AlekDimitrov Форум за математика

Образование, математика, състезания => Състезания по Математика => Темата е започната от: Ant12 в 29.07.2014, 21:40

Титла: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 29.07.2014, 21:40
Днес, реших да си поиграя с данните от сайта на MOM и да видя, за коя държава би могло да се твърди, че е направила значителен прогрес през последните 10 години и след това да потърся информация за програмата ѝ за подготовка, за да сравня двете неща.

Копирах данните от 2005 до 2014-та в Excel (последните 10 години), изтрих държавите с епизодични участия (т.е. оставих само тези, които са взели участие във всяка една от последните 10 години), след което направих следното:
•  от мястото през 2005-та извадих това през 2014-та (за да видя колко места напред е „скочила” определената държава за 10 год.);
•  за държавите с по значителни скокове, разгледах как се е променяло класирането през последните 10 год. – дали е било скокообразно нагоре-надолу или се е променяло със сравнително равномерен, възходящ тренд.

Най-силно впечатление ми направи Малайзия (държава с около 30 мил. население). Нейните резултати са:
2005 – 75-то място, няма медали;
2006 – 70-то място, 1 × Б;
2007 – 74-то място, 1 × Б;
2008 – 55-то място, 1 × С;
2009 – 75-то място, 1 × С;
2010 – 54-то място, 1 × С + 1 × Б;
2011 – 41-во място, 1 × З + 1 × С + 1 × Б;
2012 – 35-то място, 2 × С + 3 × Б;
2013 – 31-во място, 2 × С + 3 × Б; 
2014 – 23-то място, 2 × З + 1 × С + 1 × Б. 
Източник: http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=MAS (http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=MAS)

Разбира се, прогресът им през последните 4 години във висока степен е свързан, но в никакъв случай не се ограничава до прогреса на двамата им златни медалисти, за които това е 4-то явяване на МОМ.
http://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=MAS&column=year&order=desc (http://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=MAS&column=year&order=desc)

Потърсих информация в Интернет и попаднах на блога на ръководителя на малайзийскя отбор през последните 6 години – Suhaimi Ramly.

Самият Suhaimi Ramly е любопитна фигура, бивш състезател, който не е от академичните среди, а е предприемач и бизнесмен, за когото математиката е хоби: http://suhaimiramly.wordpress.com/about/ (http://suhaimiramly.wordpress.com/about/)

В блога си, той описва подготовката на националния отбор през последните 5 години: http://suhaimiramly.wordpress.com/imo/ (http://suhaimiramly.wordpress.com/imo/)

Който иска може да я разгледа в детайли, аз само ще я резюмирам.

1st IMO Selection Test – провежда се през октомври, предходната година. Например, за IMO 2014 e бил проведен на 12.10.2013. През 2012/2013 на този тест са канени 200 души, победители в национални олимпиади, а в предходните години, около 100. От него се избират 40-60 души.

One-day Oriantation Seminar – провежда се през ноември, предходната година. Например, за IMO 2014 e бил проведен на 09.11.2013. Участниците се запознават с програмата за подготовка.       

IMO Training Camp I – провежда се в продължение на 5 дни, през декември, предходната година. Участниците са приблизително тези, поканени на One-day Oriantation Seminar.

IMO Training Camp II – провежда се в продължение на 5 дни, през януари.

IMO Training Camp III – провежда се в продължение на 5 дни, през март. Участници – 24 души +/– 1-2.

IMO Training Camp IV – провежда се в продължение на 5 дни, през май. Участници – 12 души +/– 1-2.

Форматът на IMO Training Camp I – IV e ежедневни контролни + лекции. На база резултатите от контролните и резултатите от участие в по-важните състезания провеждани по същото време, се определят участниците в следващия Camp.

След IMO Training Camp IV се обявяват шестимата членове на националния отбор.   

IMO Final Training Program – с продължителност 1–1.5 месеца. Форматът е: 1) всеки уикенд отбора се събира за лекции, дискусии и обсъждане на задачи; 2) take-home tests за самостоятелна подготовка през седмицата.

IMO Training Camp V (т.нар. mindset camp) – провежда се в продължение на 5-6 дни, преди самото заминаваме за МОМ. Участници – националния отбор.     

P.S. Горното ми се струва доста смислено, а най-важното е че явно дава резултати. Разбира се, приложението му в България би изисквало значителни средства, които на този етап са химера.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 30.07.2014, 23:28
Ще продължа да разсъждавам по темата. Ако човек се замисли, най-голямата разлика между българската и малайзийската система е:
• българската – отбора първо се избира и чак след това се обучава, т.е. търсят се сравнително подготвени деца, което прехвърля тежестта на обучението от държавата към училищата. Не е чудно, че участниците в националните отбори през последните години са от 3-4 математически гимназии;
• малайзийската – отбора (в изключително разширен вариант, тръгва се от 60 и се стига до 6) се обучава преди да се избере, т.е. в училищата се търси потенциалния талант, който да бъде обучен на по-високо ниво, чрез централизирана, държавна подготовка. 

Без съмнение, преди 10-15 години нашата система е била добра, щом е продуцирала такива добри резултати. Според мен, нивото ѝ на училищната ѝ на държавната подготовка се е запазило, но съвременния свят се движи напред, докато ние си стоим на едно място.

Случили са се основно две неща:
• aгресивно навлизане на сцената на международните математически състезания на нови, предимно азиатски държави, склонни да отделят необходимите ресурси за подготовка;
• Интернет – като средство за бързо придобиване на нова информация, но и средство за дистанционна подготовка.

Според мен, подготовката за сериозните международни състезания би трябвало да се състои от две части:

а) Oвладяването на т. нар. Math Olympiad Syllabus – това е основната теория, която с течение на годините се е наложила като задължителна за успешното представяне на състезания като IMO/BMO/RMoM и т.н. Това, по нашенските стандарти, е най-добре да става в 9-ти и 10-ти клас, по някаква схема подобна на малайзийската. Така, към края на 10-ти клас, потенциалните олимпийци, чрез постепенен преговор и надграждане, ще са овладели теорията необходима им за успешното решаване на 80% от задачите по тези състезания.

б) Търсене и овладяване на новостите. Не е толкова трудно някой, който разбира, да се разрови в AoPS, в решенията на задачите и шортлистите от IMO/BMO/RMoM, както и в олимпиадите и тестовете за подбор на водещите държави (Китай, САЩ, Русия, Корея, Япония и т.н. и т.н.) и да види какви нови схеми, нови тактики, нови теореми, нови статии и т.н. са използвани в тези решения, да ги систематизира и да разработи съответните лекции. Така, но пак по малайзийската схема, могат да бъдат обучавани състезателите в 11/12 клас, чиято подготовка ще се състои от 1/3-та надграждане на основната теория и 2/3-ти нови „хитрини”.

Разбира се, всичко това е в сферата на мечтите. От една страна, държавата няма пари за по задълбочена и систематична подготовка, а гореописаното изисква много време, труд и мерак от ръководителите на националните отбори, от друга, к’ъв е смисъла да се влага толкова много в деца, 99 процента, от които ще заминат трайно в чужбина. 

Според мен, ако системата за държавна подготовка не се промени драстично, това означава, че сериозната, систематична подготовка ще се прехвърля все повече и все повече към училищата (които са пряко заинтересовани техните възпитаници да имат високи успехи и оттам, по-голям престиж, за да са по привлекателни).

От друга страна, дори във водещите математически училища, състезателите с потенциал за международно ниво са не повече от 5-6 на набор, а в по-малките 1-2. Един учител, колкото и да е кадърен и колкото и голям мерак да има, не може да зареже останалите си 50 ученици за да се занимава с шепата състезатели.

Ето защо смятам, че бъдещето ни не е розово: няма пари; няма знаци за промяна на методиката за подготовка; за подготовката ще се разчита все повече и все повече на учителите в няколко водещи училища, а не на държавата.       
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 31.07.2014, 14:30
Парите са много обширно понятие, не бих се съгласил, че ги няма.
Едно ходене на отбор на IMC / KUK струва да кажем 8000 евро. Например, следващата година СМГ решава да не ходи на двете, а да проведе добра подготовка на цената на едното ходене и да отиде само на едно състезание. В подготовката се включват например 20-25 деца,от които се избират финално 4. Останалите 20 няма да отидат на екскурзия в чужбина, но ще получат нещо по-ценно - добър, специализиран курс.
Все си мисля, че с 8000 евро може да се спретне отлична годишна подготовка за група от 20-25 деца.
Всичко би било печелившо в такъв сценарий.

Поне от моя гледна точка, подобна годишна задълбочена подготовка би била с по-висока стойност от екскурзия до Азия, даже и да не попадне в отбора, състезателят ще е взел по-голямата част от наградата - обучението.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 31.07.2014, 20:54
Всъщност, в случая аз визирам преди всичко „бюджетните” пари необходими за дългосрочна, систематична и планова държавна подготовка на националните отбори на състезанията за големи ученици.

Специално за състезанията, в които участват училища, подготовката в СМГ си е точно такава: школите си имат програма, по която си вървят през годината, взема се нова теория, тя се упражнява, няколко месеца преди състезанието се правят контролните за определяне на отборите (2/3), един месец преди състезанието се провежда ежедневна нeколкочасова подготовка и т.н.

Този подход явно дава резултат.

Подобрение би могло да се търси в посока увеличаване на седмичните часове на школата (например, вместо един, два пъти седмично), но това е свързано предимно с липсата на времеви ресурс, а не на пари.

СМГ финансират участието си в състезанията с половината от парите от курсовете до 4-ти клас и чрез спонсорите, които съумяват да привлекат. Така си осигуряват участие в състезания като IMC, PMWC, AITMO, Жаутиковска олимпиада, PUMAC в Принстън и т.н. и повече деца имат шанса да понатрупат международен опит и да видят свят, което си е доста добра мотивация, особено за по-малките. По този въпрос мнението ми е по-скоро обратно, т.е. колкото повече международни състезания, толкова по-добре.

За съжаление, училищните школи и самостоятелната подготовка явно не са достатъчни за МОМ и БОМ и тук идва липсата на дългосрочна, систематична и планова държавна подготовка, за която казвам, че няма пари.

Или „схемата” в момента, доколкото я разбирам, е горе-долу такава: дългосрочната и систематична подготовка (свързана с постепенното натрупване на знания и упражняването им докато се превърнат в практически умения) се извършва по училищата и съответно училищата, в които има по-добри и по-добре подготвени в сферата на състезателната математика преподаватели и които съумяват да привлекат по-талантливи деца, имат и състезатели с повече успехи.
Отборите се определят около 1 – 1.5 месеца преди самото състезание и след това се „шлифоват” с 2-3 седмици „ударна държавна” подготовка.

Чисто субективното ми усещане е че подготовката на един топ състезател у нас зависи в много по-голяма степен от училищната му подготовка и от самоподготовката му, отколкото от „държавната” такава.

Все пак, математическите гимназии са училища, а не специализирани школи за подготовка по състезателна математика на световно ниво и състезателите, колкото и да са талантливи, едва ли биха могли сами да изровят, систематизират и упражняват цялата им необходима теория.

Ето още малко „международна” информация по темата.

Сингапур (http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=SGP&column=year&order=desc (http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=SGP&column=year&order=desc)).

Информацията е от блога на Jeck Lim, един от най-добрите състезатели на МОМ за всички времена.

Тук той описва процеса на подбор и подготовка на сингапурския отбор:
http://wwwdontmesswith6a.blogspot.com/2014/07/selection-and-training-of-simo-junior.html (http://wwwdontmesswith6a.blogspot.com/2014/07/selection-and-training-of-simo-junior.html)

Тук е направил и диаграма:
http://sms.math.nus.edu.sg/Simo/Selection_Flowchart.pdf (http://sms.math.nus.edu.sg/Simo/Selection_Flowchart.pdf)

Който иска може да го прочете, но есенцията е следната:
• В резултат на състезания и тестове през октомври се формира т.нар. National Team, който включва около 20 души;
• Този National Team се обучава в продължение на повече от 6 месеца (от октомври до април, следващата година);
• През април/май се провеждат два теста (по два дена всеки) във формата на МОМ, от които се определя отбора;
• С отбора се провежда (цитат) „further rigorous daily training until they leave for the IMO in July.” 

