0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Национални Математически Класации за 5 - 12 клас през 2016 / 2017 година1. Национална класация от математически състезания за 5 и 6 клас
Тя ще включва резултати и рейтинги на ученици от цяла България в 5 или 6 клас от 8 състезания:
1. Хитър Петър, Габрово;
2. Черноризец Храбър;
3. Иван Салабашев
4. Областен кръг на Олимпиада по математика;
5. Пролетни Математически Състезания - ПМС;
6. Математическо състезание Академик Кирил Попов, Шумен;
7. Състезание на ПЧМГ - Математически Предизвикателства;
8. Национално Математическо състезание (Европейско Кенгуру - национален кръг)


Класацията ще предлага общ рейтинг - Рейтинг 1 от проведените състезания като се отчитат всички състезания без едно, на което ученикът не се е явил. Тоест, ако от 7 състезания се е явил на 6, а на седмото не е - ще се отчита резултата от 6-те състезания. Ако от 7 се е явил на 4, ще се изключи само 1 състезание и рейтингът ще бъде сметнат на база на 6 състезания, с включването на две нули на местата на 5-то и 6-то състезание, на които ученикът не се е явил. Ще бъде изключено само седмо. Ако ученикът се е явил на всички състезания, включени в класацията, то Р1 ще отчита всички резултати - няма да бъде изключвано никое състезание!2. Национална класация от математически състезания за 7, 8, 9, 10, 11 и 12 клас
Национална класация за по-големите ученици.
Ще включва резултати на участници от цяла България от следните състезания от годишния календар:
1. Есенен Математически Турнир - ЕМТ;
2. Зимни Математически Състезания - ЗМС;
3. Пролетни Математически Състезания - ПМС;
4. Областен кръг на Национална Олимпиада по Математика;
5. Национален кръг на Олимпиада по Математика;
6. Черноризец Храбър
7. Иван Салабашев;
8. Национално Математическо състезание (Европейско Кенгуру - национален кръг)


Класацията ще предлага два рейтинга:
Р1 - Общ рейтинг от всички включени в класацията състезания;
Р2 за 7 и 8 клас - Сбор на точките, получени на ЗМС, ПМС и Олимпиада по математика - Национален кръг;
Р2 за 9, 10, 11 и 12 клас - Рейтинг само от следните състезания - ЕМТ, ЗМС, ПМС, Олимпиада по математика - Национален кръг
*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Въведени са резултатите от Хитър Петър в националната класация по математика за 5 и 6 клас.

Вижте класацията за 5 клас
Вижте класацията за 6 клас

Привет,
не намерих друга тема, затова пускам нова.
Гледам класацията за 6ти клас и нещо не ми изглежда, както трябва с логиката в момента, когато участват резултати от 2 състезания.
Ако 1 дете се е явило само на 1 от 2те състезания проведени до момента (ХП и ЧХ) излиза по-напред, защото в класацията участва само с 1 състезание. Така се получава, че дете участвало на двете състезания отива доста по-назад, заради това, че е участвало на 2 и съответно класацията му формира рейтинг от резултатите от двете.

Без да набеждавам конкретните деца (избрах ги произволно за да илюстрирам), за пример ще дам №100, с резултат от ХП 0т и от ЧХ 106т (75.9), и №200 с резултат от ХП 43т (51.2) и от ЧХ 122т.(87.2). Второто дете е с по-добър резултат, но заради рейтинг 1 (69,20) осреднен от двете състезания е под №200, а първото е №100, защото е с по-голям рейтинг 1 (75,89) формиран само от 1 състезание.
Такива примери има много, но изопачават класацията, като показва доста деца изкуствено напред или назад.

За да бъде обективно и справедливо, аз лично смятам, че при формирането на Рейтинг 1 трябва да се отчитат всички състезания или ако има амнистия за 1 състезание, то тя да е за всички, а не само за неявилите се: 
- ако класацията изключва едно състезание, то трябва да изключва тези с 0 резултат от едното (както сега на децата поради неявяване), но и по-ниския резултат на децата, явили се на двете състезания.
- алтернативно, да участват резултатите от всички състезания от избраните за рейтинга за всички деца, като се включва и 0 поради неявяване. 

