0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен L@L

 • 8
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #70 -: 24.08.2017, 22:05 »
"Това... означава ли, че още от първия момент Петя Тодорова е работила за отстраняване, а не за връщане?"

Не мисля, отначало позицията на Стоянов беше стабилна и чак после той сам си я разклати. Не усети навреме, че губи докато все още можеше да смени курса и с някакво преразглеждане да оправи нещата. А после вече нещата тръгнаха все по-зле и по-зле. Ската се като мухльо, не защити позицията си, постави за заместник онази новодошла учителка от НПМГ, която допълнително настрои обществеността срещу управата.  Всъщност децата подеха инициативата "Стоянов - вън" и уж беше проява на лош вкус и промяна на целта на протеста, пък виж какво стана  :laugh: Ма така е, като пуснеш духа от бутилката не се знае какъв ще бъде и дали ще е под контрол.

И нека малко да развенчая образа на Стоянов - той напираше да се появява с медалистите, но бъркаше децата, бъркаше факти за състезанията, правописът му е кошмарен, мислите объркани и скачащи... Съвсем не е човекът, създал великото СМГ :wink: Обаче много често служители на висока позиция в големи фирми не се усещат, че светят с отразена светлина и че са велики само докато са във фирмата. И ако си повярват много после се сгромолясват с гръм и трясък.
*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #71 -: 24.08.2017, 22:21 »
Това скриване и бягане от медии и институции наистина не го разбирам и проумявам.
Имаше достатъчно време да изложи аргументите си. И на ученици, и на родители, и на медии.
Факт, че не го направи.

Иначе чак да му развенчаваш образа, не знам дали е необходимо. Не мисля, че някой го е издигнал на пиедестал, това се прави от другата страна в конфликта.
Аз лично нямам никаква идея какъв директор е. Болшинството родители, предполагам също.
Не съм наясно и точно какви ремонти е правил в сградата   отдавна не съм бил в СМГ,  но когато имах допир, нямаше тоалетна на етажа, сега явно е съвсем различно. 
Основното - виждам е в каква мания се превърна влизането в СМГ и в каква огромна машина за пари се превърнаха курсовете на СМГ.
Машината за пари би следвало да е от полза за всички - хлапетата учат повече, учителите имат по-добри доходи, училището има повече средства за допълнителни подобрения - интелектуални и материални.
Но... явно апетита идва с яденето и разделянето на баницата е тежко и сложно. Водещо до...


Възможните събития, довели до това са:
- бил е добър директор
- бил е директор в правилното време (имаше бум на наборите, нарастнаха значително като бройка, което повиши конкуренцията)
- появиха се страници за математика и състезания като тази, които показаха колко интересна материя е това :)  (това е шега, в тези смутни времена. минутка за рима)


ПП - Няколко публикации по-нагоре - поста на Людмил Попов.
И? Какво, започва играта на хазарт сега?

*

Неактивен L@L

 • 8
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #72 -: 24.08.2017, 22:36 »
Назначаването му съвпадна с вълната от нарастваща популярност на математиката и с промените в образователната система, оставили СМГ като остров на доброто образование. Т.е. случи се на точното място в точното време за да яхне вълната. Отделно наистина явно има и талант в ПР-а. А накрая според мен много си повярва.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #73 -: 24.08.2017, 22:46 »
Ами... то и с Роналдо е така.
Стана футболист в точното време и на правилното място.
И определено много си повярва. Да очакваме сега феновете да го уволнят освен :)


ПП - Цялата ситуация всъщност има положителен заряд за мен в личен план.
Преди години, по редица причини, цялото ни семейство дружно реши, че друго училище е по-добро за нас от СМГ.
Разбира се, винаги остава нещо дребничко, което да те гложди. В мен. Жена ми и хлапето никога не са се съмнявали в избора.
Дребничкото глождене отдавна изчезна, благодарение на чудесното училище което избрахме. Но след този медиен цирк, вече се изпари и спомена за него.

Стискам палци СМГ да се възстанови максимално бързо, независимо как и това скапано лято скоро да се изпари като спомен.

