в СМГ, а то, поне моите ученици знаят, не е от равнищата на дълбинно мислене. Браво, Богойчев! И тъй като не коментираме поредното „математическо” състезание на възрастните, позицията ми ще е парадоксална за само-аналитично-мислещите. Подкрепям Петя Тодорова, защото тя беше последователна в амбициите си и не изневери на силния си макар и чепат характер. Тя показа, че може да поеме риск и да носи отговорност. Стана жертва и естествено герой на събитието. Сега според теорията на революциите някои трябва да се възползват от жертвата, като се накичат с ореола й. Подкрепям и „врага” Антони Стоянов, защото показа, че в СМГ вече има директорска институция, която взима решения извън ветеранната хегемония на незаменимите. Той пое риска непопулярно и обра всички негативи. Сега си имаме "диктатор" и борбата срещу него ще обединява прогресивните сили. Дотук героите станаха двама, но вече и децата знаят, че положителни и отрицателни герои има само в приказките. Питам обаче онези, които жадуват революции, въстания, боеве и дузпи, изживяващи се като водачи на народа или по-модерното – на гражданството. Къде бяхте, когато усетихте, че конфликтът се поражда вътре, и какво направихте, за да го туширате предварително? А може би не искахте, за да има страст, битки и слава? Какъв риск и отговорност поехте, дами и господа, отвъд романтичния си ентусиазъм? Вероятно мечтаехте за нов директор-парашутист, примамен от тлъстото парче, който ще бъде удобен за известно време, или за другиго, от типа на някогашния - алфа мъжкар, който без церемонии ще стъпи на непокорните вратлета. Вторият вариант е психологически оправдан – колективът е предимно амазонски. Първият обаче е игра на хазарт. В случая неморално състезание, защото повлича всички нас. Както впрочем и всяка революция извън комунистическите учебници по история. Тогава, след „победата” не знам какво ще напише любимият ми бивш XII а клас на прага на СМГ с медалите на шампионите...

Разумен полъх в разрастващия се летен джихад.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 23.08.2017, 23:22
От началото на юли, най-реномираната гимназия в страната ни се тресе от скандали.
Двете страни са силно диференцирани и всяка държи на своето.


Адекватен компромис няма. Поне досега.
Опит за такъв беше направен от директора на гимназията - Антони Стоянов.

Той предложи на уволнения преподавател да се завърне на граждански договор и да сбъдне мечтата на всички протестиращи родители и деца - да преподава на учениците си до завършването им като преподавател на граждански договор, докато се бори според законите в страната ни чрез дело в съда да бъде възстановена на работа.

(http://alekdimitrov.com/newsimages/Todorova-SMG.jpg)

Във фейсбук страницата на СМГ е публикуван документ (можете да го видите отгоре), според който Петя Тодорова отказва подобно компромисно решение.

Ако се върнем 20-ина дни назад, можем да прочетем шокиращо интервю с Петя Тодорова в actualno.com:

Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е това, което беше (https://www.actualno.com/interview/petja-todorova-pred-actualnocom-sama-shtjah-da-napusna-smg-ne-e-tova-koeto-beshe-news_626035.html)


В него, г-жа Тодорова споделя:
За мен целта беше да си изуча децата. Неведнъж съм казвала, че искам само тези две години. След тези две години аз сама щях да напусна СМГ, защото това не е училището, в което аз исках да работя. Атмосферата я няма. Не може от колектив от 100 човека да можеш да говориш с не повече от 30.

Според това интервю, г-жа Тодорова е загубила вярата си в СМГ и единственото, което желае е да има възможност да изучи децата си.
Такава възможност явно й е предоставена.
Но? Оказва се, че всъщност не е това искането?

Ами... има нещо криво. Всеки иска компромис.

КОМПРОМИС
Това е събитие, в което двете страни правят отстъпки от позициите си в името на децата, в името на СМГ.


Какви отстъпки предлага едната страна се вижда от публикувания документ - дава се реална възможност, засегнатите ученици да получат това, което искат - часовете си и обучението по математика с Петя Тодорова.


Какви са отсъпките от другата страна?

