0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #56 -: 30.06.2017, 19:06 »
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.
*

Неактивен maria77bg

 • 90
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #57 -: 30.06.2017, 19:14 »
Евентуално ще има и 6-та паралелка петокласници

Дежавю :)

Нямам идея защо чак сега я обявиха като още в началото на годината се знаеше, че ще поискат такава.
За мен е изненада. Къде се е знаело? Но щом пък базата го позволява.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #58 -: 30.06.2017, 19:20 »
на курсовете на въпрос "колко паралелки ще са тази година 4 или 5" - трърдо 5, но ще се борим и за 6-та. Затова ми е странно първото изречение в новината "На свое заседание от 30.06.2017 г. Педагогическият съвет на Софийска математическа гимназия прие предложението на г-н Антони Стоянов,...." не може човек да не се запита защо на 30.06? Цяла учебна година нямаха педагогически съвет?

*

Неактивен maria77bg

 • 90
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #59 -: 30.06.2017, 20:05 »
Много интересно. Дъщеря ми не е посещавала курсовете, но чета всичко във фб групата за прием. Там никой не е споделял подобни предложения. Дори беше изненада умеличението на първоначалната бройка от 130 на 140 ден преди първо класиране.
Една майка ми писа, че когато е подавала заявление за участие в приема са споменали, че ще приемат 150 деца тази година. Тази цифра ми стоеше като редовните плюс надпланов прием плюс някой друг връзкар. Но 170 е съвсем друго. Наредба 10 го позволяваше това да се случи и преди януари, когато се обяви регламента. Т.е. ако го бяха искали още тогава можеха да го постигнат. Но пък така е по-емоционално :).

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #60 -: 30.06.2017, 22:07 »
Дам, истинско дежа вю.
Вече съм споделял мнение.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #61 -: 8.07.2017, 07:46 »
Шестата паралелка за 5-ти клас в СМГ за следващата учебна година вече е факт >>
http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=585

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #62 -: 8.07.2017, 22:36 »
В тази връзка някой виждал ли е заповедта на началника на РУО - София-град за разкриване на шестата паралелка? По-конкретно ме интересува основанието, на което тя е разкрита. Със сигурност шест паралелки са по-малко от 2% от броя на учениците, завършили четвърти клас в София-град за последната учебна година. Не това е проблемът.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #63 -: 8.07.2017, 23:28 »
Защото сме математици, за да стигнем до вярното решение, разчитаме на фактите

Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:
На 17 от назначените през септември 2016г. учители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.
Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.
Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници.

С уважение и с пожелание за интересно лято,
Антони Стоянов , директор на СМГ

http://www.smg.bg/news.php?id=634

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #64 -: 31.07.2017, 10:39 »
Автор - Людмил Попов
Източник:
https://www.facebook.com/groups/52560553858/permalink/10155257353183859/?comment_id=10155272451743859

Цитат
По повод намеците, че учителите се страхуват от „диктатора” и не взимат отношение по дъвкания от седмици казус. Като учител по език и най-вече култура (тук нямам предвид добрите маниери, както мнозина разбират понятието култура), не мога да не заема позиция. Без ирония. Именно като такъв сам длъжен да бъда субдоминанта на аналитичното мислене, развивано в СМГ, а то, поне моите ученици знаят, не е от равнищата на дълбинно мислене. Браво, Богойчев! И тъй като не коментираме поредното „математическо” състезание на възрастните, позицията ми ще е парадоксална за само-аналитично-мислещите. Подкрепям Петя Тодорова, защото тя беше последователна в амбициите си и не изневери на силния си макар и чепат характер. Тя показа, че може да поеме риск и да носи отговорност. Стана жертва и естествено герой на събитието. Сега според теорията на революциите някои трябва да се възползват от жертвата, като се накичат с ореола й. Подкрепям и „врага” Антони Стоянов, защото показа, че в СМГ вече има директорска институция, която взима решения извън ветеранната хегемония на незаменимите. Той пое риска непопулярно и обра всички негативи. Сега си имаме "диктатор" и борбата срещу него ще обединява прогресивните сили. Дотук героите станаха двама, но вече и децата знаят, че положителни и отрицателни герои има само в приказките. Питам обаче онези, които жадуват революции, въстания, боеве и дузпи, изживяващи се като водачи на народа или по-модерното – на гражданството. Къде бяхте, когато усетихте, че конфликтът се поражда вътре, и какво направихте, за да го туширате предварително? А може би не искахте, за да има страст, битки и слава? Какъв риск и отговорност поехте, дами и господа, отвъд романтичния си ентусиазъм? Вероятно мечтаехте за нов директор-парашутист, примамен от тлъстото парче, който ще бъде удобен за известно време, или за другиго, от типа на някогашния - алфа мъжкар, който без церемонии ще стъпи на непокорните вратлета. Вторият вариант е психологически оправдан – колективът е предимно амазонски. Първият обаче е игра на хазарт. В случая неморално състезание, защото повлича всички нас. Както впрочем и всяка революция извън комунистическите учебници по история. Тогава, след „победата” не знам какво ще напише любимият ми бивш XII а клас на прага на СМГ с медалите на шампионите...

