Всъщност, според мен, въпрос на стратегия е на какво да заложиш по време на средното си образование.
В бъдещия високотехнологичен, онлайн, интерактивен свят, в който езикът на бъдещето е разваления английски и модифицираната му Интернет версия, моята философия е че е по-добре да притежаваш и развиваш някакво рядко срещано у хората умение, отколкото да си горе-долу добър в няколко неща.
Аз, до завършване на средното си образование не говорех и бъкел английски, а сега, смея да твърдя, мога да напиша research paper на университетско ниво.
Синът ми учи английски на курсове от предучилищна възраст и мисля, че говоримият му и писменият му английски е на доста високо за възрастта му ниво (все пак, в началото на 6-ти клас, при рундове за време на английски, на WMTC в Китай изкара сребърен медал).
Освен това, мисля че в бъдеще е по-добре да се говори свободно (поне) един западен и (поне) един източен език (руски, китайски, турски, арабски), отколкото два западни. 99% от западняците ще говорят perfect English, a за Изтока, това все още не е сигурно, но от друга страна през идните 20-30 години, вятърът на развитието на световната икономика се очаква да духа от изток.
Разбира се, всичко по-горе е чисто философстване. Според мен, съвременния свят се променя толкова бързо, че най-важно е децата да се учат на предприемчивост, адаптивност, социални умения, липса на страх от провал и прочие неща, които въобще не се преподават в училище.