Здравей Neda,
да кажа и моето мнение.
Написала си плюсовете и минусите, които си видяла досега.
В една или друга степен, според мен колебанията ти са основателни. Индивидуален подход, организация на школи, езиково обучение, случват се добре, но естествено може и по-добре.
Просто ти търсиш идеалното училище, а такова няма.Основното, което трябва да прецениш е - наистина ли мислиш, че в друго училище тези твои колебания ще отпаднат, а няма да се появят нови??? Не мога да кажа, че индивидуалния подход е на почит в ПЧМГ (което аз смятам за правилно, освен в частта специализирана подготовка за тежки състезания, където трябва да има допълнителни, чести занимания с малка група), но пък в СМГ той направо липсва
За езиковото обучение пък да не говорим...
За преподавателите по математика в ПЧМГ не съм съгласен - не мисля, че при едни набори има страхотни преподаватели, а при други не стават за нищо. Училището е наело немалко математици, доказали се вече в СМГ или по друг начин и мисля, че във всеки набор има страхотни преподаватели. Сега... дали ще е по-популярен или по-малко, във всяко училище има доза късмет кой ще поеме набора, но аз лично нямам притеснения по отношение на математиката.
Не сравнявай курса в СМГ с обучението там, има разлики. Когато преподаваш на клас, не можеш мисля да си позволиш да препускаш с темпото на най-бързите. Това трябва да се компенсира с школи...
Да, подготовката за матури е цел номер 1, но малкия процент, за който матурите не са първа цел са важни за училището, защото те и успехите им работят за имиджа му. Мисля, че ръководството е наясно с това и не би ги оставило да се носят по течението...
При всички положения, според мен си си поставила за задача да направиш най-трудния и равностоен избор - СМГ или ПЧМГ. И двете училища са прекрасни, аз бих престанал да мисля за математика и ще избирам по вторични признаци.
ПП - Това с домашното - пререшаване на решен тест без грешки... аз лично бих пренебрегнал заданието и бих потърсил пряк контакт с учителя за да изясним вижданията си...
но си мисля, че за нас Симеонов по математика + госпожа по немски (от Гьоте институт - например), която да поеме изцяло сертификатната подготовка + информатика, по която да ги готвят и за състезания ще бъде трудно устоимо предложение.
Виж информатиката... има какво да се направи в тази насока в ПЧМГ. Миналата година в СМГ хлапето редовно се занимаваше, ходеше по състезания, докато тази напълно я отписа... Донякъде от мързел и пренасочване на приоритети, но не е само това, трябва и учителят да те грабне... ИТ се превърна от приятен в неприятен предмет...