*

Неактивен L@L

 • 8
 • Пол: Жена
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #74 -: 27.08.2017, 10:59 »
Чета ли чета какво се пише навсякъде по казуса СМГ и изпитвам откровено омерзение от цялата злоба и хейтърство, които се леят в нета. Но да кажем, че това е нормално за нашите географски ширини. Не мога обаче да разбера защо някакси без уговорки и противно на всякаква логика се приема тезата, че оставката на Стоянов се иска понеже е уволнил Тодорова, респективно всички теории и доказателства се базират на това. А и Фандъкова, и Кастрева казаха, че не могат да санкционират Стоянов за едно уволнение, правилно или не. Може би ако съдът върне Тодорова след 2 години и се наложи СМГ да и плаща 24 заплати компенсация би имало основание да го уволнят и по тази причина, но не и днес. А всъщност го уволняват, защото се дъни като мениджър. И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват. Сега чета, че Тодорова била имала и други нарушения. Ми да си е подготвил тогава Стоянов уволнението като хората, да се е консултирал с адвокати, да е степенувал наказанията и според изискванията на КТ, да е поискал да се обсъдят действията и на педагогически съвет където да види настроенията в екипа и евентуално да си подготви почвата... Вместо това той се сържи абсолютно неадекватно в ситуацията и допуска най-големия скандал в близката история на СМГ. Ми това. в края на краищата, си е истинска издънка за един директор и прави оставането му на този пост неприемливо.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #75 -: 27.08.2017, 15:19 »
Може би ако съдът върне Тодорова след 2 години и се наложи СМГ да и плаща 24 заплати компенсация би имало основание да го уволнят и по тази причина, но не и днес.

За да те върне съдът е необходимо да си го сезирал и да си завел дело.
Ако го направиш - лъсват много нелицеприятни детайли. От всякакви лобита.
Още през юли, споделих мнението си, че дело по-скоро няма да има - все още съм на него, надявам се да греша и Петя Тодорова да ме опровергае.
Иначе, да, шокиращи са крайностите и неподплатените твърдения, до които се стига в онлайн пространството и медиите в тази война - по-добре не чети подробно, няма смисъл :)

Офтопик /
ПП - не съм убеден, че е практика да се уволнява ръководител за оспорено в съда дисциплинарно уволнение? Трябва да има множество подобни случаи, интересно ще е някой да направи статистика бивал ли е уволнен издалия заповедта след падането й в съда?

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #76 -: 28.08.2017, 07:17 »
И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват.

А какво ще кажеш за обратната постановка?
Скандалът тръгна от уволнения на учители. Това са трудово-правни отношения между работодател - Директор и служители - Учители.
Мястото за решение на тези спорове къде е? В съда, институциите? Или на улицата и в медиите?

Ако отговорът е в съда / институциите, то тогава няма значение дали засегнатите учители са прави или неправи, те не са използвали правилните инструменти за решение на спора, а са си послужили с популистки методи, които при всички положения не дават ясна и безпристрастна оценка на конфликита, а дават възможност за манипулация на общественото мнение.

Тъй че, това "няма значение дали е прав или неправ за други неща" е двустранно :) Аз не намирам особена адекватност в действията и на двете страни, не само на едната. Не ми харесва поведението нито на едните, нито на другите.

Извинявай, но се стига до странни ситуации, в които емблематични учители от гимназията съветват читателите да прочетат мненията за конфликта на чиновниците от РУО и МОН и да се уповават на тях.
Добре, но това са същите служители на МОН и РУО, от чиито действия и стотици родители, и мнозинството учители от СМГ се възмущаваха през изминалата учебна година. Досега бяха лоши и неправи, сега станаха добри и прави :)
Липсва последователност.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #77 -: 28.08.2017, 18:50 »
Становище на Съюза на Математиците в България, относно разпространяваните неверни слухове за факти, около безобразията, случили се при провеждането на национален кръг на Европейско Кенгуру 2017

www.math.bas.bg/smb/docs/Stanovishte_2017_08_28.pdf


*

Неактивен DEKS

 • 14
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #78 -: 29.08.2017, 08:54 »
Георги Александров е ученик в СМГ.
Неговото мнение за скандалите:

https://www.facebook.com/georgialek/posts/1450383595045767?pnref=story

Цитат
Добър ден.
Това лято от СМГ беше уволнен един учител (Петя Тодорова) и бяха изтекли трудовите договори на още 8 учители [1]. Това породи протести на ученицете им и техните родители [2][3]. Смятам, че прекаленото им раздухване по медиите е вредно за СМГ, но въпреки това и аз ще напиша своята гледна точка по случая с уволнението.