И тук основното е, че подготовката на отбора започва много преди да бъде избран самия отбор.

А ето и програмата на Индонезия: https://sites.google.com/site/imoidn/idntst. (https://sites.google.com/site/imoidn/idntst.)

Състои се от 5 фази (от 0 до 4), като фаза 0 започва през октомври/ноември. Всяка фаза е с продължителност няколко седмици. След първа фаза се определят около 15 души, които продължават към втора (февруари/март), от втора към трета (април/май) продължават 10/11 и след трета фаза се определя отбора. Четвърта фаза е само за отбора и се провежда 3 седмици преди МОМ.

Отново, подготовката на отбора започва много преди неговото окончателно формиране.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 31.07.2014, 21:21
Чисто субективното ми усещане е че подготовката на един топ състезател у нас зависи в много по-голяма степен от училищната му подготовка и от самоподготовката му, отколкото от „държавната” такава.

Разбирам какво искаш да бъде, мисля, че няма да го бъде, което не означава, че не може да бъде развито на друго, по-ниско, недържавно ниво.
Аз съм от поколението, което ако не друго се е научило да не разчита на държавата си за добро или лошо.
Не виждам лоша практика във вкарването на повече академичност в математическите гимназии. Както при университетите, където развитието на дадени научни програми се финансира и управлява от самия университет, а не от държавата, така не виждам защо трябва да се учудваме, че основната подготовка за състезателна математика в средното образование лежи на плещите на съответното училище, а не на невъзможна за състоянието ни държавна политика.
Аз и в другата тема попитах запознатите - къде и по кои екзотични състезания участват състезатели от държави от Западна Европа, които освен несъмнено по-добрата финансова обезпеченост имат в последните години и по-добри успехи на IMO от нас?
Все пак, ние живеем на стария континент и сме европейци. Дали точно азиатския модел е най-удачен и приложим при нас?
За мен би било изключително интересно да разбера как точно протича обучението и подготовката на математиците в средното образование във Великобритания, Италия, Германия, Холандия (какво е съотношението на състезателите от частни / държавни образователни институции в тях, което би могло да е показателно кой е движещата сила в обучението и подготовката - съответното училище или държавата) и да се види дали няма интересни идеи, които биха могли да се взаимстват оттам, вместо да се следва модел, който по резултати може да изглежда изключително печеливш, но да не е особено пригоден за нас.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 31.07.2014, 22:32
Разбира се, че няма да го бъде, или поне няма да го бъде в близките години. Аз затова казвам, че положението не само не е розово, но и няма изгледи да порозовее.

Въпросът е да се признае и осъзнае, че така няма да го бъде и да се предприемат необходимите мерки. Иначе си е чиста проба „Синдром на сварената жаба” (http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog (http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog))

Химера е да смятаме, че с 2-3 седмици подготовка ще компенсираме нещо, което други държави правят за 6 месеца.

Следователно, основната работа на ръководителите на националните отбори е да разработят система за интерактивна (дългосрочна и систематична) онлайн подготовка (теория, лекции, задачи, контролни тестове и пр.), която система минава през учителите във водещите училища (силната ни страна) и чрез тях достига до потенциалните олимпийци.

Тази система би трябвало да се фокусира върху овладяването на основите в 9/10 клас и надграждането им и усвояването на новите неща в 11/12 клас.

Разбира се, лекциите лице в лице преди самото състезание е добре да се запазят, но вместо да се водят от мастити преподаватели (които най-вероятно ще водят лекците, които са водили и преди няколко години и които би трябвало вече да са покрити от онлайн подготовката), е по-добре да се водят от „млади ентусиасти”, състезатели от близкото минало (все още има няколко такива), които да надъхват състезателите и да ги учат на „хитрини”.

P.S. Аз не казвам, че трябва да копираме подготовката на азиатските отбори (което явно е невъзможно). Казвам, че на този етап тяхната подготовка е по-ефективна. Защо западноевропейските държави не залягат толкова много в тази посока е интересен въпрос, на който нямам отговор. Сигурно има обективни причини, от които, като имам време ще се поинтересувам. За нас е ясно – медалите от международни състезания са равни на стипендии за елитните световни университети.

P.P.S. Ето я подготовката на UK: http://www.bmoc.maths.org/home/training.shtml (http://www.bmoc.maths.org/home/training.shtml)
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 31.07.2014, 23:25
Ще се изразя още по-прямо:

•  Лекциите, които са водили нашите академични преподаватели преди няколко години, явно вече далеч не са достатъчни. Те биха могли да се класифицират по-скоро към basic подготовката необходима за 9/10 клас, отколкото към advanced подготовката в 11/12-ти. Значи, трябва да се помисли как тази basic подготовка може да се „прехвърли” към състезателите по най-бърз и евтин начин и едновременно да се освободи време за академичните преподаватели (защото няма кой друг) да разработват advanced лекции;

•  Преподавателите в училищата, които са доказали, че могат да подготвят състезатели на високо ниво, трябва да бъдат периодично „захранвани” с подобни лекции (защото те едва ли имат време да се ровят и да ги разработват сами), но от друга страна много добре познават собствените си състезатели.

Демек, нека всеки прави това, което прави най-добре – академичните работници да разработват и създават нови лекции, а учителите да учат своите ученици. Ключовото в случая е добрата комуникация и стиковка между двете групи, което би трябвало да бъде и една от основните функции на ръководителите на отборите.

Така, обаче, ще се случва още нещо. Системата ще се развива и ще върви напред, т.е. това, което до вчера е било advanced, днес е вече basic, както е навсякъде и във всичко по света.

Разбира се, това наш’то си е чиста проба лятно философстване. Никой не очаква, нещо да се промени, просто всеки ще направи това, което смята за най-добро.     
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 1.08.2014, 06:49
•  Преподавателите в училищата, които са доказали, че могат да подготвят състезатели на високо ниво, трябва да бъдат периодично „захранвани” с подобни лекции (защото те едва ли имат време да се ровят и да ги разработват сами), но от друга страна много добре познават собствените си състезатели.

Демек, нека всеки прави това, което прави най-добре – академичните работници да разработват и създават нови лекции, а учителите да учат своите ученици. Ключовото в случая е добрата комуникация и стиковка между двете групи, което би трябвало да бъде и една от основните функции на ръководителите на отборите.

Харесва ми, звучи завършено.
Дали съществуват необходимите нагласи за подобна съгласувана екипна подготовка може да е основния препъникамък в такава схема.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 5.08.2014, 16:04
Ето и подготовката на два не-азиатски отбора.

Програмата за подготовка на Холандия за МОМ 2014 е започнала още през 2013-та: http://www.wiskundeolympiade.nl/files/jaarverslag/dmo2013.pdf. (http://www.wiskundeolympiade.nl/files/jaarverslag/dmo2013.pdf.)

Холандия също е държава с възходящо представяне на МОМ за последните 10 год.: http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=NLD&column=year&order=desc. (http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=NLD&column=year&order=desc.)

Както може да се прочете, програмата продължава 7 месеца и е комбинация от интензивна, ежеседмична, онлайн подготовка и кратки семинари.

Цитат: “The 34 most outstanding candidates of the Dutch Mathematical Olympiad 2013 were invited to an intensive seven-month training programme. The students met twice for a three-day training camp, three times for a single day, and finally for a six-day training camp in the beginning of June. Also, they worked on weekly problem sets under supervision of a personal trainer.”

Ето и няколко думи и за тази на Австралия (предпоследния абзац от текста): http://www.amt.edu.au/amocprog.html. (http://www.amt.edu.au/amocprog.html.)
•  Започва със School of Excellence, с около 25 души, през декември;
•  Продължава с кореспондентска програма;
•  През април се провежда Team Selection School, участници са 25-те души от декември, след който се определя отбора и резервите;
•  На отбора и резервите се определят ментори, обикновено бивши олимпийци, които провеждат „specially prepared exercises on a regular basis”;
•  Програмата завършва с pre – IMO training camp, провеждан заедно с отбора на UK. 

И в двете програми есенцията е че подготовката на потенциалния отбор започва много по-рано от самото определяне на отбора и дистанционния елемент е силно застъпен.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 5.08.2014, 21:56
Реших да потърся информация за подготовката на българския национален отбор, т.е. кога започва, колко продължава, с каква честота, в какъв формат и т.н., но за съжаление не можах да открия такава, дори и на мястото където се публикува рейтинга: http://www.math.bas.bg/nt/. (http://www.math.bas.bg/nt/.)

В Интернет попаднах само на парченца откъслечна информация.

Това, което си мислех, а именно, че основната тежест за подготовката на олимпийците лежи върху техните гимназиални учители, като че ли се потвърждава в интервютата на проф. Бойваленков (настоящ ръководител на националния отбор) и проф. Николов (предишния му ръководител):

Проф. Бойваленков, 21.02.2014 г., : „Всъщност медалите ги печелят учениците, ние само им помагаме в подготовката, а с основен принос са техните учители по места.”
http://www.focus-news.net/opinion/2014/02/21/27385/prof-petar-boyvalenkov-sdruzhenie-balgariya-si-ti-beshe-priyatna-iznenada-za-nas-i-sme-mnogo-shtastlivi-che-trudat-i-talantat-na-detsata-e-zabelyazan.html (http://www.focus-news.net/opinion/2014/02/21/27385/prof-petar-boyvalenkov-sdruzhenie-balgariya-si-ti-beshe-priyatna-iznenada-za-nas-i-sme-mnogo-shtastlivi-che-trudat-i-talantat-na-detsata-e-zabelyazan.html)

Проф. Николов (въпреки, че изказването му не е много ласкаво), 20.07.2013 г., : „ . . . основата на пирамидата – ученици и преподаватели, се стеснява. . . . Подготовката за олимпиадата по математика е нещо почти професионално.”
http://akademika.bg/2013/08/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D0%BC/ (http://akademika.bg/2013/08/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D0%BC/)

След като:
а) държавата в близките години явно няма да отдели необходимия ресурс (за регулярни семинари, дистанционно обучение, менторски програми и т.н.);
б) самите ръководители на националния отбор подчертават ключовата роля на учителите при подготовката;
в) потенциалните олимпийци, така или иначе идват от 5-6 математически гимназии,
това отново налага естествения извод, че от съществено значение е колаборацията, стиковането и синергията (леле к’ви думи) между не повече от 30-40 учители и академичните среди.   

В една публикация в Капитал от 2010-та (http://www.capital.bg/light/lica/2010/08/12/945900_zlatni_momcheta/ (http://www.capital.bg/light/lica/2010/08/12/945900_zlatni_momcheta/)) се казва: „Подготовката им за състезанието включва ходене на лекции и решаване на задачи в Института по математика в събота и неделя за по два-три часа, слушане на интересни идеи за решаване на задачи и триседмичен лагер, който най-често се провежда на Пампорово непосредствено преди олимпиадата.”, но не става ясно дали тези лекции са се провеждали едва след като разширения отбора е бил определен на 3-ти кръг на НОМ или е някаква по-продължителна (похвална) инициатива. 

В една публикация от 2013-та (http://globusnews.net/2013/67144 (http://globusnews.net/2013/67144)), Директорът на ПМГ Бургас казва: „После, след специална подготовка в рамките на месец, през май и юни в последен тур ще бъде определен съставът на българския отбор.”
Предполагам, че не е цитиран съвсем правилно, но поне става ясно, че подготовката за МОМ 2013 се е провела през май и юни.