Какво е важно в крайна сметка? Трудовия договор или да изучаването на децата?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 24.08.2017, 16:58
Всичко е важно. Едва ли днес има чак такива идеалисти, че да пренебрегнат тотално личния си интерес заради идеите си. Все пак живеем в материален свят и трябва да се плащат сметки  :laugh:
Относно компромиса, предложен от Стоянов, и аз да съм, и аз щях да го отхвърля. Все пак в момента Петя Тодорова има по-добрата позиция от Стоянов - дисциплинарно уволнена с недомислен мотив, който 99% ще падне в съда. Трябва само да изчака и когато я въстановят на работа и се наложи Стоянов да и плати всички заплати и осигуровки за времето, когато не е работила, това ще го събори и ще бъде уволнен. И сега и се предлага да си продаде първородството за паница леща :cool: Ако приеме да премине на граждански договор остава без всякаква защита и може да бъде изхвърлена още утре. Т.е. ако се съгласи ще си предаде добрата позиция. Да не говорим, че и да работиш на ГД е много по-неизгодно и е свързано с доста усложнения, а и е вид капитулация. И ти да си, и ти няма да приемеш, а? :cool:

Относно Стоянов - има си и добри черти, главно в областта на ПР-а. Това е ОК и беше добре за гимназията (вече дали има финансови злоупотреби не мога да кажа). Обаче е публична тайна, че отвъд ПР-а управлението на гимназията е тотално прехвърлено на Ушагелов и ако не беше той нещата да са се сринали, защото Стоянов изобщо не го бива като администратор. Има и друго, по-лошо. Един директор може и да не е добър администратор, стига да може да си намери добри заместници, но за да бъде мениджър трябва на първо място да се грижи за хармонията в колектива. Директорът трябва да слуша за фалшиви тонове в оркестъра и ако чуе такива да ги гаси на момента, а не да предизвиква какофония. И ако предприема действия те трябва да са леки и плавни за да не предизвикват дисонанс, а с уволнението на Тодорова Стоянов се показа като слон в стъкларски магазин и създаде такъв шум в системата, който може и с години да не бъде елиминиран. Ей това е най-голямата вина на Стоянов и тоталната му издънка като МЕНИДЖЪР. Е, ако беше се подготвил по-добре с уволнението и ако беше спечелил - победителите не ги съдят, нали? Ама той недооцени ситуацията и загуби...

Що се отнася до СМГ - СМГ е каквото е заради учителите, средата, доброто ниво на образованието и успехите. Но в основата са учителите, защото те коват успехите и привличат добрите деца. Това добре, обаче най-добрите учители в СМГ са все хора с авторитет и впечатляващо  CV, не е лесно да ги командориш. А Стоянов е налучкал максимата, че за да стане истински директор трябва да махне тези, които са с по-голям авторитет от него и са били там преди да стане директор. По принцип ако за директор се сложи някой с големи успехи и голям авторитет проблеми няма да има, но случаят не е такъв. И той се опитва да подмени колектива, защото за новоназначените ще бъде вече истински директор и авторитет. Тактически добра идея, но лошо изпълнена и грешна стратегически, защото рязко отворената дупка от напускане на голям брой от старите учители няма да може да бъде компенсирана.

Заради всичко това Стоянов правилно трябва да си замине - направи непремерен ход, загуби и сега ще си плати. Да не би във фирмите да не е същото?  Жалко само, че злото е сторено и как ще бъде поправено не знам...

П.П. За мен и Петя Тодорова има вина и съвсем не е ангелче невинно, но в създадената бъркотия се оказва в по-добрата позиция заради некомпетентните и непремерени действия на Стоянов.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 24.08.2017, 21:17
С почти всичко написано съм съгласен.

Това, което не разбирам:

Казваш, че ако би приела компромиса би останала без никаква защита и е по-добре да срути СМГ и да си търси правата по съдебен път.

Това... Не го разбирам?
Какво пречи да приеме компромиса, да преподава на учениците си няколко месеца на граждански договор и паралелно с това да си води делото за отмяна на дисцилинарното уволнение???

По този начин, би се избегнал грозния медиен цирк, би преподавала на учениците си и би си получила със задна дата всички неплатени заплати по трудовия договор след евентуално спечелване на делото.

Бъркам ли някъде, в интерес на истината не съм запознат с материята и може би изпускам нещо?
Ако не, Къде е минуса на това, значително по-цивилизовано решение от блатото, станало сега?

Малко умереност и липса на крайности биха подпомогнали силно разклатената репутация и морал на който и да е от главните участници в скандала според мен.
Но... никой не я прояви и резултата е налице.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 24.08.2017, 21:29
Гражданският договор ще бъде капитулация и не носи никаква сигирност.
Освен това знаеш ли под какво условие е бил предложен? Защо приемаш, че условието е било "ОК, съди ни, а междувременно докато се съдим и доказваме пред съда колко черен е другият дай да поработваш на едно гражданско договорче...". Не мислиш ли, че е бил под условие да се откаже да съди СМГ? И как изобщо си представяш накой да работи за един работодател и в същото време да го съди???

Да не говорим, че е нелегитимно предложен от човек, който е в отпуск, а в момента друг изпълнява длъжността директор. За мен това е само опит за ПР, с който Стоянов да си оправи имиджа и да прехвърли топката на Тодорова, демек "аз и предложих компромис, ама на нея не и пука за децата".

