0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

*

KOD

АМЕРИКАНСКИ КОЛЕЖ В СОФИЯ


Американски Колеж в София е най-реномираната частна гимназия в страната ни.
Обучението в училището е превъзходно и резултатите на матурите го показват.
Самият начин на обучение е съобразен с изискванията на Министерство на Образованието и учениците на АМерикански Колеж получават българска диплома.
Но не само нея - получават много повече, академичен стил на преподаване, презентационни способности, перфектен английски и отлична подготовка за проидължаване на обучението в англоезичен университет.


Тази година, приемния изпит в Американски Колеж - АК София ще се проведе в неделя, 22 март 2015 г.


Ще бъдат приети поне 160 нови осмокласника - 80 момичета и 80 момчета.
Обикновено, за тези места кандидатстват между 400 и 500 ученика.
Годишната такса за обучение в Американски Колеж е 5900 евро, но възпитаниците на училището имат възможности за сериозни стипендии, които да намалят чувствително сериозната сума.


Изпитът е авторски тест в 4 части, който набляга на математика и логика и носи 80% от крайната оценка.
Останалите 20% идват от кратко съчинение.
Практиката показва, че е невъзможно постигането на перфектен резултат, обикновено общо около 50% са достатъчни за прием, така че явно тестовата част е определяща и достатъчна за кандидатите, а съчинението се явява един вид... бонус.


Датата на тазгодишния прием наближава - нека в тази тема да споделяме всякаква важна информация и вълнения, които съпътстват тази важна стъпка в живота на учениците - избора на гимназия.
« Последна редакция: 21.02.2015, 12:18 от КрИс »
*

KOD

Има ли записали се за приемния изпит?
Каква е нагласата ви - твърдо Американски Колеж ако се преборите с изпита или всичко зависи от стипендии, резултати от НВО, решения, които тепърва предстои да вземете?

Има ли записали се за приемния изпит?
Каква е нагласата ви - твърдо Американски Колеж ако се преборите с изпита или всичко зависи от стипендии, резултати от НВО, решения, които тепърва предстои да вземете?

Като че никой не иска да споделя.
Моят син ще кандидатства в АК. Желанието и решението затова са изцяло на детето и дойдоха преди около месец. Поради тази причина пропуснахме отворените врати в АК и ще посетим индивидуално колежа.

Как ще се справи с изпита не зная. Няма специална подготовка. Ще разчита на бързата си мисъл, добрата логика, знанията му в много сфери, а що се отнася до есето - на развитието на тези в училище.

За съжаление таксата е доста висока. Детето е наясно, че за да учи в колежа ще трябва да се бори за стипендия.
Аз лично все още не мога да преценя дали АК ще е най-правилният избор за младежа. Не ми допада това, че кандидатстващите намаляват от година на година и конкуренцията е сравнително слаба. Да учиш в АК все повече става въпрос на средства и все по-малко на интелектуални възможности. Едно е 2000 деца да се борят за 100 места и съвсем друго 400 за 160.

В крайна сметка най-вероятно окончателното решение ще бъде взето в последния момент - дори да предположим най-благоприятния сценарии - приет в АК със стипендия и приет в желаната гимназия.

АК е един от възможните варианти и той не изключва останалите. Как в действителност ще се случат нещата, отсега не мога да кажа.
« Последна редакция: 22.02.2015, 22:09 от КрИс »

*

KOD

Хм, все едно аз съм писал горното :)
Да, много е дразнеща тази изкуствена и непотребна тайнственост за всичко, свързано с АК.
Необяснимо за мен, никой не иска да споделя впечатления и размисли.
Иначе и при нас положението е подобно - нулева подготовка, задължително условие - добра стипендия и въпреки евентуалното изпълнение на всички задължителни елементи, едва в последния момент ще решаваме.
« Последна редакция: 23.02.2015, 07:00 от КрИс »

*

KOD

Ако някой не се е записал за приемен изпит в Американски Колеж, а изведнъж е решил, че АК може да е неговото училище - все още има възможност да го направи:

Обявена е допълнителна дата за регистрация: 5 март, четвъртък, от 14:30 до 17:00 ч.
Регистрацията ще се проведе в Концертна зала, Сграда 5, ет. 2.

*

KOD

Информация за намаляване на годишната такса в Американски Колеж и възможностите за пълни стипендии:

http://acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

И на мен не ми допада тази тайнственост около АК. Не успявам да намеря актуални мнения за обстановката и обучението в колежа - как се чувстват децата, средата и обучението покриват ли очакванията им или не?

Разбира се всяко едно мнение ще е субективно, но би дало поне малко яснота и ще е по-добре от нищо. А и човек в крайна сметка винаги има избор на какво да се довери и на какво - не.

За съжаление никой не споделя какви са взаимоотношенията преподавател-ученик и как протича учебния процес. Ще съм много благодарна ако родители или ученици от колежа се включат с актуална информация и хвърлят светлина върху митичния ореол на АК.« Последна редакция: 24.02.2015, 17:22 от КрИс »

И на мен не ми допада тази тайнственост около АК. Не успявам да намеря актуални мнения за обстановката и обучението в колежа - как се чувстват децата, средата и обучението покриват ли очакванията им или не?


Аз също мисля, че тази информация е много важна. Къде мога да го намеря?


*

KOD

Както е традицията, резултатите не са публично обявени, могат да се проверят за конкретен ученик с входящ номер и ЕГН на детето.

Споделяйте информация - имате ли ориентир какъв е:
- максимално постигнатия резултат за момичета?
- максимално постигнатия резултат за момчета?
- минимален резултат, осигуряващ прием за момичета?
- минимален резултат, осигуряващ прием за момчета?
- в какви рамки се движат резултатите само от теста?
- в какви рамки се движдат резултатите само от есето?

*

KOD

Да започнем да оформяме картинката:

Приети в Американски Колеж са момичета с резултат, по-висок от 55.3%
Резерви за записване в АК са момичета с резултат от 55.3% до 53.53%

Приети в Американски Колеж са момчета с резултат, по-висок от 53.3%
Резерви за записване в АК са момчета с резултат от 53.3% до 51.23%

*

Неактивен Neda

  • 167
На база информация при момчетата 65.30% 16-то място, резерви за записване до 51.23% и резултата при вас, с оглед сложността на теста, как оценяваш най-общо условията за прием - лесни, трудни, предизвикателни или не съвсем?

*

KOD

Ориентир при момчета:

68.83% - 11 място
65.30% - 16 място
63.60% - 23 място

На база информация при момчетата 65.30% 16-то място, резерви за записване до 51.23% и резултата при вас, с оглед сложността на теста, как оценяваш най-общо условията за прием - лесни, трудни, предизвикателни или не съвсем?

Как оценявам - лесни, есето не влияе особено ако не се бориш за топ място, а просто за прием.

*

KOD

Максималният резултат при момичетата е 76.83% на ученик от Света София.
Максималният резултат при момчетата е пак около 75 - 76% на ученик от ПЧМГ.