Мисля, че това е изцяло погрешен подход!
Участниците в Националното Математическо Състезание не трябва да се определят на база рейтинг от няколко състезания според мен.
Аз съм за вариант с отделни квоти за даден предварително списък състезания, като резултатите от всяко от тях са сами за себе си.
Не разсъждавайте от гледна точка на основното образование, където хъса и в родители, и в ученици е повече от необходимото и се ходи масово по състезания.
Няма причина някакво национално състезание да накара ученик от гимназия да ходи на куп състезания, харесал си е само Австралийско Кенгуру - явява се само на него, печели го - печели и покана за Националното. Не е необходимо да е толкова сложно и ангажиращо както го предвиждате.
Тоест, за мен правилния вариант е този, който като че ли се случва в момента, проблема е в липсата на повече информация в това класиране - просто трябва срещу името на детето да има графа по резултат от кое състезание е класирано, както и точките, които е изкарало на това състезание.
Иначе... аман от ангажименти - Олимпиади, рейтинги за Бом, Мом, предварителни пресявки за ЗМС, ПМС, ЕМТ, само остава и списък от 5-6 задължителни състезания за достъп до НМС...