Пак питам, ти самият би ли приел на нейно място?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 24.08.2017, 21:52
Е то пише как е бил предложен - преподавайте на граждански договор, докато се разреши трудово правния спор.
Аз го разбирам като граждански договор, докато се съдим.

Как си представям да се работи в такава обстановка... много трудно, къде по-лесно е с гръм и трясък както стана, без значение от последствията за всички други.
Всъщност, много трудно биха работили двамата заедно, независимо от решението на конфликта. И на 15 юли да се беше стигнало до споразумение, пак щеше да е толкова трудно.
Това... означава ли, че още от първия момент Петя Тодорова е работила за отстраняване, а не за връщане?


Пак питам, ти самият би ли приел на нейно място?
Въпросът е нерелевантен. Аз не съм гонил популизъм, с изказвания, че единствената ми цел е да изуча децата си и после и без това си обирам пешкирите.
Просто те навяват мисъл за идеалисти, каквито се съмняваш, че има в първия си пост.
Е, и си прав де - няма такива.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 24.08.2017, 22:05
"Това... означава ли, че още от първия момент Петя Тодорова е работила за отстраняване, а не за връщане?"

Не мисля, отначало позицията на Стоянов беше стабилна и чак после той сам си я разклати. Не усети навреме, че губи докато все още можеше да смени курса и с някакво преразглеждане да оправи нещата. А после вече нещата тръгнаха все по-зле и по-зле. Ската се като мухльо, не защити позицията си, постави за заместник онази новодошла учителка от НПМГ, която допълнително настрои обществеността срещу управата.  Всъщност децата подеха инициативата "Стоянов - вън" и уж беше проява на лош вкус и промяна на целта на протеста, пък виж какво стана  :laugh: Ма така е, като пуснеш духа от бутилката не се знае какъв ще бъде и дали ще е под контрол.

И нека малко да развенчая образа на Стоянов - той напираше да се появява с медалистите, но бъркаше децата, бъркаше факти за състезанията, правописът му е кошмарен, мислите объркани и скачащи... Съвсем не е човекът, създал великото СМГ :wink: Обаче много често служители на висока позиция в големи фирми не се усещат, че светят с отразена светлина и че са велики само докато са във фирмата. И ако си повярват много после се сгромолясват с гръм и трясък.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 24.08.2017, 22:21
Това скриване и бягане от медии и институции наистина не го разбирам и проумявам.
Имаше достатъчно време да изложи аргументите си. И на ученици, и на родители, и на медии.
Факт, че не го направи.

Иначе чак да му развенчаваш образа, не знам дали е необходимо. Не мисля, че някой го е издигнал на пиедестал, това се прави от другата страна в конфликта.
Аз лично нямам никаква идея какъв директор е. Болшинството родители, предполагам също.
Не съм наясно и точно какви ремонти е правил в сградата   отдавна не съм бил в СМГ,  но когато имах допир, нямаше тоалетна на етажа, сега явно е съвсем различно. 
Основното - виждам е в каква мания се превърна влизането в СМГ и в каква огромна машина за пари се превърнаха курсовете на СМГ.
Машината за пари би следвало да е от полза за всички - хлапетата учат повече, учителите имат по-добри доходи, училището има повече средства за допълнителни подобрения - интелектуални и материални.
Но... явно апетита идва с яденето и разделянето на баницата е тежко и сложно. Водещо до...


Възможните събития, довели до това са:
- бил е добър директор
- бил е директор в правилното време (имаше бум на наборите, нарастнаха значително като бройка, което повиши конкуренцията)
- появиха се страници за математика и състезания като тази, които показаха колко интересна материя е това :)  (това е шега, в тези смутни времена. минутка за рима)


ПП - Няколко публикации по-нагоре - поста на Людмил Попов.
И? Какво, започва играта на хазарт сега?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 24.08.2017, 22:36
Назначаването му съвпадна с вълната от нарастваща популярност на математиката и с промените в образователната система, оставили СМГ като остров на доброто образование. Т.е. случи се на точното място в точното време за да яхне вълната. Отделно наистина явно има и талант в ПР-а. А накрая според мен много си повярва.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 24.08.2017, 22:46
Ами... то и с Роналдо е така.
Стана футболист в точното време и на правилното място.
И определено много си повярва. Да очакваме сега феновете да го уволнят освен :)


ПП - Цялата ситуация всъщност има положителен заряд за мен в личен план.
Преди години, по редица причини, цялото ни семейство дружно реши, че друго училище е по-добро за нас от СМГ.
Разбира се, винаги остава нещо дребничко, което да те гложди. В мен. Жена ми и хлапето никога не са се съмнявали в избора.
Дребничкото глождене отдавна изчезна, благодарение на чудесното училище което избрахме. Но след този медиен цирк, вече се изпари и спомена за него.