Откъде започна всичко?
Тази година математическото състезание "Европейско кенгуру" (накратко ЕК) се проведе при двама организатори (ако не броим всички четвъртокласници, които се явяват към МОН) - СМБ и сдружение "Европейско кенгуру" (накратко СЕК)[4]. Националната комисия към МОН с председател Сава Гроздев, член на която е и Петя Тодорова, подписва протокол, според който на националния кръг на ЕК са класирани само ученици, явили се към СЕК въпреки че има ученици дори и с максимален брой точки, явили се към СМБ. Сред тях са всички ученици от СМГ, включително и аз. Подписът на г-жа Тодорова в този протокол е причината директорът на СМГ Антони Стоянов да уволни Петя Тодорова. [2]

Вторият протокол и решаването на проблема
След масово недоволство от несправедливостта Националната комисия подписва втори протокол, в който са класирани и ученици, явили се към СМБ (мога да се похваля с трето място на националния кръг). Но за да "няма ощетени", онези, които вече са се класирали от СЕК, си остават класирани на национален кръг. Така границата за класиране в точки е по-висока за класираните към СМБ спрямо тези към СЕК.[5] Вярно, аз се класирах и станах трети[6], но това не би трябвало да го използвам като аргумент, че едва ли не не е станало нищо (вж. [2]). Да, проблемът донякъде се оправи, но не благодарение на г-жа Тодорова, а въпреки нейното бездействие.

Петя Тодорова е добър учител
Аз не съм учил при нея, но мненията, които чувам за нея от моите съученици са като цяло положителни. Но почти всеки учител в СМГ е добър, особено по математика. На мен ми преподава г-н Александър Александров. За него мога да кажа, че е отличен преподавател по математика. Не съм чул в СМГ да има преподавател по математика, който да е неспособен да подготвя учениците си за състезания. Г-жа Тодорова казваше по медиите, че единственото, което иска, е да изучи учениците си докрай.[7] Това е разбираемо. Разбираемо е, че и самите ученици я обичат, свикнали са с нея и им се иска да продължи да преподава. И аз искам да продължа да уча при г-н Александров. Не разбирам обаче защо тя отказа компромисното предложение на Антони Стоянов тя да продължи да преподава, но на граждански договор.[8]

Договори, и трудово-правни спорове
Петя Тодорова е уволнена. Тя твърди, че мотивите за уволнението ѝ са несъществени.[7] Аз съм по-склонен да мисля, че не са несъществени. Но не съм аз този, който трябва да прецени. Нито тя, нито учениците, нито медиите, нито обществото. Това е въпрос за съда. Нека Тодорова да осъди Стоянов. Защо не? Нали е права? Предложението на Антони Стоянов е дотогава (или докато изучи учениците си) да работи на граждански договор. На граждански договор тя може да взима същата заплата.[8] Да, няма да е част от училищното настоятелство, към което се провеждат платените курсове в СМГ[9] до разрешаване на спора ѝ. Но това ли е причината да откаже? Защо трябва само да казва, че предложението е "обидно"? От какво точно се обижда? Ако наистина има за цел да изучи учениците си, защо не преглътне "обидата"?

Ограниченият достъп в СМГ
По въпросът защо ученици и родители не се пускат свободно в СМГ препоръчвам да чуете самия Стоянов. [8]

Масово недоволство
Основните протестиращи са ученици от бъдещите 11.А и 11.Б клас.[8] Не смятам, че уволнението на един учител би трябвало да е повод за толкова протести и медийни изяви. Предполагам, на същото мнение са и мнозинството ученици, родители и учители. Досега и аз не смятах за нужно да се изказвам, защото всичко това е вредно за СМГ. Но не искам да оставям публиката с впечатлението, че всички в СМГ искат оставката на Антони Стоянов. Сега очаквам да чуя, че съм трол, че съм подкупен и т.н. Бих предпочел обаче аргументи по същество.

