Общ брой гласове: 24
0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.
Грешка! Мислех, че съм написал за шеста задача..., написаното е за седма.. зад.6 : Това е единственото число! при който детето може да отговори със сигурност! При всички други отговори има варианти... т.е. те не са отговора..., а то е отговорило...
Не съм писал отговор на седма задача, не го знам... Относно шеста: 92-29=63 и 81-18=63 т.е. има два варианта...
5 задача, 4 клас: 8 само с автомобил, 3 с авто и самолет, 5 не със самолет т.е. със влак и и автомобил, 6 със самолет и влак, 2 със трите. 14 -(6+2+3) = 3 само със самолет и 14 - (6+5+2) = 1 само с влак. И така тези с един транспорт: 8+3+1 = 12. Плюс двете с три транспорта, станаха 14. Плюс търсените 3 с два транспорта - Отг. 17. Моля някой да ми обясни защо е даден 19 за отг.
Нещо такова: (з,ч) (ж,ж) (ж,ж) (з,з) (з,ч) (ч,ж) (ж,ж) (з,з) (ч,ч) (ч,ж) (з,ж) (з,з) (ч,ч) (ч,ч) (з,ж)
.Според мен имаш грешка при тези ,които са само със влак.Писал си , че 5 не със самолет т.е. с влак и автомобил.Но в условието е записано 5 не са пътували САМО със самолет.(дори си мисля , че това условие е излишно и само обърква повече децата).И така тези пътуващи само с влак са 14-(6+2)=6 - само с влак.Тогава тези с един транспорт са 8+3+6=17.След като от 28 деца изтеглим тези 17 ни трябват още 2 , така че да имаме 3 деца пътували с 2 транспорта.Или общо теглим 17+2=19 деца.Не знам дали съм прав , но като си направя обратна проверка с така получените цифри получавам ,че всичко отговаря на условията в задачата.(без да използвам това условие , че 5 не са пътували само със самолет)
Тодоре, прочети какво си написал е помисли: Според теб няма дете пътувало и с влак и с автомобил, тогава 17 са пътували само с 1 транспорт. Е как тогава като прибавим 2 деца станаха 3 с два транспорта. !!!!Обърни внимание, че е казано ТОЧНО с два транспорта, ерго отпадат и двете хлапета с по три транспорта. По твоята логика отговора трябва да е 22.Има графичен метод за този тип задачи и няма излишна информация, иначе не може да засечеш препокриването между множеството Автомобил и множеството Влак. Някой с по-читаво обяснение.