P.S. Под „подготовка” разбирам, детайлен и ясен план за това:
•  каква теория трябва да се вземе;
•  как ще се вземе във времето;
•  как/кога ще се упражнява за да се превърнат теоретичните знания в умения, които могат да се прилагат на практика;
•  как/кога тази теория ще се надгражда и развива и т. н.

Иначе всеки може да намери всякакви задачи и техните решения в Интернет, както предполагам, че правят самите състезатели при своята самоподготовка.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 3.09.2014, 22:18
Струва ми се, че Календарът за 2014/15 г. е по-добре балансиран, от гледна точка на разпределение във времето на важните математически състезания, отколкото миналогодишния.

ЗМС – 24/25.01.15

Зимна ваканция – 31.01. – 03.02.15.

Олимпиада областен – 03.02.15.

ПМС – 28/29.03.15

Пролетна ваканция – 02.04. – 13.04.15.

Олимпиада национален – 18/19.04.15.

Няма струпване на важни състезания в един уикенд/почивник. Националният кръг на олимпиадата е изтеглен с месец напред спрямо предходната година, което (да се надяваме) е било направено с мисълта да се удължи подготовката на националните отбори.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 4.09.2014, 06:43
Не знам дали това е причината, но и на мен ми направи впечатление сериозното разместване и изтеглянето на Олимпиадата напред спрямо предходни години.
Харесва ми така, да се надяваме, че ще бъде приет календара официално, защото в момента е просто предложение.
Актуален календар на математическите състезания за 2014 - 2015 година (http://alekdimitrov.com/calendar.asp)
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 4.09.2014, 08:37
Ако не се лъжа през и учебната 2012-2013 областният кръг на НОМ беше през февруари, а националният на 13-14 април.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 4.09.2014, 09:05
Възможно е, тогава интересите ни бяха значително по-тривиални и националния на НОМ не беше сред следените състезания :)
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 4.09.2014, 23:15
За да не отварям друга тема.

Интересно какво стана със сайта BG Math Café. Изключително интересен сайт, от който за пръв път научих доста неща за състезанията за по-големи ученици.

Собственикът на сайта, явно разбираше доста, имаше информация, а и добре познаваше състезателите в по-високата възрастова група.

Имам някакви смътни подозрения (от гледна точка на лексика, начин на изразяване и т.н.), че собственика на BG Math Café пишеше и тук под ника shatterhand (това разбира се е само мое предположение, неподкрепено от конкретни факти). 
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 4.09.2014, 23:34
Имам някакви смътни подозрения (от гледна точка на лексика, начин на изразяване и т.н.), че собственика на BG Math Café пишеше и тук под ника shatterhand (това разбира се е само мое предположение, неподкрепено от конкретни факти). 

Аз залагам на дама.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 4.09.2014, 23:36
Аз залагам на дама.

Аз също съм 99% сигурен, че е дама, но по-важното е защо си закри сайта.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 4.09.2014, 23:43
Аз също съм 99% сигурен, че е дама, но по-важното е защо си закри сайта.
100 процента е дама, но няма да ви кажа коя е.  :)
Не знаех, че е закрила сайта. Жалко. Може ли просто да е забравила да плати?

Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 5.09.2014, 07:13
Може ли просто да е забравила да плати?

Не, не е толкова лесно да загубиш домейн. По собствено желание е.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Pomakova в 5.09.2014, 09:45
От сайта на СМБ Габрово състезанието "Хитър Петър" ще се проведе на 11.10.2014 год.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 29.09.2014, 21:40
Използвам тази тема, посветена на може би първото по-сериозно състезание за учебната година, за да споделя публикувания на страницата на ОМГ - Пловдив
К А Л Е Н Д А Р Е Н П Л А Н на състезанията по математика, информатика, информационни технологии,математическа лингвистика и компютърна математика за учебната 2014/15 година

 http://omg-bg.com/files/2014_15/kalendaren%20plan_smb_2014_15.pdf (http://omg-bg.com/files/2014_15/kalendaren%20plan_smb_2014_15.pdf)

Надявам се, че нашият любезен домакин ще го популяризира по подходящ и достъпен за повече хора начин.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 30.09.2014, 08:28
Благодаря, липсващите дати са добавени в календара (http://alekdimitrov.com/calendar.asp).
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 7.11.2014, 16:12
Преди малко, реших да „цъкна” на страницата на националния отбор по математика: http://www.math.bas.bg/nt/, (http://www.math.bas.bg/nt/) защото не бях „цъкал” отпреди няколко месеца и се натъкнах на следната, изключително похвална инициатива на ИМИ – БАН.

От прочетеното се вижда, че ИМИ са стартирали серия от лекции, задачи и контролни за подготовка за олимпиади, още от началото на учебната година.

БРАВО на ИМИ!!!

Ако някой знае повече, ще е интересно да сподели.

P.S. Друга, също много добра инициатива, е че от тази година школата по математика за 8 клас / СМГ, водена от г-жа Петя Тодорова, вече е два пъти седмично - в петък и събота. Браво и на г-жа Тодорова!
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 7.11.2014, 16:17
Браво, наистина чудесна новина.
Дано някой се включи с подробности, кои състезатели са поканени, защо контролните са преди лекциите и други интересни детайли.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 8.11.2014, 10:53
За да не отварям нова тема.

В сайта на МОН вече са качени регламентите на олимпиадите и състезанията по математика за учебната 2014/2015-та.

http://www.mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=80 (http://www.mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=80)

От това, което току-що прочетох, най-съществената разлика е, че общинския кръг на олимпиадата за 7-ми клас вече ще бъде в стандартния формат от 3 описателни задачи за 4 часа, а не във формата на матурата.

P.S. Крис, защо не отвориш някаква общоинформационно-клюкарска тема, в която могат да се пускат и коментират неща от сорта на гореизложените, за да не се налага да се пускат нови теми за по 2-3 коментара.   
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 8.11.2014, 16:10
P.S. Крис, защо не отвориш някаква общоинформационно-клюкарска тема, в която могат да се пускат и коментират неща от сорта на гореизложените, за да не се налага да се пускат нови теми за по 2-3 коментара.  

Нещо такова може би?
Това е изключително интересно - променения формат на общински кръг за 7-ми клас.
Не го знаех, сега ще подготвя една новина, защото според мен почти никой от седмокласниците не го знае.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 8.11.2014, 16:17
Такова е идеално.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Pomakova в 8.11.2014, 18:31
Сега се зачетох в начина на проверяване на задачите от областния кръг. Излиза, че в 7 клас в РИО работите са анонимни, които са оценени с повече от 16 точки се изпращат на комисия в София и там се разсекретяват. Ами другите работи, които са например за 15 точки??
"Задачите на областния кръг за учениците от IV до VIII клас включително, както и
задачите на националния кръг за участниците в VII и VIII клас се оценяват от 0 до 7
точки, като максималният брой точки е 21. Работите на учениците, явили се на областен
кръг от VII и VIII клас, сa анонимни. В срок не по-късно от 7 работни дни от
провеждането на областния кръг областните комисии представят в РИО протоколи за
резултатите на учениците и предложените за участие в националния кръг, като
протоколите за резултатите на явилите се на областен кръг седмокласници и
осмокласници, както и на предложените за допускане до национален кръг са по
фиктивни номера. Предложението за допускане до участие в националния кръг става по
фиктивни номера на учениците от VII и VIII клас, които са оценени с 16 или повече
точки от областния кръг, а при липса на такива ученици се предлагат първите трима с
най–много точки от областния кръг. Окончателното допускане на учениците до
националния кръг става по преценка на Националната комисия. По изключение
предложението за участие в националния кръг може да включва и ученици от долните
класове с висок резултат на областния кръг и демонстрирали отличаващи се
математически възможности в решенията си. Заедно с предложението се представят и
писмените работи на предложените ученици с прикрепени към работите неразпечатани
пликчета с действителните имена, съответстващи на фиктивните номера. В случай че
Националната комисия допусне ученици от долните класове до участие в националния
кръг, тези ученици се състезават по темата за VII клас."
Така ли беше миналата година, защото за няколко ученици от горните класове ми направи впечатление( става въпрос за Шумен) , че резултатите на някои от тях бяха променени спрямо първоначалните?
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 9.11.2014, 12:56
Ако се сравнят точките присъдени от областните комисии на областния кръг на децата, които миналата година са били в 7-ми клас:

http://alekdimitrov.com/20132014/def.asp?order=oli&cls=7 (http://alekdimitrov.com/20132014/def.asp?order=oli&cls=7),

с тези на допуснатите до национален кръг от националната комисия:

http://www.mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=169 (http://www.mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=169),

може ясно да се види, че националната комисия е променила точките на доста деца (включително и нагоре), както и не е допуснала до национален кръг няколко деца предложени от областните комисии.

Ако обаче детето не е предложено от областната комисия (15 или по-малко точки), то работата му няма как да стигне до националната, дори детето да е било ощетено от областната.

Въпросът с контестациите на областен кръг, т.е. кой, към кого и как ги подава, специално за София, за мен винаги е бил доста неясен.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 9.11.2014, 18:11
Тест нови математически бутони във форума:

√16 = 4
X2
A3
|X| = ±5
▲ABC
▲A = 90°
X ≈ 5
X ≤ 4
X ≥ 6
X ≠ Y
A ≡ B (mod m)
∑ ∞ ∫ ∩

Малко, но... все пак има - могат да се използват, когато дадете Отговор и се отвори пълната форма за отговор.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 21.12.2014, 11:59
ИМИ на БАН организира интересно събитие – „Седмица на олимпийската математика” в периода 03 – 07.01.2015.

http://www.math.bas.bg/nt/ (http://www.math.bas.bg/nt/)

На него са поканени първите 10 според официалния рейтинг на ИМИ, съответно от 9/10/11/12-ти клас.

Програмата на събитието и списъкът с поканените могат да се видят на сайта.

Поканените ще се явят на 4 контролни (алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика), ще слушат лекции на преподаватели от ИМИ и доклади на ученици.

Трябва да отбележим, че нещата през тази „състезателна” година от страна на ИМИ, като че ли се развиват в правилна и доста позитивна посока.  
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: EliG в 28.01.2015, 22:13
Хубаво интервю с професор Бойваленков:
http://vivacognita.org/index.html/_/news/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2-r32 (http://vivacognita.org/index.html/_/news/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2-r32)
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 30.01.2015, 22:14
Хубаво интервю на проф. Бойваленков, което, според мен, истинно отразява сегашното положение.

Интересно е какво стана със Седмицата на олимпийската математика - какви са задачите, какво е класирането и т.н.

На тези инициативи би трябвало да се дава гласност и да се популяризират, а за съжаление не е така.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 5.02.2015, 21:34
Вече е ясен българският отбор за 2015 Romanian Masters of Mathematics, състезание, което според проф. Бойваленков, е по-трудно дори от международната олимпиада.
http://rmms.lbi.ro/rmm2015/index.php?id=participants_math (http://rmms.lbi.ro/rmm2015/index.php?id=participants_math)

Интересен е и изборът на ръководители на отбора.

Николай Белухов (25 год.), ръководител на отбора, е един от най-добрите български състезатели на МОМ за всички времена
http://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=8878 (http://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=8878)

а Станислав Чобанов (19 год.), заместник-ръководител, е миналогодишен участник в МОМ.

Интересни работи се случват тази година: ежемесечни лекции и контролни в ИМИ-БАН; Седмица на олимпийската математика; дава се път на млади ръководители на отборите, но публична информация – почти никаква.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 14.02.2015, 11:39
Вече е известен българският отбор за Европейската олимпиада по математика за момичета 2015 (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO).

https://www.egmo.org/registration/2015/person (https://www.egmo.org/registration/2015/person)

Състезанието ще се проведе в периода 14 – 20-ти април, в Минск, Беларус.