Стискам палци СМГ да се възстанови максимално бързо, независимо как и това скапано лято скоро да се изпари като спомен.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 27.08.2017, 10:59
Чета ли чета какво се пише навсякъде по казуса СМГ и изпитвам откровено омерзение от цялата злоба и хейтърство, които се леят в нета. Но да кажем, че това е нормално за нашите географски ширини. Не мога обаче да разбера защо някакси без уговорки и противно на всякаква логика се приема тезата, че оставката на Стоянов се иска понеже е уволнил Тодорова, респективно всички теории и доказателства се базират на това. А и Фандъкова, и Кастрева казаха, че не могат да санкционират Стоянов за едно уволнение, правилно или не. Може би ако съдът върне Тодорова след 2 години и се наложи СМГ да и плаща 24 заплати компенсация би имало основание да го уволнят и по тази причина, но не и днес. А всъщност го уволняват, защото се дъни като мениджър. И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват. Сега чета, че Тодорова била имала и други нарушения. Ми да си е подготвил тогава Стоянов уволнението като хората, да се е консултирал с адвокати, да е степенувал наказанията и според изискванията на КТ, да е поискал да се обсъдят действията и на педагогически съвет където да види настроенията в екипа и евентуално да си подготви почвата... Вместо това той се сържи абсолютно неадекватно в ситуацията и допуска най-големия скандал в близката история на СМГ. Ми това. в края на краищата, си е истинска издънка за един директор и прави оставането му на този пост неприемливо.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 27.08.2017, 15:19
Може би ако съдът върне Тодорова след 2 години и се наложи СМГ да и плаща 24 заплати компенсация би имало основание да го уволнят и по тази причина, но не и днес.

За да те върне съдът е необходимо да си го сезирал и да си завел дело.
Ако го направиш - лъсват много нелицеприятни детайли. От всякакви лобита.
Още през юли, споделих мнението си, че дело по-скоро няма да има - все още съм на него, надявам се да греша и Петя Тодорова да ме опровергае.
Иначе, да, шокиращи са крайностите и неподплатените твърдения, до които се стига в онлайн пространството и медиите в тази война - по-добре не чети подробно, няма смисъл :)

Офтопик /
ПП - не съм убеден, че е практика да се уволнява ръководител за оспорено в съда дисциплинарно уволнение? Трябва да има множество подобни случаи, интересно ще е някой да направи статистика бивал ли е уволнен издалия заповедта след падането й в съда?
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 28.08.2017, 07:17
И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват.

А какво ще кажеш за обратната постановка?
Скандалът тръгна от уволнения на учители. Това са трудово-правни отношения между работодател - Директор и служители - Учители.
Мястото за решение на тези спорове къде е? В съда, институциите? Или на улицата и в медиите?

Ако отговорът е в съда / институциите, то тогава няма значение дали засегнатите учители са прави или неправи, те не са използвали правилните инструменти за решение на спора, а са си послужили с популистки методи, които при всички положения не дават ясна и безпристрастна оценка на конфликита, а дават възможност за манипулация на общественото мнение.

Тъй че, това "няма значение дали е прав или неправ за други неща" е двустранно :) Аз не намирам особена адекватност в действията и на двете страни, не само на едната. Не ми харесва поведението нито на едните, нито на другите.

Извинявай, но се стига до странни ситуации, в които емблематични учители от гимназията съветват читателите да прочетат мненията за конфликта на чиновниците от РУО и МОН и да се уповават на тях.
Добре, но това са същите служители на МОН и РУО, от чиито действия и стотици родители, и мнозинството учители от СМГ се възмущаваха през изминалата учебна година. Досега бяха лоши и неправи, сега станаха добри и прави :)
Липсва последователност.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 28.08.2017, 18:50
Становище на Съюза на Математиците в България, относно разпространяваните неверни слухове за факти, около безобразията, случили се при провеждането на национален кръг на Европейско Кенгуру 2017

www.math.bas.bg/smb/docs/Stanovishte_2017_08_28.pdf

Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: DEKS в 29.08.2017, 08:54
Георги Александров е ученик в СМГ.
Неговото мнение за скандалите:

https://www.facebook.com/georgialek/posts/1450383595045767?pnref=story

Цитат
Добър ден.
Това лято от СМГ беше уволнен един учител (Петя Тодорова) и бяха изтекли трудовите договори на още 8 учители [1]. Това породи протести на ученицете им и техните родители [2][3]. Смятам, че прекаленото им раздухване по медиите е вредно за СМГ, но въпреки това и аз ще напиша своята гледна точка по случая с уволнението.