Разумен полъх в разрастващия се летен джихад.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #65 -: 23.08.2017, 23:22 »
От началото на юли, най-реномираната гимназия в страната ни се тресе от скандали.
Двете страни са силно диференцирани и всяка държи на своето.


Адекватен компромис няма. Поне досега.
Опит за такъв беше направен от директора на гимназията - Антони Стоянов.

Той предложи на уволнения преподавател да се завърне на граждански договор и да сбъдне мечтата на всички протестиращи родители и деца - да преподава на учениците си до завършването им като преподавател на граждански договор, докато се бори според законите в страната ни чрез дело в съда да бъде възстановена на работа.



Във фейсбук страницата на СМГ е публикуван документ (можете да го видите отгоре), според който Петя Тодорова отказва подобно компромисно решение.

Ако се върнем 20-ина дни назад, можем да прочетем шокиращо интервю с Петя Тодорова в actualno.com:

Петя Тодорова пред Actualno.com: Сама щях да напусна. СМГ не е това, което беше


В него, г-жа Тодорова споделя:
За мен целта беше да си изуча децата. Неведнъж съм казвала, че искам само тези две години. След тези две години аз сама щях да напусна СМГ, защото това не е училището, в което аз исках да работя. Атмосферата я няма. Не може от колектив от 100 човека да можеш да говориш с не повече от 30.

Според това интервю, г-жа Тодорова е загубила вярата си в СМГ и единственото, което желае е да има възможност да изучи децата си.
Такава възможност явно й е предоставена.
Но? Оказва се, че всъщност не е това искането?

Ами... има нещо криво. Всеки иска компромис.

КОМПРОМИС
Това е събитие, в което двете страни правят отстъпки от позициите си в името на децата, в името на СМГ.


Какви отстъпки предлага едната страна се вижда от публикувания документ - дава се реална възможност, засегнатите ученици да получат това, което искат - часовете си и обучението по математика с Петя Тодорова.


Какви са отсъпките от другата страна?

Какво е важно в крайна сметка? Трудовия договор или да изучаването на децата?

*

Неактивен L@L

 • 8
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #66 -: 24.08.2017, 16:58 »
Всичко е важно. Едва ли днес има чак такива идеалисти, че да пренебрегнат тотално личния си интерес заради идеите си. Все пак живеем в материален свят и трябва да се плащат сметки  :laugh:
Относно компромиса, предложен от Стоянов, и аз да съм, и аз щях да го отхвърля. Все пак в момента Петя Тодорова има по-добрата позиция от Стоянов - дисциплинарно уволнена с недомислен мотив, който 99% ще падне в съда. Трябва само да изчака и когато я въстановят на работа и се наложи Стоянов да и плати всички заплати и осигуровки за времето, когато не е работила, това ще го събори и ще бъде уволнен. И сега и се предлага да си продаде първородството за паница леща :cool: Ако приеме да премине на граждански договор остава без всякаква защита и може да бъде изхвърлена още утре. Т.е. ако се съгласи ще си предаде добрата позиция. Да не говорим, че и да работиш на ГД е много по-неизгодно и е свързано с доста усложнения, а и е вид капитулация. И ти да си, и ти няма да приемеш, а? :cool:

Относно Стоянов - има си и добри черти, главно в областта на ПР-а. Това е ОК и беше добре за гимназията (вече дали има финансови злоупотреби не мога да кажа). Обаче е публична тайна, че отвъд ПР-а управлението на гимназията е тотално прехвърлено на Ушагелов и ако не беше той нещата да са се сринали, защото Стоянов изобщо не го бива като администратор. Има и друго, по-лошо. Един директор може и да не е добър администратор, стига да може да си намери добри заместници, но за да бъде мениджър трябва на първо място да се грижи за хармонията в колектива. Директорът трябва да слуша за фалшиви тонове в оркестъра и ако чуе такива да ги гаси на момента, а не да предизвиква какофония. И ако предприема действия те трябва да са леки и плавни за да не предизвикват дисонанс, а с уволнението на Тодорова Стоянов се показа като слон в стъкларски магазин и създаде такъв шум в системата, който може и с години да не бъде елиминиран. Ей това е най-голямата вина на Стоянов и тоталната му издънка като МЕНИДЖЪР. Е, ако беше се подготвил по-добре с уволнението и ако беше спечелил - победителите не ги съдят, нали? Ама той недооцени ситуацията и загуби...