EGMO 2015 ще съвпадне с датите определени за III-я кръг на НОМ (18 – 19-ти април), а без съмнение част от състезателките са силни кандидати и за националния отбор за МОМ, квалификациите, за който изискват участие в III-я кръг.

Ще видим какво ще бъде решението на този казус, а може би вече има такова.
Титла: Re:Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 2.03.2015, 17:57Задачи и Решения от Romanian Masters of Mathematics (http://klasirane.com/RMM.asp)


Romanian Masters of Mathematics:
Отборно класиране:
Mathematics - Teams Results

Pos       Country    Total    Prize
1       RUS    105    First + Trophy
2       USA    100    Second
3       CHN    96    Third

4       UNK    93    
5       HUN    84    
6       UKR    80    
7       FRA    74    
8       ITA    73    
9       PER    72    
10       ROU    72    
11       POL    72    
12       SRB    71    
13       BGR    69    
14       BRA    69    
15       ROU B    58    
16       MEX    56    
17       VIANU    45    
      Grand Total    1289
      Average    75.82    


Индивидуално класиране:
Mathematics - Individual Results

Pos.    Name    Country    P1    P2    P3    P4    P5    P6    Total    Medal
1    CHENJIE YU    CHN 5    7    7    4    7    7    7    39    GOLD
2    RUSLAN SALIMOV    RUS 4    7    7    7    7    7    2    37    GOLD
3    ASHWIN SAH    USA 6    7    1    7    7    7    7    36    GOLD

4    IVAN BOCHKOV    RUS 1    7    6    6    7    7    2    35    GOLD
5    NIKITA GLADKOV    RUS 3    7    7    2    7    7    3    33    GOLD
6    JOE BENTON    UNK 1    7    5    0    7    7    7    33    GOLD
7    JIYANG GAO    CHN 1    7    7    2    7    7    2    32    GOLD
8    ALEXANDR ZIMIN    RUS 6    7    6    2    7    7    3    32    GOLD
9    BRICE HUANG    USA 3    7    7    2    7    7    2    32    GOLD
10    MICHAEL KURAL    USA 4    7    7    2    7    7    2    32    GOLD
11    FÉLIX BRETON    FRA 2    7    7    0    7    7    3    31    SILVER
12    WARREN LI    UNK 4    7    6    2    7    7    2    31    SILVER
13    ANDREW HE    USA 2    7    7    7    7    0    3    31    SILVER
14    SHYAM NARAYANAN    USA 5    7    7    4    0    6    7    31    SILVER
15    ZSOMBOR FEHER    HUN 1    7    7    0    7    7    2    30    SILVER
16    FRANCESCO BALLINI    ITA 2    7    6    2    7    7    1    30    SILVER
17    CHRISTIAN ALTAMIRANO    PER 1    7    7    0    7    7    2    30    SILVER
18    PIOTR PAWLAK    POL 2    7    7    0    7    7    2    30    SILVER
19    ANđELA ŠARKOVIć    SRB 1    7    7    0    7    7    2    30    SILVER
20    HARVEY YAU    UNK 6    7    5    2    7    7    1    29    SILVER
21    KADA WILLIAMS    HUN 3    7    4    3    7    7    0    28    SILVER
22    ANTON TRYGUB    UKR 5    7    5    2    7    7    0    28    SILVER
23    STEFAN SPATARU    ROU 1    7    1    0    7    7    5    27    SILVER
24    NATALIIA KHOTIAINTSEVA    UKR 4    7    5    0    7    7    1    27    SILVER
25    BARNABAS JANZER    HUN 2    7    5    0    7    7    0    26    BRONZE
26    MARK DI GIOVANNI    HUN 5    7    5    2    3    7    2    26    BRONZE
27    MURILO ZANARELLA    BRA 1    7    2    0    7    7    2    25    BRONZE
28    XIAOYU HUANG    CHN 6    7    0    2    7    7    2    25    BRONZE
29    KIRILL TYSHCHUK    RUS 5    7    7    0    7    4    0    25    BRONZE
30    ANDREY SERGUNIN    RUS 7    7    0    0    7    7    4    25    BRONZE
31    DENYS SMIRNOV    UKR 6    7    2    2    7    7    0    25    BRONZE
32    RYAN ALWEISS    USA 1    7    2    2    7    7    0    25    BRONZE
33    LYUBEN LICHEV    BGR 1    7    1    2    7    7    0    24    BRONZE
34    EMILIYAN ROGACHEV    BGR 3    7    1    2    7    7    0    24    BRONZE

35    JUAN CARLOS ORTIZ RHOTON    MEX 2    7    0    0    7    7    3    24    BRONZE
36    PEDRO HENRIQUE OLIVEIRA    BRA 6    7    0    2    7    7    0    23    BRONZE
37    LINGJIE MEI    CHN 2    7    0    2    7    7    0    23    BRONZE
38    BARNABAS SZABO    HUN 6    7    0    0    7    7    2    23    BRONZE
39    MARIUS BOCANU    ROU 5    7    1    4    7    4    0    23    BRONZE
40    SVYATOSLAV NOVIKOV    RUS 2    7    0    0    7    7    2    23    BRONZE
41    ANASTASIIA ALOKHINA    UKR 1    7    2    0    7    7    0    23    BRONZE
42    FLORENT NOISETTE    FRA 5    7    0    0    7    6    2    22    BRONZE
43    FRANCESCO SALA    ITA 5    7    1    0    7    7    0    22    BRONZE
44    SIMONA DIACONU    ROU 3    7    0    0    7    7    1    22    BRONZE
45    ANDREI ANDRONACHE    ROU 4    7    2    3    7    3    0    22    BRONZE
46    SOFIYA DUBOVA    UKR 3    7    1    0    7    7    0    22    BRONZE
47    ALEXANDER TENEV    BGR 2    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
48    ALEKSANDAR CHERGANSKI    BGR 5    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
49    ALESSANDRO PACANOWSKI    BRA 5    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
50    JULIEN PORTIER    FRA 6    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
51    DARIO RANCATI    ITA 6    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
52    JEMISSON CORONEL    PER 2    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
53    JIMMY ESPINOZA    PER 3    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
54    PALUSZEK KONRAD JAN    POL 1    7    0    7    7    0    0    21    HON. MEN.
55    MIKOłAJ LEONARSKI    POL 5    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
56    FILIP-ALEXANDRU ION    ROU B 5    7    0    0    7    5    2    21    HON. MEN.
57    OGNJEN TOšIć    SRB 3    7    0    0    7    7    0    21    HON. MEN.
58    LUIS XAVIER RAMOS TORMO    MEX 3    7    2    2    7    2    0    20    HON. MEN.
59    CATALIN ANDREI ILIE    ROU B 3    7    0    2    7    4    0    20    HON. MEN.
60    IVAN PEšIć    SRB 6    7    0    0    7    6    0    20    HON. MEN.
61    LIAM HUGHES    UNK 2    7    0    0    7    6    0    20    HON. MEN.
62    DENITSA MARKOVA    BGR 4    7    1    0    7    4    0    19    HON. MEN.
63    VIOLETA NAYDENOVA    BGR 6    7    0    0    7    5    0    19    HON. MEN.
64    DANIEL BRAGA    BRA 4    7    0    0    7    5    0    19    HON. MEN.
65    ZHEWEN HOU    CHN 4    7    0    0    7    5    0    19    HON. MEN.
66    VINCENT BOUIS    FRA 1    7    0    0    7    4    0    18    HON. MEN.
67    LAURENTIU PLOSCARU    ROU 2    7    0    0    7    4    0    18    HON. MEN.
68    IVAN YAKOVLEV    UKR 2    7    0    2    7    2    0    18    HON. MEN.
69    GABRIEL DOMINGOS    BRA 3    7    0    2    7    1    0    17    HON. MEN.
70    MATEUSZ KOBAK    POL 6    7    0    2    7    0    1    17    HON. MEN.
71    ANTONIE CIOCAN    ROU B 2    7    0    2    7    1    0    17    HON. MEN.
72    HONGXIANG JIA    CHN 3    7    0    2    2    5    0    16    HON. MEN.
73    ADRIEN LEMERCIER    FRA 3    7    0    0    7    2    0    16    HON. MEN.
74    ARTHUR NEBOUT    FRA 4    7    5    0    1    3    0    16    HON. MEN.
75    TAMAS SZOKE    HUN 4    7    0    0    7    2    0    16    HON. MEN.
76    ADAM KLUKOWSKI    POL 4    7    0    0    7    2    0    16    HON. MEN.
77    MARIA ROMINA IVAN    ROU B 1    7    0    0    7    2    0    16    HON. MEN.
78    STEFAN RARES TUDOSE    ROU B 6    7    0    0    7    2    0    16    HON. MEN.
79    SAM KITTLE    UNK 3    7    6    0    0    0    3    16    HON. MEN.
80    LUKA VUKELIć    SRB 5    7    0    0    7    1    0    15    HON. MEN.
81    HARRY METREBIAN    UNK 5    7    1    0    0    7    0    15    HON. MEN.
82    MIHNEA-ANDREI OCIAN    VIANU 2    7    0    0    7    1    0    15    HON. MEN.
83    ALEXANDRU PASCADI    VIANU 4    7    0    0    7    1    0    15    HON. MEN.
84    ALEXANDRA TIMOFTE    VIANU 6    7    0    0    7    1    0    15    HON. MEN.
85    ANTHONY HUARCAYA    PER 4    7    0    0    7    0    0    14    HON. MEN.
86    DAMIAN GłODKOWSKI    POL 3    7    0    0    0    7    0    14    HON. MEN.
87    CIPRIAN BONCIOCAT    ROU 6    7    0    0    7    0    0    14    HON. MEN.
88    MARIJANA VUJADINOVIć    SRB 2    7    0    0    7    0    0    14    HON. MEN.
89    TUDOR-DIMITRIE POPESCU    VIANU 5    7    0    0    0    7    0    14    HON. MEN.
90    ALEXANDRU MIHALCU    ROU B 4    2    0    0    7    4    0    13    HON. MEN.
91    ALBERTO ALFARANO    ITA 1    7    1    0    0    4    0    12    HON. MEN.
92    KEVIN WILLIAM BEUCHOT CASTELLANOS    MEX 1    7    1    0    2    0    2    12    HON. MEN.
93    NIKITA DENISKIN    ITA 3    7    0    0    3    1    0    11    HON. MEN.
94    RICCARDO ZANOTTO    ITA 4    1    0    0    4    4    0    9    
95    LUCAS BARROS    BRA 2    7    0    0    0    1    0    8    HON. MEN.
96    NIKOLA ALEKSIć    SRB 4    0    0    0    7    0    0    7    HON. MEN.
97    ANDREEA DIMA    VIANU 1    7    0    0    0    0    0    7    HON. MEN.
98    ALEX-VALENTIN DICILEA    VIANU 3    7    0    0    0    0    0    7    HON. MEN.
   Grand Total       668    190    100    596    477    96    2127
   Average       6.82    1.94    1.02    6.08    4.87    0.98    21.7    
България е на 13-то място от 17 участници със 69 точки. Средно изкараните точки от отбор са 75.82...
В индивидуалното класиране, двама наши състезатели ни носят бронзови медали - това са Любен Личев и Емилиян Рогачев, които са събрали по 24 точки.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: EliG в 14.04.2015, 10:00
Европейските училища имат нужда от китайски урок:
http://www.webcafe.bg/id_1956006411#.VSvudPVgQZQ.facebook
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 19.04.2015, 12:03
Завърши Европейската олимпиада по математика за момичета 2015 (EGMO), Минск, Беларус.

