Анкета

Ще се проведе ли областния кръг на Европейско Кенгуру 2017?

Да, без проблеми на всички места, за всички класове
2 (8.3%)
Да, само единици от организаторите няма да могат да го проведат
7 (29.2%)
Състезанието за класовете от 1 до 12 без 4-ти няма да се проведе при повечето домакини
2 (8.3%)
Предстои пълен провал
13 (54.2%)

Общ брой гласове: 24

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #196 -: 6.05.2017, 09:34 »
На страницата на сдружение ЕК гледам ,че има списък за 4 клас класирани за национален кръг на 03.06.2017.Видяха ми се доста деца - около 75.Чудя се дали тоя път някой ще спази регламента ? Общо 400 деца от 1-ви до 12-ти клас.Или по груби сметки от всяка възрастова група по около 33-35 деца.
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #197 -: 6.05.2017, 10:06 »
Сега видях ,че тези 75 деца от 4 клас са с резултати от 90 до 100 точки.

*

Неактивен 8eos8

 • 2
 • Пол: Жена
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #198 -: 11.05.2017, 19:52 »
Каква математическа драма! И искаме кадърните да стоят тука. Моето дете при първа възможност в цивилизацията...

Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #199 -: 11.05.2017, 22:09 »
Каква математическа драма! И искаме кадърните да стоят тука. Моето дете при първа възможност в цивилизацията...
Цивилизацията е там, където хората си защитават правата. Ако искаме и тук да има цивилизация, ще трябва да вземем пример от тях, вместо да бягаме при тях ("цивилизованите") и да разчитаме те да ни свършат работата. Наглостта и безочието на властимащите изглежда е безгранична, защото е безгранично и търпението на останалите!

Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #200 -: 13.05.2017, 08:53 »
Цивилизацията е там, където хората си защитават правата. Ако искаме и тук да има цивилизация, ще трябва да вземем пример от тях, вместо да бягаме при тях ("цивилизованите") и да разчитаме те да ни свършат работата. Наглостта и безочието на властимащите изглежда е безгранична, защото е безгранично и търпението на останалите!

Правилно. Най-лесно е да избягаш. Трябва да се борим с простотиите и опитите да се налагат анонимни състезания за да процъфтява корупцията. Ние например решихме, нашите деца повече никога няма да участват в анонимни състезания с баркодове и подобни закодирани корупционни схеми. Ще участват само в истински състезания с класирания с имена на участници, имена на училища и имена на градове и села. Отпадат европейско кенгуру, НОМ и сега няма да участваме и в "Питагор" защото също е анонимно. Ако и останалите родители постъпят по същия начин, искат не искат чиновниците ще бъдат принудени да изоставят замислените анонимни корупционни схеми.

*

Неактивен zvezda23

 • 9
 • Пол: Жена
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #201 -: 14.05.2017, 09:31 »
Излезе списъка с участниците в националния кръг. Според мен децата, които са се явили при СМБ не са допуснати за участие.
http://www.bulgarian-kangaroo.eu/2017/1/Протокол%20по%20азбучен%20ред.pdf

*

Неактивен 450

 • 26
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #202 -: 14.05.2017, 12:13 »
Не е само според вас. Имам си обобщена таблица с резултати за 3 клас. Допуснати са деца над 80 точки, само с бланки. Децата с повече точки от СМБ не са допуснати до участие. Излиза, че се пускат деца, които имат по-малко точки, само и само да не се допуснат децата на другия организатор. Това никъде не беше описано предварително и е чиста дискриминация на децата по неясен признак. Математическите състезания вече не са това което трябва да бъдат. И според мен, ако и това го допуснем без отпор им даваме чиста свобода да си правят каквото си поискат. Сега видях инициативата и я подкрепям. Пуснах и във фейсбук, дано много хора ни подкрепят.
« Последна редакция: 14.05.2017, 13:22 от 450 »

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #203 -: 14.05.2017, 15:13 »
Това наистина е върхът на абсурда. Хората, в преследване на лични цели и власт преминаха граници, които не вярвах, че могат да бъдат преминати.

Това е явна дискриминация на ученици, редица деца, които са заслужили с труда и знанията си участие на национален кръг не се допускат до него поради личните амбиции и желание за вкласт на шепа хора.

Аз наистина не мога да повярвам, че това се случва, но е факт. Като противодействие от наша страна - на родители и ученици, бих ви предложил да изпратите писмо до Министъра на Образованието, Красимир Вълчев и Омбудсманът на България Мая Манолова.

Цитат
Уважаеми г-н Министър / г-жо Омбудсман,

На 3-ти юни 2017 г. ще се проведе математическото състезание - национален кръг на Европейско Кенгуру.
Това състезание се организира и провежда от Министерство на Образованието. В регламента му е записано:

За националния кръг се класират ученици I – IV клас, които са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки за страната.
За националния кръг се класират и ученици V–XII клас, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки
в тази група за страната.
(забележка: В горните текстове се визират получени точки на областния кръг на състезанието, проведен на 18 март 2017 година)

Това изискване не е изпълнено и редица ученици от всички класове, получили достатъчно точки за да бъдат допуснати до участие в това състезание, не са поканени според списък, публикуван от националната комисия, назначена от Вас. Тази национална комисия е с председател Сава Гроздев и участници в нея Веселин Ненков, Петя Тодорова, Ирина Шаркова и Росен Николаев.