Ще се радвам на ползотворна дискусия и корекция. :)
« Последна редакция: 24.11.2016, 17:23 от shrekie »

*

Неактивен Neda

 • 167
Погледни последните 2-3 мнения в темата за Черноризц Храбър. Точно това е обсъдено.
След Салабашев нещата ще се променят, а с всяко следващо състезание още повече ще се наместват.

Мерси.
Това може да се коригира и класацията да е по-реалистична, дори и при 2 или 3 проведени състезания, като толеранса от 1 състезание важи за всички.

Едно състезание толеранс е заложено, защото преди 2-3 години, когато обсъждахме тези класации, имаше състезания като ХП (беше само в Габрово), които се провеждаха на малко места.
Едно е да не се си се явил на състезание поради някаква причина, друго е да си се явил и да имаш точки, но мама да не я устройват.

Тук не става дума дали те устройва резултата или не, а да са заложени еднакви принципи изначално в калкулацията и логиката.
В противен случай тази изкривена класация, не носи на никаква инфо преди края на учебната година. С всяко състезание ще се намества, но пак няма да е реална. 

Чудесно е да има толеранс, но не се представя обективно ситуацията към този момент, когато важи за едни, защото не са се явили, а не за други, които са се явили. Този двоен стандарт не води до нищо смислено.

Тази класация не е официална и никой не е задължен да я ползва. Направете си ваша, която да ви дава обективни резултати.

Що за поведение е това?
Не мога да разбера какъв ви е проблема, че съм изразила мнение с цел подобряване на настоящата (макар и неофициална) класация, за да показва обективно резултатите на ВСИЧКИ деца ПРЕЗ цялата учебна година, а не само в края и.

Какъв е смисъла да има класация, която не се ползва текуущо през година? Нима не е това идеята да има реална снимка след дадено състезание? По-добре в такъв случай да се махне Р1, до приключване на годината и да останат само резултатите от съответните състезания.
« Последна редакция: 25.11.2016, 17:54 от shrekie »

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
В класацията са въведени резултати от Черноризец Храбър и Есенен Математически турнир

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Тук не става дума дали те устройва резултата или не, а да са заложени еднакви принципи изначално в калкулацията и логиката.

Има логика.
Трябва да го обмисля, към момента съм съгласен, че по-адекватна оценка и еднакъв критерий ще има ако правилото се промени на отпадане на най-слабия резултат, независимо дали той е 0 или не.

Благодаря за предложението!


Искам няколко дни да го обмисля, дали няма да ми хрумне нещо нередно в този метод, което да дообсъдим тук и ще отделя време за реализацията му и промяната на логиката за формиране на рейтинг

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Здравейте,
Предложената промяна е приета и активирана.

В изчисляването на Рейтинг 1 зая 5 и 6 клас е променено:

Рейтинг 1 - Рейтинг от проведените състезания като се отчитат всички състезания без едно, на което ученикът е получил най-слаб резултат.

Тоест, от рейтинга на всеки ученик се изключва едно от проведените състезания, независимо дали се е явил на него или има най-слаб резултат спрямо представянията му на другите проведени състезания.


Моля, огледайте новия рейтинг и ако забележите грешки и неточности в изчислението му - сигнализирайте тук.


Благодаря Код.  :wink:
Мисля, че така всичко си идва на мястото и класацията вече показва реална моментна снимка на резултатите на децата, а не само в края на годината.

Здравейте, абсолютно съм съгласна със Shrekie. Благодаря за преобразената класация! Детето се предвижи с почти 340 места напред, което вече ми изглежда реално. Иначе, не беше достатъчно справедлива класацията и на пратика я поглеждахме след последното състезание за учебната година.