Източници:
[1] http://smg.bg/news.php?id=634
[2] https://nova.bg/news/view/2017/07/10/187290/%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81/
[3] http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/otnovo-ima-protest-v-sofijskata-matematicheska-gimnazija.html
[4] http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=540
[5] http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=566
[6] http://forum.alekdimitrov.com/index.php/topic,60384.msg609314.html#msg609314
[7] https://nova.bg/news/view/2017/07/15/187792/%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BC%D0%B3-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%83%D1%87%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/
[8] http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/antoni-stojanov-njamam-namerenie-da-podavam-ostavka.html
[9] http://smg.bg/uploads/Obshti%20uslovia%20kursove.pdf

P.S. Днес (28.08) от 13 ч. ще има среща на учители и ученици с Антони Стоянов. Аз ще отида на нея, но няма да искам оставката на директора.

« Последна редакция: 29.08.2017, 09:07 от DEKS »

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #79 -: 29.08.2017, 10:30 »
В офнюз са публикували изявление на директора, изцяло посветено на казуса "Европейско кенгуру". Между другото споменава неща, които отдавна си дъвчем във форума - че в едно национално състезание е задължително да има прозрачност и че неуредиците спират желанието на децата да се явяват на състезания.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #80 -: 29.08.2017, 10:50 »
В офнюз са публикували изявление на директора, изцяло посветено на казуса "Европейско кенгуру". Между другото споменава неща, които отдавна си дъвчем във форума - че в едно национално състезание е задължително да има прозрачност и че неуредиците спират желанието на децата да се явяват на състезания.

Това с ЕК и въобще с действията на националната комисия през изминалата учебна година вече се превръща във филм на абсурдите.
Започва се, обяснява се, аргументира се и... се тропва някой журналист, който няма никаква идея за какво става дума и всичко започва отначало.
Един, два, пет, петнадесет пъти. Наистина е абсурдно.

За мен, спорът в СМГ не трябва да е - има ли нарушения на националната комисия. Те са ясни и ги има.
Дискусията трябва да е достатъчен претекст ли са тези нарушения за това, което се случва. И тази дискусия определено не трябва да се води по форуми, Фейсбук или телевизия, а в залите на РУО, МОН или съда.

Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #81 -: 29.08.2017, 11:09 »
... И тази дискусия определено не трябва да се води по форуми, Фейсбук или телевизия, а в залите на РУО, МОН или съда.
Не трябва, ама се води точно там. Защо според вас Кастрева и Фандъкова заеха категорично едната страна в спора? Според мен - заради медийния натиск.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #82 -: 29.08.2017, 11:24 »
Не трябва, ама се води точно там. Защо според вас Кастрева и Фандъкова заеха категорично едната страна в спора? Според мен - заради медийния натиск.

Според мен също, просто е много напориста кампанията.
Но бих добавил като възможна причина и страх - виновни за първопричината на всичко случващо се са чиновниците в МОН и РУО, които направиха възможни редица неправди през изминалата година в състезателната математика.
Аз тая някакви надежди и добри чувства към новия министър от встъпването му в длъжност, дано успее наистина в детайли да се запознае със случая, но след направа на собствено проучване, а не базирайки се на данни, изсипани му наготово от подчинените му експерти, защото има сериозно изкривяване на фактите.
Най-правилното би било всички замесени, в това число както засегнатите в СМГ, така и отговорните хора в РУО и МОН да подадат вкупом оставки, но това естествено не може да се случи.
Затова вече като че ли клоня към надеждата, след като няма масови оставки, въобще да няма такива, а всички замесени да имат обеца на ухото каква чудесия може да стане и да подхождат по-отговорно и морално към организацията на състезания и вътрешно училищните дейности в бъдеще.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: СМГ - мнения и коментари
« Отговор #83 -: 30.08.2017, 16:37 »
И според мен неговата неадекватност в ситуацията се вижда и от самолет и няма знанчение дали е прав или неправ за други неща, дали е ремонтирал СМГ или е крал пари чрез корупционни действия, защото не за това го обвиняват.

За втори път ми се налага да цитирам същия пасаж от твое мнение... Този път, допълнен с различно мое мнение :(

Преди малко гледах някаква чудесия на клипче от Канал 3.
Футболна агитка с руса клакьорка скандира пред СМГ?!
WTF! Това е... абсурдно.
Разбирам цитата след фрустрацията, която ми достави 2-минутното гледане.

Да минава пълна проверка и на настоятелството и всички вкупом да си носят отговорността.
Ебати драмата, ебати чудото. Пресконференция днес, пресконференция утре, а вече е септември и децата трябва да учат!
Могат да го направят и без определен директор, и без определени учители, и без определени чиновници, просто трябва да им се осигури адекватна атмосфера!