Откъде започна всичко?
Тази година математическото състезание "Европейско кенгуру" (накратко ЕК) се проведе при двама организатори (ако не броим всички четвъртокласници, които се явяват към МОН) - СМБ и сдружение "Европейско кенгуру" (накратко СЕК)[4]. Националната комисия към МОН с председател Сава Гроздев, член на която е и Петя Тодорова, подписва протокол, според който на националния кръг на ЕК са класирани само ученици, явили се към СЕК въпреки че има ученици дори и с максимален брой точки, явили се към СМБ. Сред тях са всички ученици от СМГ, включително и аз. Подписът на г-жа Тодорова в този протокол е причината директорът на СМГ Антони Стоянов да уволни Петя Тодорова. [2]

Вторият протокол и решаването на проблема
След масово недоволство от несправедливостта Националната комисия подписва втори протокол, в който са класирани и ученици, явили се към СМБ (мога да се похваля с трето място на националния кръг). Но за да "няма ощетени", онези, които вече са се класирали от СЕК, си остават класирани на национален кръг. Така границата за класиране в точки е по-висока за класираните към СМБ спрямо тези към СЕК.[5] Вярно, аз се класирах и станах трети[6], но това не би трябвало да го използвам като аргумент, че едва ли не не е станало нищо (вж. [2]). Да, проблемът донякъде се оправи, но не благодарение на г-жа Тодорова, а въпреки нейното бездействие.

Петя Тодорова е добър учител
Аз не съм учил при нея, но мненията, които чувам за нея от моите съученици са като цяло положителни. Но почти всеки учител в СМГ е добър, особено по математика. На мен ми преподава г-н Александър Александров. За него мога да кажа, че е отличен преподавател по математика. Не съм чул в СМГ да има преподавател по математика, който да е неспособен да подготвя учениците си за състезания. Г-жа Тодорова казваше по медиите, че единственото, което иска, е да изучи учениците си докрай.[7] Това е разбираемо. Разбираемо е, че и самите ученици я обичат, свикнали са с нея и им се иска да продължи да преподава. И аз искам да продължа да уча при г-н Александров. Не разбирам обаче защо тя отказа компромисното предложение на Антони Стоянов тя да продължи да преподава, но на граждански договор.[8]

Договори, и трудово-правни спорове
Петя Тодорова е уволнена. Тя твърди, че мотивите за уволнението ѝ са несъществени.[7] Аз съм по-склонен да мисля, че не са несъществени. Но не съм аз този, който трябва да прецени. Нито тя, нито учениците, нито медиите, нито обществото. Това е въпрос за съда. Нека Тодорова да осъди Стоянов. Защо не? Нали е права? Предложението на Антони Стоянов е дотогава (или докато изучи учениците си) да работи на граждански договор. На граждански договор тя може да взима същата заплата.[8] Да, няма да е част от училищното настоятелство, към което се провеждат платените курсове в СМГ[9] до разрешаване на спора ѝ. Но това ли е причината да откаже? Защо трябва само да казва, че предложението е "обидно"? От какво точно се обижда? Ако наистина има за цел да изучи учениците си, защо не преглътне "обидата"?

Ограниченият достъп в СМГ
По въпросът защо ученици и родители не се пускат свободно в СМГ препоръчвам да чуете самия Стоянов. [8]

Масово недоволство
Основните протестиращи са ученици от бъдещите 11.А и 11.Б клас.[8] Не смятам, че уволнението на един учител би трябвало да е повод за толкова протести и медийни изяви. Предполагам, на същото мнение са и мнозинството ученици, родители и учители. Досега и аз не смятах за нужно да се изказвам, защото всичко това е вредно за СМГ. Но не искам да оставям публиката с впечатлението, че всички в СМГ искат оставката на Антони Стоянов. Сега очаквам да чуя, че съм трол, че съм подкупен и т.н. Бих предпочел обаче аргументи по същество.

Източници:
[1] http://smg.bg/news.php?id=634
[2] https://nova.bg/news/view/2017/07/10/187290/%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81/
[3] http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/otnovo-ima-protest-v-sofijskata-matematicheska-gimnazija.html
[4] http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=540
[5] http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=566
[6] http://forum.alekdimitrov.com/index.php/topic,60384.msg609314.html#msg609314
[7] https://nova.bg/news/view/2017/07/15/187792/%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BC%D0%B3-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%83%D1%87%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/
[8] http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/antoni-stojanov-njamam-namerenie-da-podavam-ostavka.html
[9] http://smg.bg/uploads/Obshti%20uslovia%20kursove.pdf

P.S. Днес (28.08) от 13 ч. ще има среща на учители и ученици с Антони Стоянов. Аз ще отида на нея, но няма да искам оставката на директора.

Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 29.08.2017, 10:30
В офнюз са публикували изявление на директора, изцяло посветено на казуса "Европейско кенгуру". Между другото споменава неща, които отдавна си дъвчем във форума - че в едно национално състезание е задължително да има прозрачност и че неуредиците спират желанието на децата да се явяват на състезания.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 29.08.2017, 10:50
В офнюз са публикували изявление на директора, изцяло посветено на казуса "Европейско кенгуру". Между другото споменава неща, които отдавна си дъвчем във форума - че в едно национално състезание е задължително да има прозрачност и че неуредиците спират желанието на децата да се явяват на състезания.

Това с ЕК и въобще с действията на националната комисия през изминалата учебна година вече се превръща във филм на абсурдите.
Започва се, обяснява се, аргументира се и... се тропва някой журналист, който няма никаква идея за какво става дума и всичко започва отначало.
Един, два, пет, петнадесет пъти. Наистина е абсурдно.

За мен, спорът в СМГ не трябва да е - има ли нарушения на националната комисия. Те са ясни и ги има.
Дискусията трябва да е достатъчен претекст ли са тези нарушения за това, което се случва. И тази дискусия определено не трябва да се води по форуми, Фейсбук или телевизия, а в залите на РУО, МОН или съда.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: muro04 в 29.08.2017, 11:09
... И тази дискусия определено не трябва да се води по форуми, Фейсбук или телевизия, а в залите на РУО, МОН или съда.
Не трябва, ама се води точно там. Защо според вас Кастрева и Фандъкова заеха категорично едната страна в спора? Според мен - заради медийния натиск.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 29.08.2017, 11:24
Не трябва, ама се води точно там. Защо според вас Кастрева и Фандъкова заеха категорично едната страна в спора? Според мен - заради медийния натиск.

Според мен също, просто е много напориста кампанията.
Но бих добавил като възможна причина и страх - виновни за първопричината на всичко случващо се са чиновниците в МОН и РУО, които направиха възможни редица неправди през изминалата година в състезателната математика.
Аз тая някакви надежди и добри чувства към новия министър от встъпването му в длъжност, дано успее наистина в детайли да се запознае със случая, но след направа на собствено проучване, а не базирайки се на данни, изсипани му наготово от подчинените му експерти, защото има сериозно изкривяване на фактите.
Най-правилното би било всички замесени, в това число както засегнатите в СМГ, така и отговорните хора в РУО и МОН да подадат вкупом оставки, но това естествено не може да се случи.
Затова вече като че ли клоня към надеждата, след като няма масови оставки, въобще да няма такива, а всички замесени да имат обеца на ухото каква чудесия може да стане и да подхождат по-отговорно и морално към организацията на състезания и вътрешно училищните дейности в бъдеще.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 30.08.2017, 16:37
И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват.

За втори път ми се налага да цитирам същия пасаж от твое мнение... Този път, допълнен с различно мое мнение :(

Преди малко гледах някаква чудесия на клипче от Канал 3.
Футболна агитка с руса клакьорка скандира пред СМГ?!
WTF! Това е... абсурдно.
Разбирам цитата след фрустрацията, която ми достави 2-минутното гледане.

Да минава пълна проверка и на настоятелството и всички вкупом да си носят отговорността.
Ебати драмата, ебати чудото. Пресконференция днес, пресконференция утре, а вече е септември и децата трябва да учат!
Могат да го направят и без определен директор, и без определени учители, и без определени чиновници, просто трябва да им се осигури адекватна атмосфера!
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 5.09.2017, 15:07
След абсурдна процедура,  СМГ си има нов временен директор.
Защо абсурдна?
Защото вакантната позиция е обявена в 15 часа с краен срок за подаване на документи - 17 часа.
2 часа, за които е невъзможно да събереш исканите документи!!!
Изключителна гавра от страна на РУО и Кастрева.
Подробности за абсурда от учител, опитал се да кандидатства за позицията:

Цитат
Дидева,
Всъщност РУО даде по-малко минути: погледнете properties на файла с обявата за свободното място
 (https://imagizer.imageshack.com/img922/8572/LNWcQh.png)
Файлът е създаден в 15:03, а докато са го публикували са минали поне 1-2 минути..