Българският отбор е с три сребърни и един бронзов медал (само една точка дели Деница Маркова от златния медал), на 7-мо място в общото класиране и на 6-то място от европейските отбори.

https://www.egmo.org/egmos/egmo4/scoreboard/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Lemonade Joe в 19.04.2015, 13:55
Браво на момичетата!
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 1.05.2015, 19:29
Това би трябвало да е официалният сайт на Балканиадата по математика, която започва в неделя, в Атина.

http://www.hms.gr/32bmo2015/main.htm
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 2.05.2015, 08:13
Това би трябвало да е официалният сайт на Балканиадата по математика, която започва в неделя, в Атина.

http://www.hms.gr/32bmo2015/main.htm (http://www.hms.gr/32bmo2015/main.htm)


Да, направих отделна тема за Балканската Олимпиада (http://forum.alekdimitrov.com/index.php/topic,59592)
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 22.07.2015, 21:39
В момента у нас (в Благоевград) се провежда Международната олимпиада по лингвистика: http://iol13.linguistics-bg.com/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: EliG в 23.07.2015, 20:58
Спадът в математиката е следствие на спада в образованието:
http://fakti.bg/mnenia/150533-spadat-v-matematikata-e-sledstvie-na-spada-v-obrazovanieto
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: mihaelad в 6.08.2015, 11:20
Извинете, знаете ли в кой клас се учат подобни триъгълници и могат ли да се използват на състезания от 7,8,9 клас?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Палечко в 7.08.2015, 13:02
Извинете, знаете ли в кой клас се учат подобни триъгълници и могат ли да се използват на състезания от 7,8,9 клас?
Мисля,  че в седми клас се изучават.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: gosho в 10.08.2015, 14:15
И аз мисля, че в седми, понеже го имаше на матурата.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 10.08.2015, 15:55
И аз мисля, че в седми, понеже го имаше на матурата.
Има ли някаква вероятност да е имало задачи, свързани с еднакви триъгълници, а не с подобни? Подобие се учи в девети клас.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: stella77 в 2.09.2015, 15:47
Кога ще има календар за математическите състезания за следващата учебна година?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 2.09.2015, 16:43
Миналата година съм го публикувала в един друг форум на 7 октомври, да е излязъл най-много няколко дена по-рано.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: stella77 в 2.09.2015, 21:37
Ок, ще чакаме.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: stella77 в 25.09.2015, 13:04
Крис, тази година кои състезания ще влизат в класацията, която изготвяш?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 25.09.2015, 18:27
Крис, тази година кои състезания ще влизат в класацията, която изготвяш?

http://alekdimitrov.com/klasacii/2015-2016/default.asp
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: *Ирина* в 26.09.2015, 23:39
ЕК ще отпадне ли?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 27.09.2015, 08:57
ЕК ще е включен за 4-ти клас ако няма промени в приема в СМГ и отново е балообразуващ, няма как да се избегне това за съжаление.
За останалите класове... съжалявам, ще отпадне. Организацията на състезанието е АБСОЛЮТЕН буламач, резултатите се пускат частично или въобще не се публикуват... Аз съм склонен да поемам част от задълженията на организаторите и да систематизирам както трябва резултати, но всичко си има граници.
ЕК е пълен абсурд в сегашния си вид и излиза извън тези граници.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Neda в 27.09.2015, 13:41
Ако решиш, може да актуализираш пояснителния текст. Все още стои инфо за 8,   7 от 8 и т.н.  състезания.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: R. в 8.11.2015, 16:26
Този форум е страхотен - от тук научавам много неща. Искрени поздрави за администратора! Какъв е варианта, обаче, да се получава по-пълна информация за предстоящите състезания. Вчера установих, че в Бс се е провело състезание- СМТ..Никъде не видях предварителна информация. Какво можем ние по места да направим, за да е по-пълна информацията? Предвид, че този форум е най-посещавания/поне аз не знам други/, да помолим да ви пращат инфо разни организатори, или как? Дайте идеи, за да помогнем и ние, за да стане още по-полезен форума...
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 8.11.2015, 16:54
Всичко би било от полза.
- Аз се старая да отразя всичко, за което имам информация.
- Това е форум, всеки от посетителите има възможност да сподели интересна информация директно и да помогне с нея на другите посетители.
- И да, разбира се,  ще отразявам навреме всякаква информация, която ми бъде изпратена от организатори.
Спокойно можете да им пращате молби за подаване на интересна и своевременна информацияя, аз поемам ангажимент да я разпространя през форум и сайт.
Мейлът, който следя непрекъснато е kris.dimitrov@gmail.com
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Pomakova в 8.11.2015, 17:34
Специално за СМТ, моят син искаше много да участва ( последна година му е- 8 клас), т.к.  сме от Шумен и София ни е доста далеч, на 03.11. се обадих във въпросното училище в Бургас, там официално никой не знаеше, че ще се провежда състезанието. Говорих и с организаторите на турнира, те споделиха, че нямат потвърждение за Бургас, съответно се отказахме, понеже на детето следващата седмица отново му предстои пътуване до София. И изведнъж в четвъртък вечерта чета във форума, че в Бургас ще се провежда, отново няма никъде обява, аз не мога в последния момент да променям дежурства, не участва. За какво са тези училищни сайтове ??? Може би това, което за нас се вижда важно, за други е просто поредното събитие, без голяма тежест за училището ( някакво си там състезание по математика за шепа деца), не знам какво да мисля....
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 8.11.2015, 22:43
От Бургас съм и детето учи в едно от училищата организатори на състезания.
За СМТ разбрахме от класната, но буквално два дни /в четвъртък/ преди състезанието.
Вероятно предишния път когато я питах и не знаеше нищо за МБГ и ЧХ е запомнила, че г-жата по математика, която е организатор за училището поставя съобщение на таблото в учителската стая и вече проверява.
По принцип попитахме организатора защо не слага на вратата на училището съобщение или на сайта, отговора беше, че  информацията е дадена на учителите своевременно и от тях зависи дали тази информация ще стигне до родителите.
За регионалното Николай Чудотворец също няма никъде информация, в училището съорганизатор също. Знае се само, че е в края на месеца.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 7.12.2015, 16:23
Здравейте!

Обикновено не гледам отговорите които дават организаторите, а след състезанията решавам задачите заедно с детето с идеята, че мога да се справя със задачи за 2 клас. Обаче чух от други родители, че в отговорите за втори клас на турнира "Николай Чудотворец" има две грешки и се убедих лично в това. Оценяването съответно е според зададените грешни отговори.
На награждаването родители помолиха организаторите /които признаха грешките/ да коригират официалните отговори, за да е коректно спрямо децата, които са участвали, но до момента не са публикували верните отговори.
Ясно е, че в класирането ще има ощетени деца в т.ч. и сред наградените и никой не си въобразява, че ще се промени класирането след като награждаването е минало, но все пак математиката е точна наука и според мен официално публикуваните отговори трябва да са верни.
Интересно ми е какво мислите вие. Организаторите дължат ли извинение за грешките и длъжни ли са да се коригират.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 30.12.2015, 00:01
Здравейте!

На коледното парти на класа на детето си дадох сметка, че сегашните деца растат много индивидуално. Дори в игрите са индивидуалисти отколкото групи които действат заедно като екип за да спечелят играта например.
В този смисъл много ми харесва идеята за отборни състезания. Такова има на финала на МБГ /но финала е далеч, а и трябва да се класират децата - не само моето, а и други деца от училището за да стане отбор/ и доколкото се ориентирах в информацията от рубриката "Календар" има отборно състезание и на МТ "Акад. Кирил Попов", но това е регионално състезание и доколкото разбрах само за децата от Шумен.
Затова реших да попитам тук има ли други отборни състезания в които могат да участват деца от 2 клас, от цялата страна, но наистина да е състезание между отбори, а не като на КМС, ВМС и нашето бургаско Николай Чудотворец да се излъчват отборни победители - училища като се сумират резултатите на децата от съответното училище.
Искам детето да се научи да работи в екип, да е отговорно към членовете на екипа и към възложената съвместна задача, както и да се научи да споделя радостта от победата или разочарованието от загубата, да се чувства член на някаква група и да осъзнава своята роля в нея.
С други думи много искам да ходи на отборно състезание, а не знам има ли такива в които би могъл да участва.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 30.12.2015, 00:48
... и доколкото се ориентирах в информацията от рубриката "Календар" има отборно състезание и на МТ "Акад. Кирил Попов", но това е регионално състезание и доколкото разбрах само за децата от Шумен.
Не е регионално и не е само за децата от Шумен.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Princess Leia в 30.12.2015, 09:32
В "Математически звезди" на Академия 21 век освен индивидуално има и отборно състезание, на което децата от отборите обосновават отговорите си и устно пред журито. Много интересно се организира,  но и за там трябва детето да са класира на база рейтинг от участие в ЧХ, ИС и ЕК.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 30.12.2015, 12:43
Разгледах регламента на Математически звезди - отборно и ми се стори много интересно.
Но не разбрах съвсем добре условията едно дете да бъде поканено.
Първо не разбрах за отборите изисква ли се детето вече да е класирано индивидуално или отбора се сформира от желаещи деца, за които не се изисква рейтинг от над 60%.
Що се отнася до рейтинг над 60% за да се класира едно дете за индивидуално участие не разбрах резултатите от въпросните две състезания заедно ли формират рейтинг над 60% или всяко от тях трябва да е приключило с резултат над 60% от максималните точки за съответното състезание.
На Иван Салабашев детето беше болно и пропусна.
На ЧХ има 62т. от максимални 105 за възрастовата си група, което прави 59%. Конкретно в този случай зависи ли нещо от резултатите му на ЕК т.е. ако е достатъчно висок резултата ще компенсира ли този 1% от ЧХ който не стига или за тази година няма шанс да се класира.

Дидева, обикновено в Бургас нашето училище е организатор на състезанията за малки ученици, но на сайта му няма следа да е провеждан турнира Акад. Кирил Попов и те моля ако ти е известно къде другаде освен в Шумен се провежда да ме насочиш да прочета.
Имаме чичо в Шумен и можем да отидем до там, но тогава няма да има другарчета за отбор  :rolleyes:
Децата от Шумен желаещи отборно да се състезават ще си се групират по училища и дете от друг град без да познава никой няма да си как да си намери отбор. А и с деца които ще види за пръв път при старта на състезанието за един час няма как да стане екип.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Princess Leia в 30.12.2015, 13:09
Нова, взима се средно аритметичното от двата най-високи резултата на ИС, ЧХ и ЕК. Мисля, че за 100% се приема възможният максимален резултат, а не този, постигнат във възрастовата група.
Моето хлапе до сега е участвало в предварително сформиран отбор от поканени в състезанието деца. Тези, които нямат отбори се разпределят служебно в такива от организаторите. Т.е всички деца от индивидуално поканените участват и на отборно и естествено не се допускат в отборно участие деца, които не са поканени като индивидуални състезатели. 
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 30.12.2015, 14:28
Благодаря за разяснението, Princess Leia.

Няма логика да се взима максимално постигнатия резултат, така че и аз сметнах с максимално възможния резултат за възрастовата група и сега зависи как детето ще се пребори с кенгуруто.

Личното ми мнение е, че състезания които се провеждат на територията на цялата страна трябва да са с общо за страната класиране и награждаване. Смятам, че материални награди под формата на медали и др. подаръци следва да се раздават само ако децата с най-високите резултати са максимално близко до максимално възможните за възрастовата им група. Ако са на първо, второ или трето място, но най-високият резултат е далеч от максимално възможния да се определя заетото място с грамота.
Няма лошо нито за децата, нито за организаторите ако се награждават наистина добрите резултати. Някак не е честно спрямо децата и учителите им /и родителите когато те подготвят децата/ в един град дете с тридесет и няколко точки да получи златен медал защото в неговия град е решило най-много задачи, но реално не повече от половината в конкурсната тема, а други деца от друг град с по 1 или две сгрешени задачи, далеч по-добре справили се в конкретното състезание да са извън всякакви поощрителни класации защото в тяхното населено място общото ниво на децата е по-високо.
А колко добре се справят децата /не само за математиката/ не зависи от местоживеенето им, а от това колко добре си вършат работата техните учители. Това че работят в малко населено място никак не е оправдание учителят да претупва работата си, а на всичкото отгоре и да отчита, че негови ученици са златни медалисти в състезания, но в същото време резултатите им да са посредствени. Така и децата няма да имат стимул да искат да се справят по-добре, защото ще си мислят че щом са наградени значи са супер. Защо да полагат усилия, като и без друго си получават медалите и наградите.
Математиката е точна наука и критериите за награждаване трябва да са точни, изцяло свързани с нивото на постигнатите резултати. С други думи всички деца с еднакъв резултат да са на една и съща позиция спрямо общото класиране. Имаш съответния резултат получаваш награда. Нямаш резултат - получаваш похвала, грамота от училището /не от организаторите на състезанието/, че спрямо съучениците си от твоето училище или твоя град си се справил най-добре, но трябва да поработиш още, за да получиш и награда от самото състезание.
Пак казвам лично мнение.

