На мен пък ми направи впечатление солидната бройка неявили се ученици от допуснатите до Национален кръг и то за всички класове.
Наистина тази година броя на неявилите се изглежда голям (явили са се 270 от 411 поканени). Неявилите се от гр. София са цели 54. Това според мен би трябвало да е сигнал, че престижа на състезанието намалява. Дали заради неясния регламент относно 20-те допълнителни квоти, дали заради подбора на задачите за националния кръг, дали заради организационни проблеми (като липсата на т.н. "график на дейностите") или нещо друго?
Разбирам разочарованието на родители, чиито деца не са попаднали на финала. Този финал е под егидата на МОН, не се заплаща такса за участие и целта му е да направи национално класиране на децата. Да очакваш "второ класиране" и допълнителни покани за финала, означава да не си разбрал идеята на този финал.
Относно официалното награждаване - предишни години съм срещал текста, че МОН поема разходите на децата от провинцията, за да могат да присъстват. Вероятно е валидно и сега.