Интересно е, че в условията за кандидатстване на практика забраниха на учители от СМГ да участват в "подбора" на кандидати: едно от изискванията бе "Документ, удостоверяващ разрешение за ползване на неплатен отпуск, считано от 04.09.2017 г. /в случай, че кандидата работи по трудов договор/." Такъв документ може да издаде работодаделят, който вече е уволнен ;-)
Когато попитах юристката на РУО-София, как да постъпя като евентуален кандидат, който отговаря на условията, тя ми отговори, че цялото РУО работело по казуса СМГ и няма да имам проблеми с подаване на документите. Аз, като сърбал попарата на РУО нееднократно, възразих, че по формални критерии няма да ми вземат документите и я помолих тя да ми напише тълкователно становище, с което да отида в уреченото място и време и да успея да депозирам кандидатурата си. (Тук няма да се спирам на факта, че всичко това се развиваше в сградат на СМГ вече след 16:00 часа :-P ). Юристката обеща, че ще ми напише такъв документ и аз зачаках. В 16:50 слизам до дирекцията да питам какво става по моя въпрос. След известно лутане около кабинетите на директор, зам.директор, канцеларията и т.н. намирам г-жата и тя ми казва, че съм нямал формално основание да кандидатствам, защото нямам подписания документ с разрешение за ползване на неплатен отпуск (!?!) . В обясненията между мен и г-жа юристката се включи и някой си Коларов, като  двамата след известна категоричност ;-) от моя страна признаха, че никой от учителите не може да кандидатства за тази обявена свободна позиция, но това е в резултат на факта, че РУО действало в извънредна ситуация.

В резюме: РУО, т.е. Кастрева, обявява свободно място с време за реакция на кандидатите по-малко от 2 часа и забранява с измислените от нея условия на който и да е потенциален кандидат от СМГ да се кандидатира!

Да сте очаквали нещо друго?

Източник:  БГ мама
http://old.bg-mamma.com/?topic=993284.msg35503251#msg35503251

Тази абдурдна процедура води до абсурден, предварително одобрен избор.
Най-малко, някой трябва да е предварително известен за да може да подготви и даде изискваните документи за 2 часа.
Избор пристрастен и удобен.

Изборът е факт.
Пенсиониран преподавател по математика от СМГ - Зоя Савова.

Интереснен факт за нея е, че госпожата е пенсионер, но преподава скъпо платени курсове по математика, организирани от училищното настоятелство към СМГ.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: Дидева в 5.09.2017, 19:30
Според д-р Ваня Кастрева това е екстремен случай и не е практика в столичната образователна система.( Само ще вметна, че бърза справка на сайта на РУО показва, че си е точно обичайна практика обявите за временно изпълняващ длъжността " директор" да се публикуват в деня, в който изтича срокът за подаване на документи.) Доста дълго време й отне да съобщи името на новозназначения временно изпълняващ длъжността - " госпожа, доколкото си спомням Савова". Според нея не е проблем, че г-жа Савова е в пенсионна възраст, тъй като има и други такива случаи и би било възрастова дискриминация, ако се вземе под внимание. Краткият срок не бил проблем, кандидатите са разбрали за конкурса от сайта, тъй като " това е момент, в който се следи изключително активно сайта ни, да не забравяме, че сме в началото на учебната година. Не само аз, но целият екип на РУО в такива ситуации се обажда, търси хора, мотивира ги." На въпроса от кого е потърсена г-жа Савова, отговорът е: " Не зная от кого е потърсена, по-скоро те ни потърсиха".

Целият разговор с д-рВаня Кастрева (https://www.youtube.com/watch?v=7qe9Pdjrg4M&feature=youtu.be)
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: L@L в 6.09.2017, 12:37
Защо всички защитници на Стоянов пропускат следните неща:
1. Ако аз съм управител на държавна фирма и назнача за заместник директор свой роднина ще ме обвинят в семейственост и ще ме уволнят на мига. А Стоянов назначава за заместник доректор "брат" Петров (нали са братя в църквата) за смешния срок от 4 месеца (колкото да изкара зимата) и никой нищо не казва??? Само това е за директно уволнение и показва недопустим конфликт на интереси.
2. Ако аз съм управител на каквато и да е фирма и не допусна шефа си във фирмата няма ли да ме уволнят веднага? А Стоянов бил прав :shocked:
3. Ако аз не изпълня заповед на шефа си няма ли да ме накажат, а ако упорствам да ме изритат?
4. Ако докарам на протест подставени лица, които викат "Върнете ни директора" няма ли да ме разнищят медиите? А те мълчат, че деца на сектанти, чиято единствена връзка със Стоянов е религията, настояват да им го върнат :shocked: Ма всъщност те нали баш им го връщат - махат го от СМГ, че да се върне в църквата и да иска десятък.
5. Не е ли конфликт на интереси, ако човек с мераци за десятък има и мераци за парите на настоятелството?
6. Ако в публичните си изяви са ме хванали в не една лъжа няма ли да бъда разпнат, а на Стоянов някои викат "Осанна"? (Да предупредя, че няма да влизам в обяснителен режим и да изреждам лъжите, много са).
7. Знам, че не е политически коректно да се споменава религиозната страст на Стоянов, но да попитам неформално - колко родители спокойно ще си пуснат децата някъде със Стоянов, след като знаят за дяконското му второ лице на член на секта? И спокойни ли сте като гледате, че кампанията за защита на Стоянов се води почти изключително от неговите колеги сектанти? Всъщност на протестите от страна на СМГ видяхме само чистачки и учителка по физическо. А да, и един изявен бивш СМГ-еец, който обаче няма впечатления от Стоянов като директор.


Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 6.09.2017, 14:00
Lol,  Коментираме безумната процедура за избор на временен директор и удобната фигура на г-жа Зоя Савова?

А не причини за уволнение на Стоянов, изтъкнати от теб в 7 точки, всяка от които изцяло от компетенцията на съда, а не на форуми и ФБ групи. Ако това са 7те довода, с които Стоянов е дисцилинарно уволнен от Кастрева, ако реши ще ги оспорва в съда.

Проблемът е кой ще прецени уместността на действията на РУО, свързани с избора на Зоя Савова. Характерно за държавата ни, предполагам никой. Както и никой няма да разгледа в детайли действията на националната комисия през изминалата учебна година, защото видиш ли, те не били важни - заради тях не се събират бойки групи, които да вдигат на крак държава и медии.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 10.10.2017, 08:17
Забелязвам нова вълна в развитието на СМГ. Всъщност, може да не е нова, а да се завръща старата...
Във всички по-големи социални групи, свързани с гимназията, личностите, пишещи за съществените проблеми в нея бяха по един или друг начин обезглавени, набити на кол и изхвърлени. Устата им беше запушена.

И... воала! Реномето на гимназията мигновено се възстанови и всичко се нормализира.
С бясна скорост започна публикация на весели картинки и логически задачи.
По иновативни севернокорейски методи, и този път вълната на недоволните беше покосена и училището се върна в коловоза на славата.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 10.10.2017, 17:02
РУО качествено се бъзикат с училището ми се струва.
Мисля, всички заинтересовани са на мнение, че на СМГ му трябва спокойствие, единство и обединителна фигура, която би била понесена и от двата лагера.

Преди малко назначили Ушагелов.
Надали има по-конфликтна кандидатура.
1. Бил е зам. директор и се е занимавал с голяма част от административните задължения по време на уволнения за административни нередности Стоянов.
Е... :) Доста странен избор.
2. Определено е заел едната страна в спора, дотолкова твърдо, че си позволи преди време да отменя заповеди на действащ директор.
3. Не е учител по математика. А по мое мнение, директорът на СМГ трябва да е учител по математика.

Стискам палци да не съм наясно и да говоря глупости.
Дано този господин наистина да е обединителната фигура, която ще обедини учителите в гимназията. Да ги обедини, а не да затвори устите на недоволните!
Дано и да е установено, че не носи част от вината за административните нарушения, довели до уволнението на миналия директор и да ръководи качествено и открито СМГ към нови успехи.
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 2.12.2017, 11:46
https://nova.bg/news/view/2017/12/02/200164/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B3-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Страхотен завършек на статията:

Според Румяна Караджова пък, обяснение дължали само на властите - нито на родителите, нито на медиите.

Тъжно е като начин на мислене...
Титла: Re: СМГ - мнения и коментари
Публикувано от: kod в 24.12.2017, 06:53
Както се очакваше, атмосферата в СМГ по никакъв начин не се оправи след като инквизицията обезглави Антони Стоянов.
Край на годината, ново начало на скандалите.
По същия начин като през лятото - с груби, селски, анонимни обиди.

Моето мнение за дългосрочна рецепта (за краткосрочни вече е късно...)
- без анонимност! Който взима позиция, който отправя обиди да застава зад думите си и да носи отговорност за тях. В БГ Мама е пълно с анонимни манипулатори, чиито интелектуално ограничени пледоарии объркват незапознатите и омърсяват ежедневието без страх от никаква отговорност. Един път опитваш да влезеш в диалог с тях с доводи - не става. Втори път опитваш с разпалени думи - пак не става.
Властимащите модератори на темите за СМГ са силно пристрастни и позволяват грозни обиди и клевети, които не носят нищо добро на училището и тази част от обществото, която обича СМГ безкористно, а не само във фунията на собствените си интереси.
 Е... какво остава - шамари или игнор.

- държавна политика за равноправие... В образованието, администрацията и шивашките цехове. Като набичиш обкръжение от 90% жени, неминуемо създаваш кокошкарник, с всичките му недостатъци. Сърдите се или не... така е :)