Това е дискриминация на много ученици в страната ни, заслужили своето място в националния кръг с труда и представянето си в математическо състезание Европейско Кенгуру.
Недопустимо е шепа хора, в преследване на лични цели да се подиграват с труда на децата и самоволно да определят участници във финала в нарушение на регламента на състезание с национален характер, организирано от Министерство на Образованието. С подобни решения, се петни не само името на председателя и членовете на комисията, подписали този невярен, манипулиран списък, но и името на МОН, което е действителния организатор и което е назначило тази комисия.

Моля, да разгледате в детайли действията на националната комисия на математическо състезание Европейско Кенгуру и да вземете необходимите мерки, с които да възстановите справедливостта и да допуснете до финал всички ученици, които са го заслужили с резултатите си.

Искам да Ви напомня, че комисията, която взе това дискриминационно решение е определена от Вас и за комисия, определяща разширения национален отбор на България за Младежката Балканска Олимпиада по Математика - международно състезание от най-висок ранг.
Смятам, че с решението си относно национален кръг на Европейско Кенгуру, комисията явно се дискредитира и не може да се разчита, че решенията й ще подберат най-добрия и достоен отбор на България за това толкова важно състезание.
Моля Ви, не допускайте лични амбиции на членове на математически комисии да ощетяват ученици и да поставят под съмнение прозрачността на избора на национални отбори.

Email на Министерство на Образованието - priemna@mon.bg
Email на Омбудсмана на България - priemna@ombudsman.bg

Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #204 -: 15.05.2017, 14:33 »
КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ОБРЪЩА КЪМ ОМБУДСМАНА
Жалби и сигнали до омбудсмана могат да подават всички физически лица без разлика на гражданство, пол, религиозни убеждения, политическа принадлежност.
Жалби и сигнали до омбудсмана могат да подават и деца.

Предлагам всички потърпевши деца да подадат сигнал до Омбудсмана!

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #205 -: 15.05.2017, 16:01 »
Писмо от СМБ до Министъра на Образованието във връзка с дискриминацията на ученици при определянето на допуснатите до национален кръг на Европейско Кенгуру 2017.

До Министъра
на Образованието и науката
Република България


Уважаеми г-н Вълчев,
На 14.05.2017 г на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“ е публикуван списък на допуснатите до участие в Национален кръг на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ ученици.


Националната комисия в състав Ирина Шаркова, Петя Тодорова, Веселин Ненков, Росен Николаев и Сава Гроздев, подписала документа, е „пропуснала“ да вземе предвид всички ученици, които са се явили при легитимен организатор на състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“, а именно СМБ.

Както е видно от резултатите им, много от тях отговарят на критериите за допускане до национален кръг, обявени на сайта на МОН.

Селекцията на националната комисия представлява явна дискриминация на голям брой ученици от цялата страна и ограничава
заслужения им достъп до национално състезание от календарния план на МОН.
Очакваме да разпоредите спешна проверка на действията и мотивите на комисията и в рамките на дни да вземете необходимите мерки, за да бъде възстановена справедливостта и спазен регламентът на състезанието. Недопускането на учениците, отговарящи на условията ще доведе до окончателното дискредитиране на Националния кръг и съпроводения с това обществен и медиен отзвук.
Редно е при установяване на нарушения на регламента и дискриминативни действия срещу български ученици, членовете на комисията да понесат отговорност за извършената селекция, под която са сложили подписите си.


гр. София
14 май 2017 г.


акад.  Петър Кендеров,  председател на УС на СМБ
проф. Николай Николов, зам.-председател на УС на СМБ
проф. Емил Колев,  член на УС на СМБ
доц. Ивайло Кортезов

Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #206 -: 15.05.2017, 22:21 »
Моето дете с 96 точки  не е допуснато до национален кръг и това ако не е несправедливост!

*

Неактивен pnt

 • 8
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #207 -: 16.05.2017, 07:51 »
Направих си труда да обработя pdf с допуснатите до национален кръг.
Ето броя на допуснатите деца по класове:

КЛАС   БРОЙ
1   78
2   62
3   46
4   89
5   28
6   38
7   14
8   10
9   6
10   7
11   6
12   6

На сайта на сдружението има подредени резулултатие по класове, точки и баркодове.
Да разгледаме по-долните класове в конкурса (дето са решавали еднакви задачи с по-горния клас), например, 5,7,9, 11 клас.
Според обявените резултати допуснати са деца до национален кръг със следните точки:
5 клас 85 точки
7 клас 88 точки
9 клас 85 точки
11 клас 82 точки
Става въпрос за наистина огромен брой деца, не за 30, а може би за над 100 със сигурност.
Според мен , ако се направи нормална класация може би над 50% от децата 5-12 клас ще са явилите се при СМБ.

*

Неактивен kod

 • 582
 • Пол: Мъж
  • Alek Dimitrov
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #208 -: 16.05.2017, 08:43 »
Става въпрос за наистина огромен брой деца, не за 30, а може би за над 100 със сигурност.
Според мен , ако се направи нормална класация може би над 50% от децата 5-12 клас ще са явилите се при СМБ.

О, разбира се, че не са 30, просто дадох кратък пример от няколко деца с максимален брой точки. То има и други със 100, камо ли всички, които според регламента трябва да се класират.

*

Неактивен stmar

 • 13
 • Пол: Мъж
Re: Европейско Кенгуру 2017
« Отговор #209 -: 16.05.2017, 09:34 »
     Направи ми впечатление, че при втори клас допуснатите са 62. Децата с 84 и повече точки са 55, а тези с 83 и повече точки са 71. На някого ясно ли му е на какъв принцип са допуснати децата или всичко се дължи на анонимността - т.е. допускани са произволно деца (без критерии)?