Що се отнася до СМГ - СМГ е каквото е заради учителите, средата, доброто ниво на образованието и успехите. Но в основата са учителите, защото те коват успехите и привличат добрите деца. Това добре, обаче най-добрите учители в СМГ са все хора с авторитет и впечатляващо  CV, не е лесно да ги командориш. А Стоянов е налучкал максимата, че за да стане истински директор трябва да махне тези, които са с по-голям авторитет от него и са били там преди да стане директор. По принцип ако за директор се сложи някой с големи успехи и голям авторитет проблеми няма да има, но случаят не е такъв. И той се опитва да подмени колектива, защото за новоназначените ще бъде вече истински директор и авторитет. Тактически добра идея, но лошо изпълнена и грешна стратегически, защото рязко отворената дупка от напускане на голям брой от старите учители няма да може да бъде компенсирана.

Заради всичко това Стоянов правилно трябва да си замине - направи непремерен ход, загуби и сега ще си плати. Да не би във фирмите да не е същото?  Жалко само, че злото е сторено и как ще бъде поправено не знам...

П.П. За мен и Петя Тодорова има вина и съвсем не е ангелче невинно, но в създадената бъркотия се оказва в по-добрата позиция заради некомпетентните и непремерени действия на Стоянов.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #67 -: 24.08.2017, 21:17 »
С почти всичко написано съм съгласен.

Това, което не разбирам:

Казваш, че ако би приела компромиса би останала без никаква защита и е по-добре да срути СМГ и да си търси правата по съдебен път.

Това... Не го разбирам?
Какво пречи да приеме компромиса, да преподава на учениците си няколко месеца на граждански договор и паралелно с това да си води делото за отмяна на дисцилинарното уволнение???

По този начин, би се избегнал грозния медиен цирк, би преподавала на учениците си и би си получила със задна дата всички неплатени заплати по трудовия договор след евентуално спечелване на делото.

Бъркам ли някъде, в интерес на истината не съм запознат с материята и може би изпускам нещо?
Ако не, Къде е минуса на това, значително по-цивилизовано решение от блатото, станало сега?

Малко умереност и липса на крайности биха подпомогнали силно разклатената репутация и морал на който и да е от главните участници в скандала според мен.
Но... никой не я прояви и резултата е налице.

*

Неактивен L@L

 • 8
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #68 -: 24.08.2017, 21:29 »
Гражданският договор ще бъде капитулация и не носи никаква сигирност.
Освен това знаеш ли под какво условие е бил предложен? Защо приемаш, че условието е било "ОК, съди ни, а междувременно докато се съдим и доказваме пред съда колко черен е другият дай да поработваш на едно гражданско договорче...". Не мислиш ли, че е бил под условие да се откаже да съди СМГ? И как изобщо си представяш накой да работи за един работодател и в същото време да го съди???

Да не говорим, че е нелегитимно предложен от човек, който е в отпуск, а в момента друг изпълнява длъжността директор. За мен това е само опит за ПР, с който Стоянов да си оправи имиджа и да прехвърли топката на Тодорова, демек "аз и предложих компромис, ама на нея не и пука за децата".

Пак питам, ти самият би ли приел на нейно място?

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #69 -: 24.08.2017, 21:52 »
Е то пише как е бил предложен - преподавайте на граждански договор, докато се разреши трудово правния спор.
Аз го разбирам като граждански договор, докато се съдим.

Как си представям да се работи в такава обстановка... много трудно, къде по-лесно е с гръм и трясък както стана, без значение от последствията за всички други.
Всъщност, много трудно биха работили двамата заедно, независимо от решението на конфликта. И на 15 юли да се беше стигнало до споразумение, пак щеше да е толкова трудно.
Това... означава ли, че още от първия момент Петя Тодорова е работила за отстраняване, а не за връщане?


Пак питам, ти самият би ли приел на нейно място?
Въпросът е нерелевантен. Аз не съм гонил популизъм, с изказвания, че единствената ми цел е да изуча децата си и после и без това си обирам пешкирите.
Просто те навяват мисъл за идеалисти, каквито се съмняваш, че има в първия си пост.
Е, и си прав де - няма такива.