Весело посрещане на 2016г. на всички малки и големи хлапета и техните родители! Много здраве, късмет и щастие на всички!
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 30.12.2015, 22:47
Дидева, обикновено в Бургас нашето училище е организатор на състезанията за малки ученици, но на сайта му няма следа да е провеждан турнира Акад. Кирил Попов и те моля ако ти е известно къде другаде освен в Шумен се провежда да ме насочиш да прочета.
Имаме чичо в Шумен и можем да отидем до там, но тогава няма да има другарчета за отбор  :rolleyes:
Децата от Шумен желаещи отборно да се състезават ще си се групират по училища и дете от друг град без да познава никой няма да си как да си намери отбор. А и с деца които ще види за пръв път при старта на състезанието за един час няма как да стане екип.
А защо мислиш, че за да бъде национално едно състезание трябва да се провежда в повече от един град? Турнирът е национален и се провежда само в Шумен. Ако погледнеш класиранията от предходни години ще видиш, че там присъстват деца не само от Шумен. И не само децата от Шумен участват в състезанието с предварително сформирани отбори. Даже и бургаски отбори има. Ако  си нямате отбор, организаторите ще ви включат служебно в такъв.

А колко добре се справят децата /не само за математиката/ не зависи от местоживеенето им, а от това колко добре си вършат работата техните учители.
Идея си нямаш колко важно е местоживеенето, може би защото детето ти е много малко. Не във всеки град има преподаватели, които могат да подготвят водещи състезатели.

Някак не е честно спрямо децата и учителите им /и родителите когато те подготвят децата/ в един град дете с тридесет и няколко точки да получи златен медал защото в неговия град е решило най-много задачи, но реално не повече от половината в конкурсната тема, а други деца от друг град с по 1 или две сгрешени задачи, далеч по-добре справили се в конкретното състезание да са извън всякакви поощрителни класации защото в тяхното населено място общото ниво на децата е по-високо.
Има едно състезание - АМС. Организаторът е АМТ, сертификатите се изготвят от него и въпреки това в различните държави една и съща награда се получава за различни резултати. С точки, които в България носят кредит, на остров Мавриций можеш да вземеш НD. Изключение правят златните медали. А и наградите, за които говориш, не се дават от централния организатор, дават се от местните. И на грамотите пише примерно - първо място в еди-коя-си област, нищо повече. А и на мен не ми е известно нито едно състезание, което да се провежда на територията на цялата страна, освен може би олимпиадата.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 12.01.2016, 13:39
Много е тъжно това което пишеш, Дидева.
За математиката или която и да е учебна дисциплина на учителя не му трябва кой знае каква материална база за да работи с децата. За да го назначат за учител където и да е задължително трябва да е над нивото на тези деца които печелят състезанията и докато работи с класа с лекота да открива тези които могат повече от заложеното в учебната програма и да им помага да открият възможностите и желанията си. Останалото би трябвало да е предмет на съвместна работа на детето и учителя в училище /извън часовете/ и в къщи.
Поне за сега /втори клас/ нито едно състезание /не само по математика/ не е доказало необходимостта от допълнителни платени занимания. Достатъчно е усвояването на училищния материал и малко самоподготовка в къщи 2-3 дни преди състезанието, колкото детето да мине тестовете от предишни години. Толкова успявам да го хвана да се готви де. Не че не се опитвам да го правя по-съвестен и отговорен към себе си като настоявам да отдели повече време.
Учителката ми каза в първи клас, че трябва да го пращаме на състезания защото може да решава задачи и така започнахме. От време на време тя самата го записва дори преди да сме говорили, че се задава някое състезание, но от към подготовка не се ангажира. Аз се занимавам с него дотолкова доколкото да проверя тестовете и да решим вярно сгрешените задачи. Не посещава нито школа, нито уроци. Представянето му на състезанията не само че не е по-лошо от това на деца посещаващи школа към МГ в града, но понякога е и по-добро. Без това да означава че е по-добър от другите деца. Просто доказва, че школите са не толкова необходимост за децата, колкото възможност за учителите да печелят допълнително за тяхна сметка с благословията на родителите. Единствено в годините на кандидатстване в учебно заведение виждам смисъл в целогодишна допълнителна подготовка.
Може и от ЕГН-то да е но продължавам да смятам, че няма оправдание за учител, че не е помогнал на талантливите деца да разберат че са талантливи в дадена област и да ги насочи как да се развиват в нея само защото живее и работи в провинцията. Явно изискванията към учителя и работата му в училище са доста занижени, но не бива това да се приема за нормално нито от МОН, нито от учителите, нито от родителите.
Изглежда имам доста различно разбиране за смисъла от явяването на състезания в областта на знанието /спорта е нещо съвсем различно/ и затова имам и други разбирания и за смисъла от стимулирането чрез награди. Лично мнение. Изцяло се стремя да използвам всички състезания да провокирам у детето желание да изисква от себе си повече, да се научи да коригира сам себе си и да си поставя цели, да работи повече за да постига целите си без това по никакъв начин да създава основания да се сравнява с връсниците си и да предизвиква у него чувство за превъзходство или малоценност спрямо тях. Позволявам да се сравнява със себе си - когато се е представил по-добре или когато е бил по-невнимателен. Така също искам да придобие усещане за равнопоставеност и справедливост и еднаквост в критериите. С отборните състезания следва да развие други умения и да усети други емоции свързани с работата в екип, споделената отговорност и споделената радост от успеха. Смятам че състезанията трябва да започват именно от ранна ученическа възраст за да могат децата постепенно да се изградят като личности чрез труда който полагат преди и по време на състезанието и видимия резултат от него.
Странна съм знам, но нали тази тема е за да си споделяме какво мислим.

П.П. Московската олимпиада за малки ученици кога и къде се провежда. До кога и как се плаща такса.
Оставам с впечатление, че това е най-трудното математическо състезание за малки ученици и това е много интересно предизвикателство в добрия смисъл на думата към тях. Може ли малко информация около организирането и провеждането му.

Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дидева в 12.01.2016, 14:18
На официалната руска страница на олимпиадата е посочена датата 28 февруари 2016.
Доколкото си спомням, миналата година домакини бяха МГ - Ямбол и ДАНИС - в София и Пловдив. За Ямбол нямаше такса правоучастие, на другите две места беше 6 лв. и имаше предварително записване.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 12.01.2016, 22:43

Поне за сега /втори клас/ нито едно състезание /не само по математика/ не е доказало необходимостта от допълнителни ... занимания. Достатъчно е усвояването на училищния материал и малко самоподготовка в къщи 2-3 дни преди състезанието ...


Това сигурно звучи разумно от гледна точка на майка на състезател във 2-ри клас, 1-ви срок, но реалността е доста различна.

С течение на годините се случват, общо взето, две неща:

•   състезанията (които за даден клас са наистина важни) преминават от типа „състезания за ограничено време и задачи от вида multiple choice, т.е. избор измежду няколко зададени отговора” към типа „състезания за доста повече повече време (4 – 4.5 часа) и няколко на брой (обикновено 3 – 4) описателни задачи”;

•   задачите от един-единствен тип, Тип 1 – колко ... / да се намери... / да се пресметне ... и т.н. (където отговора е някакво число), в голяма степен се заместват от задачи от Тип 2 – да се докаже, че ... или Тип 3 – съществуват ли ..., възможно ли е ... (където първо трябва да се формулира някаква хипотеза, която след това трябва да се докаже или отхвърли).

Тези две тенденции навлизат рязко от 5-ти клас нагоре и са доминиращи от 9-ти клас нагоре.

Точно тук идва определящата роля на специализираната подготовка. Например, децата от 5-7 клас в математическите гимназии (или поне във водещите такива) се обучават на основни тактики за решаване на задачи като индукция, принцип на Дирихле, принцип на крайния елемент, инварианти и т.н., както и на допълнителна теория като модулна аритметика (т. нар. сравнения), основна комбинаторика, теореми на Менелай и Чева и пр.

Дори не искам да зачеквам темата за тактиките за по-големите ученици от сорта на теория на графите, комплексни числа или барицентрични координати в геометрията, пораждащи функции в комбинаториката и т.н.

Колкото и да е кадърно едно дете, без да знае нещата по-горе, то едва ли би имало някакъв сериозен шанс срещу дете, което е натренирано в тези неща (освен ако не се касае за някакъв изключителен гений).

Така че Дидева е абсолютно права, къде живееш и къде учиш е от съществено значение за дългосрочните успехи в състезанията по математика.   
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 13.01.2016, 11:46
Ант12 абсолютно съгласна съм че подготовката е много важна.
Това което не приемам за нормално е че това не е достъпно за всички деца.
Тука вече си говорим за форма на дискриминация на географски принцип. Не могат всички да живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. И не всички гениални математици /литератори, историци, физици, информатици, ..../ са родени в тези градове. Не може децата от провинцията да са лишени от възможност да постигат по-добри резултати, да откриват и надграждат талантите си само защото живеят в провинцията или са в семейства с ограничени финансови възможности.
Средното образование трябва да е качествено и с еднакъв стандарт и на обучение и на оценяване в цялата страна.
Нали уж образованието е задължително и трябва да е достъпно за всички, но не само на посредствено ниво за покриване на изискуемия минимум за възрастовата група, а и всички да имат достъп до допълнителното обучение. Това което след 1990г. постепенно е наложено от учителите е грозна дискриминация. Не работят достатъчно с децата в училище, за да работят с тях в платените школи или у дома - на частно. И нищо няма да се промени докато родителите го позволяват. Когато един учител подготвя деца трябва да го прави заради децата, а не заради парите.
Самите състезания са различни - масови, състезания за талантливи деца и състезания за изключителни таланти, където не отиват всички, а подбрани деца. Не харесвам думата състезатели за децата които се връщат със златни медали от международни олимпиади. Те са таланти и гордост за България.
Аз обаче говоря за масовите състезания. Тези за които плащаш такса без предварителни критерии за подбор на участниците. Те са за всички ученици в България. Затова и добрата подготовка и доброто ниво на представяне на децата трябва да зависи от възможностите и труда им, а не от ограниченията по местоживеене. Не е нормално за да постигат добри резултати на масови състезания децата да се нуждаят от допълнителна платена подготовка. Това за мен е манипулация от страна на учителите.
Ако детето иска да се занимава допълнително в школа и родителите имат възможност да плащат чудесно. Това си е бонус за детето и възможност за развитие в любимата област, която трябва да се използва. Това е подготовка за тези деца, които ще поемат щафетата от тези с които се гордеем днес.
А масовите състезания са на основата на училищния материал и малко отгоре, а резултатите по градове са смущаващи. Те показват учителското бездействие и отбиване на номер, защото никой не иска повече от тях. За 39т. максимум в населеното място детето си получава медала и не се сеща, че всъщност може повече и учителят затова е там, за да го поведе и другия път да получи медал за 50т. Не е нормално ако детето преди да почне платено да учи математика /или какъвто и да е друг предмет/ да дава слаби резултати на масовите състезания и след като тръгне на школа или уроци да има отлични постижения. Това показва, че само по себе си детето е талантливо, но учителят не си е свършил работата. Това че са в провинцията не е извинение. Като оставим на страна липсата на контрол от учителските инспекторати, за които явно няма нищо смущаващо в този факт другите отговорни сме ние родителите.
През годините родителите са позволили това да се случи в България и то е пуснало корени в начина по който всички възприемат образованието. Истински талантливите деца в дадена област ще се откроят около 5 клас, но само тези които живеят в големите градове или път са от провинцията, но родителите имат възможност да ги водят в големите градове на школи и уроци. Не е редно. Там някъде, в провинцията расте гений, но никой няма да разбере това, защото не се е родил в София. А на учителя му не му пука, защото работи не в елитно столично училище, а в училище без амбиции да подготвя гении.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 13.01.2016, 22:39
Пета годишна среща на олимпийските отбори по природни науки:
   
https://www.president.bg/news2985/rosen-plevneliev-badeshteto-ne-e-v-postavyaneto-na-granitsi-a-v-izgrazhdane-na-mostove-na-znanieto-i-tehnologiite.html

http://olympicbg.org/news/pieta-ghodishna-olimpiiska-srieshcha-2016

http://olympicbg.org/news/pieta-ghodishna-olimpiiska-srieshcha-2016/gallery/pieta-ghodishna-olimpiiska-srieshcha-2016-gh

http://news.bg/education/olimpiytsite-ni-po-prirodni-nauki-v-top-8-na-planetata.html


