Здравейте, аз съм бивш състезател и помолих да използвам профила за момент. Като човек с опит с олимпиадите, националните отбори, организацията на състезания и т.н. искам да споделя своята гледна точка.
Първо и най-важно, съм силно възмутен от обсъждането на индивидуални деца - наблягам, деца - и техните резултати тук. Изключително неетично ми се струва група възрастни да са се събрали и да говорят кой е заслужил, кой не е заслужил едикаквиси точки. Замислете се малко, че зад името и резултата седи дете, което може би ще отвори някой от тези сайтове и ще прочете как смятат, че класирането му е незаслужено... Това би сринало психиката и на възрастен човек, представяте ли си как ще повлияе на представянето на детето?
Второ, съжалявам да го кажа, но учител или професор без опит в състезанията просто не може да води лекции на състезатели. Чисто теоретична лекция, която не е подкрепена със състезателна интуиция и съответните "трикове", които се изискват в състезанията, просто ще обърка състезателите. Съответно е нормално един определен кръг от учители, професори и бивши състезатели да се занимава с подготовките - не знам как очаквате тези хора да обикалят страната, за да изнасят една лекция отново и отново. Учителите едва смогват с школите, часовете и частните уроци, професорите се занимават с организация на състезанията и УчИМИ отгоре на научната си дейност, а бившите състезатели имат да се грижат за висшето си образование и кариерата. Най-ефективният възможен вариант е подготовките да се организират централизирано. ИМИ предоставя командировъчни на хората, които пътуват за София, даже съм чувал да поемат разходи състезателите да ходят на боулинг следобеда след подготовка. Пампорово е безплатно за разширения отбор, а парите от другите участници спонсорират самото събитие (хотел и храна за 3 седмици, заплати за лекторите, награди за най-добрите след големите контролни). Спонсори има все още - никой не си плаща за международните състезания, даже им се полагат командировъчни пак. Но за разлика от преди има все повече и повече състезания - IMC/AITMO, JBMO, BMO, IMO, EGMO, IZhO, RMM, ITYM и т.н., да не говорим, че има и нови дисциплини - лингвистика, млади физици, както и "research" състезанията, където инвестират големите фирми. Да напомням ли как преди няколко години СМГ трябваше да просят лайкове, за да отидат в Америка?
Последно, ако не сте влизали на контестации в голяма група или не сте били жури, нямате идея как работи оценяването. Причини да се вдигнат 7 точки има много - загубен лист (изненадващо често се случва да се е залепил за някой друг в купчината); много сложно решение, което има нужда да се обясни от самия състезател (комисията няма време да седи и да мъдри над едно решение дълго, при все, че още 50-100 ги чакат); решение, което не върви по маркинг-схемата (отново от съображения за време, проверяващият ще провери дали определени важни стъпки фигурират и ще точкува само тях); грозно/неподредено решение (математици сме, не калиграфи); тенденцията задачи да се решават със сметки (откакто това стана популярно, комисията е категорична - недовършено сметкаджийско решение заслужава 0) или просто грешка във въвеждането на таблицата. На частични решения, които не следват маркинг-схемата, също могат да се дадат много точки, ако на контестации се "довърши" задачата. Точно заради това е изключително важно да има контестации и никой да не се съмнява в тяхната честност, особено външни хора. Състезателите обсъждат решенията си, помагат един на друг те да се довършат - ако на някого незаслужено се дадат 7 точки, ще бъде изключително очевидно за другите.
Като финал - това е единственото ми включване в тази тема. Просто от гледната точка на човек, минал през тези олимпиади, искам да ви помоля да не слагате още драма и очаквания на плещите на състезателите. Тази година ще е тежка за отборите и техните ръководители, всеки резултат ще бъде политизиран заради вътрешните борби в ИМИ и комисиите, отгоре на постоянните очаквания да се обърне трендът в класациите на МОМ. Призовавам ви да подкрепяте децата и отборите и да запазите съмненията относно честността на състезателите ни за лични съобщения или подобно.