Анкета

Рейтинг 2 в националната класация на математиците 5, 6, 7 клас - с или без него?

Нека да го има
6 (85.7%)
Да го има, но без сортиране по него
0 (0%)
По-добре да го няма
1 (14.3%)

Общ брой гласове: 6

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

KOD

Моля, имайте предвид, че Рейтинг 2 е изключително неточен параметър и не е редно да се прави класиране по него, защото води до парадокси...
Например:
Дете 1 се е явило само на състезание Черноризец Храбър и е изкарало 115 точки за 6-ти клас. Това означава, че рейтинг 2 е равен на рейтинга му от ЧХ и е 80.105.
Дете 2 се е явило на ЧХ и е изкарало по-висок резултат - 122 точки, което му дава по-висок рейтинг от 87.23. Освен на това състезание, детето се е явило и на Хитър Петър и е изкарало 19 точки, което му дава нисък рейтинг за това състезание от 29.41.
Тъй като се е явило и на двете състезания, Рейтинг 2 вече е усреднен от двете и е значително по-нисък - 58.323.
Тоест, дете 1, с по-нисък резултат от Черноризец Храбър има по-висок резултат от дете 2, защото втория участник се е явил и на друго състезание... Което е абсурд...
Лично аз не се сещам как може да бъде преодолян този проблем и според мен Рейтинг 2 е паразитен и вреден, поради няколко молби от участници го оставям засега, но кажете вашето мнение - трябва ли да го има?

Или може би да се формира по друг начин? Предложете какъв?
Та така, да си кажа мнението за рейтинг 2.

Аз съм твърдо ЗА този рейтинг:
- По една или друга причина някои от децата няма да успеят да се явят на всички състезания;
- Точният рейтинг, включващ всички състезания може да се види в Рейтинг 1;
- За да се избегне евентуално случайно попадане на деца на по-предни позиции /например явил се само на 1 състезание/, бих предложила да се въведе някакъв минимум брой /или процент - например явил се на поне половината/ от всички проведени до дадения момент състезания.

Разбирам, че идеята на таблицата е да покаже най-добрите математици, но пък това сортиране дава възможност да се види къде е средностатистически едно дете спрямо останалите. И както рейтинг 2 дава неточна информация заради пропуснато състезание, така и рейтинг 1 ще запрати деца със сравнително добри възможности в девета глуха.

Надявам се да запазите това сортиране.

П.П. Между другото има проблем с това сортиране. При мен излизат разбъркано.

*

KOD

П.П. Между другото има проблем с това сортиране. При мен излизат разбъркано.

В първия момент се шашнах и бая се напънах докато схвана защо не работи :)
Всъщност, всичко работи, в момента сортирането е разбъркано защото има частично въведени резултати от СМТ, които в едни колони се отчитат, а в други не :)
Всичко ще си дойде на мястото след няколко дни, когато всички резултати от СМТ бъдат въведени в рейтингите.

Благодаря :)
Ще имам това предвид и за другите състезания
.
« Последна редакция: 20.11.2013, 16:40 от Visitor »

Мисля, че в рейтинга на седмокласниците трябва да се включи и ЕМТ. Едни от най-добрите математици са се явили на него вместо на СМТ и по тази причина са отпаднали от челните места в класирането.

*

KOD

Мисля, че в рейтинга на седмокласниците трябва да се включи и ЕМТ. Едни от най-добрите математици са се явили на него вместо на СМТ и по тази причина са отпаднали от челните места в класирането.

Първите 10 места в класацията на седмокласниците са заети от деца с рейтинг над 77%.
Подобен процент или по-висок се осигурява от 20+ точки, постигнати на ЕМТ.
От 30-те седмокласника, явили се на ЕМТ само двама! са постигнали такъв резултат.
Единият, освен на СМТ, което съвпада с ЕМТ, не се е явил на Хитър Петър и Салабашев, така че резултатът му от ЕМТ няма как да окаже влияние на мястото му в класацията.
Другият е наистина единствения ощетен - в момента е с рейтинг 1 64.178 и 16-то място в класацията, при добавяне на резултат от ЕМТ на мястото на този от СМТ би станал с рейтинг 84.55, което би го качило отъ 16-то на 5-то място.
Съжалявам, прекалено малко изключение - едно от 1250 деца за да се взима предвид ЕМТ.

Още една идея за Рейтинг 2 - може да бъде на принципа на рейтинга за прием в СМГ, да се определя /например/ на база 4-те най-добри резултати от състезания. Това автоматично ще го направи по-точен и представителен от другия рейтинг. :Drinks:

*

KOD

И ще доведе до натрупване на максимални резултати във всеки клас, не мерси.
4 от 9, за най-добрите състезатели по набори рейтинг 2 неминуемо ще е 100..
В момента с Рейтинг 1 и Рейтинг 2 е чудесно според мен.

*

Неактивен EliG

  • 139
  • Пол: Жена
За мен рейтинг 2 е много полезен в настоящия момент. Тъй като в рейтинг 1 са включени две софийски състезания, то той не дава реална представа за математичетата от другите градове за нашия набор - 5 клас.  Има няколко деца от Варна, Бургас, Враца и Русе , които са по-силни от софийски деца, а това рейтинг 1 не го отчита. Не ми е трудно да махна няколко деца попаднали в началото поради 1-2 високи резултата, за да видя къде се намира моето дете на фона на останалите.