От днес започва Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика:

http://izho.kz/index.php/ct-menu-item-1
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: EliG в 14.01.2016, 09:09
Поздравления за всички тези талантливи и упорити деца, техните учители и родители! Голяма гордост са! Макар да ги следя , така оповестени накуп всички победи през изминалата година звучат страхотно!
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 18.01.2016, 20:08
Изключително силно представяне на отбора по математика на СМГ на XII-тата Международна Жаутиковска олимпиада в Казахстан.

Отборът е спечелил три златни медала – за Александър Чергански, Деница Маркова и Виолета Найденова и един сребърен – за Даниел Атанасов.

Резултати: http://www.matol.kz/results/463
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 27.01.2016, 22:15
Вече е известен българският отбор за 2016 Romanian Masters of Mathematics:
http://rmms.lbi.ro/rmm2016/index.php?id=participants_math
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Нова в 11.02.2016, 08:35
Извън темата за състезанията, но във връзка с тях искам да споделя нещо с вас.
Може пък да се окаже че не съм права да приемам по този начин случка като тази.
 
На състезанието Николай Чудотворец във връзка с празника на града ни има и отборно класиране - сбор от 5-те най-добри резултата от випуск. Випуск 2 клас от нашето училище отборно се класира на първо място, а випуск 3 клас на второ - вижда се от резултатите на децата и училищата изнесени от организаторите.
На самото награждаване отиват родителите на децата от випуск втори клас, защото децата които бяха наградени в т.ч. и отборно бяха болни.
След награждаването при опит родителите на децата от втори клас да получат и отборната им награда - грамота и купа им казват, че децата са си ги взели и даже са се снимали с тях.  :undecided:
Оказа се, че випуск трети клас са взели грамотата и купата на випуск втори клас и даже са поправили надписа - втори на трети клас с химикал. Уж организаторите щяха да осигурят грамота и за втори клас, но естествено след официалното награждаване никой вече не се интересуваше от тази несправедливост към децата от втори клас.
Всичко това го бях забравила до вчера, когато във витрината за наградите случайно видях подправена грамота. Що ли ми трябваше да любопитствам, но нали трябваше да "убивам" време и се вгледах в нея. Оказа се, че е точно тази - откраднатата грамота.
Децата от трети клас са си деца и са направили каквото са направили, но тези деца имат родители и учители, а въпросните учители са допуснали тази грамота да влезе във витрината с наградите.
Затвърди се впечатлението, че в училището има някакво специално отношение към децата от випуск трети клас с математически способности.
На сайта на училището редовно се публикуват съобщения само за техните успехи и награди от математически състезания, сякаш в цялото училище само випуск трети клас се явява.
Във втори клас например има едно момченце, което не само печели златни медали от всички състезания с изключение на тези на които не е ходило, но и с максимален възможен брой точки. Държа да подчертая, че това момченце не е моето и даже не е от класа на моето, но е чудесно дете което също заслужава аплодисменти за успехите си. Сигурна съм че в другите випуски също има деца с такива успехи, но тях никой не ги споменава.
Не се бях замисляла за това и не ми правеше впечатление докато не видях във витрината подправената грамота. Тази грамота във витрината ми боде очите откакто я видях там.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 12.02.2016, 23:35
Българският отбор за Европейската олимпиада по математика за момичета 2016 (EGMO – European Girls’ Mathematical Olympiad):
https://www.egmo.org/registration/2016/person

На 20.02. предстои и следващото издание на HMMT, The Harvard – MIT Mathematics Tournament, което се провежда в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ (Cambridge, Massachusetts, Boston area, the United States):
https://www.hmmt.co/tournaments/schedule/

Състезанието е за ученици в гимназиален курс и се организира от Harvard University и MIT - Massachusetts Institute of Technology.

Очаква се в него да вземат участие отбори от СМГ, МГ Варна и ПМГ Бургас. 
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Дора в 13.02.2016, 06:16
Наистина съм възмутена от историята на Нова. Как никой родител или учител не се опита да коригира създадената несправедливост? Нямам думи. На какво учат децата така?

Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 21.02.2016, 23:18
Вчера завърши The Harvard – MIT Mathematics Tournament, February 2016.

На Facebook страницата на състезанието са публикувани доста снимки, на някои от които могат да се разпознаят състезатели от България (СМГ, МГ Варна, ПМГ Бургас).

https://www.facebook.com/hmmt.info/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 22.02.2016, 07:56
Списъкът на участниците (тази година - 96 отбора) може да се види тук:
https://s3.amazonaws.com/co.hmmt/general/feb2016brochure.pdf

Задачите и решенията от турнира вече са публикувани и могат да бъдат разгледани ето тук:
https://www.hmmt.co/archive/february/problems/2016/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: shatterhand в 24.02.2016, 07:26
Резултатите от The Harvard – MIT Mathematics Tournament, February 2016:
https://www.hmmt.co/archive/february/results/2016/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 24.02.2016, 21:38
Изключително силно представяне на Даниел Атанасов (СМГ, 12 кл.) с 30-то място в общото класиране, при над 700 участници (в първите 5%), 18-то място по комбинаторика и 37-мо по геометрия.

За високото ниво на турнира може да се съди по нивото участниците в него.

Например, на 2-ро и 7-мо място виждаме имената на Allen Liu и Michael Kural, които най-вероятно са членовете със същите имена на националния отбор на САЩ за МОМ 2015 - http://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=USA.

На 6-то, 10-то и 14-то място са Michael Ma, Alec Sun и Junayo Peng, които най-вероятно са членовете на отбора на САЩ за Romanian Masters of Mathematics 2016 - http://rmms.lbi.ro/rmm2016/index.php?id=participants_math.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: shatterhand в 28.02.2016, 15:15
 Резултати от Romanian Masters of Mathematics:

http://rmms.lbi.ro/rmm2016/index.php?id=results_math
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 8.03.2016, 21:18
Според тези публикации в сайта на Съюза на македонските математици (в долния край на страницата),

http://www.smm.com.mk/index.php/news/index/8,

Балканската олимпиада (за големи ученици) ще се проведе от 05.05. до 10.05.2016 г. в Тирана, Албания,

а Младежката балканиада (JBMO / МБОМ за деца до 15.5 г.) ще се проведе в Румъния, през втората половина на м. юни.

Бях останал с впечатление, че МБОМ тази година ще се проведе в България, но явно не е така.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Ant12 в 10.03.2016, 19:21
Официален сайт на 33-тата Балканска олимпиада по математика 2016, Тирана, Албания:

www.bmo2016.al
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: DanielDimov в 2.04.2016, 15:10
Не знам дали тук чете някой от отганизаторите на състезания... ако да - супер, ако не - ще помоля някой да им обърне внимание на следното:

Когато се правят класациите и се пише кое дете на кое място се е класирало ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД колко деца има с еднакъв брой точки! Например ако има 5 деца с максималния брой точки - и 5-те са на първо място, но децата със следващия резултат (по-малък от максималния) вече НЕ СА на второ място защото има 5 деца които са по-добри от тях! Децата с втори резултат ще са на 6-то място. Ако тези деца (с втория резултат) са 10 на брой - децата с 3-ти резултат ще са на 16-то място защото има 15 деца по-добри от тях и т.н.

Мисля че хора математици трябва да обръщат внимание на тези подробности и да си правят класиранията правилно!
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: KOD в 2.04.2016, 20:47
Даниел, моля те, целта на тази тема не е терзнията на родители на малки състезатели.
Стараем се тук да има по-интересна и наистина важна информация.

Ако се чувстваш засегнат от организацията на дадено състезание -  свържи се с организаторите му и предявявай претенции пред тях, а не тук.

А състезания - различни. При някои  има едни принципи на класиране, при други - други!
Ако дадено състезание не ти допада - игнорирай го вместо да имаш претенции към него...
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 6.04.2016, 12:25
IMAS ще се проведе на 17-ти април /неделя/ в 125 СОУ - гр.София
Повече информация относно записването може да се прочете тук: http://iztok-smb.com/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: shatterhand в 14.04.2016, 13:41
На официалния сайт на EGMO са качени почти всички резултати. Засега три от нашите девойки са в топ 20. Май има шанс и за първо място на едната.

https://www.egmo.org/registration/2016/person?@template=scoreboard
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 19.01.2017, 00:19
13 Жаутиковска олимпиада (12-18.01.2017)

Задачите по математика на руски език, могат да се разгледат тук:
http://matol.kz/olympiads/499

Медалите са разпределени спрямо точките, както следва:
- златен от 26 до 42 точки
- сребърен от 18 до 25 точки
- бронзов от 13 до 17 точки

Резултати на българските състезатели по математика:
Атанас Динев, ПМГ Бургас, 28 томки, златен медал
Кирил Бангачев, СМГ, 27 точки, златен медал
Константин Гаров, ПМГ Бургас, 26 точки, златен медал
Георги Димитров, СМГ, 20 точки, сребърен медал
Костадин Гаров, ПМГ Бургас, 19 точки, сребърен медал
Христо Попов, СМГ, 14 точки, бронзов медал

Любопитна информация е, че няма състезател постигнал максималният брой точки - 42. Най-високият постигнат резултат е 36 точки.

Пълното класиране на всички състезатели по математика, включително с дадените точки за всяка една задача, могат да се разгледат в края на ето този сайт:
http://matol.kz/news/92
Преди таблицата има снимка и на златните ни медалисти с българският флаг.

СМГ са публикували вече информация за техните постижения:
http://www.smg.bg/news.php?id=549

В олимпиадата са участвали и състезатели от град Шумен. Техен състезател е успял да извоюва сребърен медал в област информатика.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: spring в 8.04.2017, 12:24
Освен Националния кръг на НОМ днес и утре са състезателните дни на EGMO 2017 - европейската олимпиада за момичета.
Да стискаме палци на нашите млади дами:

Златина Милева - Варна МГ - 10 клас
Ирина Софронова - София СМГ 11 клас
Люба Конова - София СМГ 10 клас
Симона Кукова - Варна МГ 11 клас

https://www.egmo.org/registration/2017/country6

А като deputy leader виждаме познато име на успешна наша състезателка от близкото минало Павлена Ненова /СМГ/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: newish в 8.04.2017, 15:31
Освен Националния кръг на НОМ днес и утре са състезателните дни на EGMO 2017 - европейската олимпиада за момичета.
Явно експертността на МОН не се справила с казуса, че датите съвпадат и дамите са лишени от участие в НОМ. Виждам, че Виолета Найденова е предпочела НОМ, за да се бори за МОМ.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: kod в 8.04.2017, 16:39
Освен Националния кръг на НОМ днес и утре са състезателните дни на EGMO 2017 - европейската олимпиада за момичета.
Да стискаме палци на нашите млади дами:

Златина Милева - Варна МГ - 10 клас
Ирина Софронова - София СМГ 11 клас
Люба Конова - София СМГ 10 клас
Симона Кукова - Варна МГ 11 клас

https://www.egmo.org/registration/2017/country6

А като deputy leader виждаме познато име на успешна наша състезателка от близкото минало Павлена Ненова /СМГ/


Ole, Ole - Само БГ Девойките!
:)
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Neda в 8.04.2017, 21:04
Репортаж на БНТ за гледната точка на МОН:

news.bnt.bg/bg/a/losha-organizatsiya-ogranichava-blgarski-matematitsi-za-mezhdunarodni-izyavi
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 11.07.2017, 21:18
Календар на някои от по-значимите математически състезания през следващите няколко години:


2018
09 - 15 април - 7-мо EGMO (https://www.egmo.org/egmos/egmo7/) -Италия, Флоренция
03 - 14 юли - 59-та МОМ - Румъния, Cluj-Napoca
http://imo2018.org.ro/index.html
и още информация:      http://ssmr.ro/comunicate_presa/anunt_IMO_2018
Програма - http://imo2018.org.ro/index.html#program


2019
8-мо EGMO (https://www.egmo.org/egmos/egmo8/) - Украйна, Киев
юли - 60-та МОМ (https://www.imo2019.uk/) - Великобритания


2020
9-то EGMO (https://www.egmo.org/egmos/egmo9/) - Холандия
61-ва МОМ (http://imo-official.org/year_info.aspx?year=2020) - Русия, неофициално открих информация, че ще е в Санкт Петербург, но нищо подобно не е отбелязано на официалната страница на МОМ


2021
62-ра МОМ (http://imo-official.org/year_info.aspx?year=2021) - САЩ


Съответно за БОМ и МБОМ през следващите години, все още няма нищо споменато ...
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: kod в 11.07.2017, 23:00
Благодаря, полезно
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 12.07.2017, 09:21
Осми Международен Фестивал на младите математици - Математически Боеве - Созопол 2017
Период на провеждане: 03-10 септември 2017 г.
Официален сайт: http://bgmathfest.com/
Покана за участие: http://bgmathfest.com/docs/01math_festival_sozopol2017_pokana_last.pdf
Програма: http://bgmathfest.com/docs/03math_festival_sozopol2017_programa.pdf
ФБ: https://www.facebook.com/IFYMSozpol/
Срок за потвърждение на участие: 30 юли 2017 г.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: kod в 12.07.2017, 10:19
Дам, видях го сутринта, тези дни ще направя тема за него.
най-чудното състезание :)
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: spring в 15.12.2017, 20:13
Някой има ли инфо от колко часа започва Европейската математическа купа в БАН тази неделя 17/12 ?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: Neda в 15.12.2017, 21:14
Някой има ли инфо от колко часа започва Европейската математическа купа в БАН тази неделя 17/12 ?

От 09.00 часа.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: kod в 6.01.2018, 20:29
30 ученика в 5 български отбора от София, Бургас, Варна и Шумен ще представят България на IZhO 2018 >> (http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=627)
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 13.01.2018, 18:30
Задачите от Жаутиковската олимпиада - 2018 (http://www.matol.kz/olympiads/559)


и снимков материал на българските участници по време на церемонията по откривана на олимпиадата:


(http://izho.kz/wp-content/uploads/2018/01/MG_1398.jpg)

(http://izho.kz/wp-content/uploads/2018/01/MG_1400.jpg)

(http://izho.kz/wp-content/uploads/2018/01/MG_1402.jpg)

(http://izho.kz/wp-content/uploads/2018/01/MG_1403.jpg)
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 18.01.2018, 08:30
КУП МЕДАЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ НА ЖАУТИКОВСКА ОЛИМПИАДА 2018 (http://olympicbg.org/news/zhautikovska-olimpiada-2017)

РЕЗУЛТАТИ ОТ ЖАУТИКОВСКАТА ОЛИМПИАДА - 2018

МАТЕМАТИКА (http://izho.kz/results/mathematics/)
№   Team code   Name   Surname   1   2   3   4   5   6   Sum   Medal
4   1BGR   KRISTIYAN VASILEV   7   7   7   6   0   4   31   gold
 6   3BGR   Atanas   Dinev   3   7   3   7   7   1   28   gold
13   3BGR   Konstantin   Garov   2   0   7   7   7   0   23   gold
25   5BGR   Kiril   Bangachev   2   3   0   7   7   1   20   silver
30   5BGR   Borislav   Antov   3   0   0   7   7   1   18   silver
41   5BGR   Kaloyan   Aleksiev   7   1   0   7   1   0   16   bronze
82   3BGR   Orlin   Kuchumbov   3   0   0   0   6   0   9   bronze
83   4BGR   Dimitar   Oparlakov   1   0   0   3   5   0   9   bronze


КОМПЮТЪРНИ НАУКИ (http://izho.kz/results/computer-science/)
№   Team   Name                  day1   day2   Total   Medal
9   4BGR   Radoslav Dimitrov   249   138   387   gold
11   5BGR   Viktor Terziev           300   78   378   gold
20   2BGR   Ivan Ganev           249   94   343   silver
27   3BGR   Radostin Chonev   230   94   324   silver
45   5BGR   Ilia Bozhinov           170   78   248   bronze
53   2BGR   Petar Angelov           142   78   220   bronze


ФИЗИКА (http://izho.kz/results/physics/)
№   Team code   Name   Surna               Q 1   Q 2   Q 3   Theory   Exp1   Exp2   Exp   Total   Medal
19   5BGR   Georgi   Aleksandrov   7,6   6,4   2,6   16,6      3,8   6,9   10,7   27,3   silver
22   3BGR   Stefan   Ivanov           2,9   6,8   4,3   14           5,3   7,2   12,5   26,5   silver


ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ (http://izho.kz/results/raiting-of-teams/)
№   Country   City          School                                 Rating of Mathematics   Rating of Physics   Rating of Computer Science    Total score   Award
6   Bulgaria_5   Sofia          Sofia High School of Mathematics              131,71                        108,80                         114,03                    354,54   3rd PRIZE
12   Bulgaria_3   Burgas   High School of Mathematics and              146,34                          66,92                           84,52                    297,78   Honourable
                                         Natural Sciences Acad. Nikola Obreshkov                                                                                                                     mention
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 12.02.2018, 22:39
Нa 10 ФЕВРУАРИ 2018 г. (т.е. тази събота) В БОСТЪН, САЩ се проведе МАТЕМАТИЧЕСКИЯТ ТУРНИР НА HARVARD-MIT.
В тазгодишният турнир от общо 90 поканени отбора, участие взеха отбор на СМГ, както и сборен отбор на ППМГ Бургас и МГ Варна.

Дадените задачи (https://www.hmmt.co/archive/february/problems/2018/)

Детайлни резулати (https://s3.amazonaws.com/hmmt-archive/february/2018/long.htm), откъдето е видно че при:


OVERALL INDIVIDUALS (ALPHAS)
45.    4.20  |  Ivan-Aleksanar Mavrov (SMG Sofia)


ALGEBRA AND NUMBER THEORY
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Konstantin Garov (Varna - Burgas)
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Atanas Dinev (Varna - Burgas)
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Orlin Kuchumbov (Varna - Burgas)
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Kiril Bangachev (SMG Sofia)
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Dimitar Ljubenov (SMG Sofia)
  30.   22.72  |  3.08 3.09 3.10 3.10 4.99 5.36    0    0    0    0  |  Borislav Antov (SMG Sofia)


GEOMETRY
33.   21.25  |  3.08 3.09    0 3.20 3.28 3.42 5.18    0    0    0  |  Ivan-Aleksanar Mavrov (SMG Sofia)TEAM ROUND
  12.  139.00  |  20 25 27 30 30  0  5  2  0  0  |  Varna - Burgas
  17.  129.00  |  20 25 12 30 12  0  5 10 15  0  |  SMG Sofia


TEAM AGGREGATE
  18.   24.39  |  4.20 3.79 3.14 3.05 2.92 2.89 2.34 2.07  |  SMG Sofia
  25.   23.18  |  3.80 3.41 3.41 3.30 3.05 2.36 2.07 1.78  |  Varna - Burgas


SWEEPSTAKES
  24.  926.33  |   226.32  110.92  589.09  |  SMG Sofia
  26.  917.99  |   243.86  114.29  559.84  |  Varna - Burgas
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: EliG в 18.02.2018, 11:08
Не мога да преценя дали точно тук да попитам, но темата изглежда обща за всякакви въпроси. Бих искала да знам как е протекла подготовка за 10-12 клас в БАН през тази седмица, ако някой има база за сравнение с предходните години също. Както и какви подготовки предстоят до края на годината - цени, място и т.н.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 20.02.2018, 12:32
Десетото издание на Romanian Masters of Mathematics (http://rmms.lbi.ro/rmm2018/index.php?id=home) ще се проведе от 21-ви до 26-ти февруари 2018 г. в гр.Букурещ, Румъния.

Да пожелаем успех на българският отбор, който е в състав:

- Калоян Алексиев, СМГ
- Кристиян Василев, ПЧМГ София
- Константин Гаров, ПМГ Бургас
- Кирил Бангачев, СМГ
- Атанас Динев, ПМГ Бургас
- Борислав Антов, СМГ

Ръководители са Асен Божилов и Станислав Харизанов.

Тази година от 25 поканени страни, участие към момента са потвърдили 17 държави.
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: tuncheto в 25.03.2018, 11:50
На кои състезания може да се ползва материал от по-горен клас без да има нужда да се доказва?
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 19.04.2018, 14:59
Резултати EGMO 2018 (https://www.egmo.org/egmos/egmo7/scoreboard/)

България: (https://www.egmo.org/egmos/egmo7/countries/country2/)
Scores
#   Code            Name                  P1   P2   P3   P4   P5   P6   Σ   Award
69   BGR1   Simona Kukova           7   2   1   2   7   0   19   Bronze Medal
109   BGR2   Assel Ismoldayeva   0   2   2   7   3   0   14   Honourable Mention
27   BGR3   Lyuba Konova           7   6   1   7   7   0   28   Silver Medal
52   BGR4   Joana Nikolova           7   1   7   7   0   0   22   Silver Medal

Ръководители са били: Павлена Ненова и Емил Колев
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: newish в 19.04.2018, 16:52
Резултати EGMO 2018 (https://www.egmo.org/egmos/egmo7/scoreboard/)

България: (https://www.egmo.org/egmos/egmo7/countries/country2/)
Scores
#   Code            Name                  P1   P2   P3   P4   P5   P6   Σ   Award
69   BGR1   Simona Kukova           7   2   1   2   7   0   19   Bronze Medal
109   BGR2   Assel Ismoldayeva   0   2   2   7   3   0   14   Honourable Mention
27   BGR3   Lyuba Konova           7   6   1   7   7   0   28   Silver Medal
52   BGR4   Joana Nikolova           7   1   7   7   0   0   22   Silver Medal

Ръководители са били: Павлена Ненова и Емил Колев
Колев е Observer with Leader. Павлена Ненова е Leader. Велина Иванова е Deputy Leader.
https://www.egmo.org/egmos/egmo7/countries/country2/
Титла: Re: Разсъждения и факти за Състезанията по Математика
Публикувано от: L1B2S30 в 22.04.2018, 02:42
Мой пропуск  :embarrassed:  Благодаря за уточненията!